Et tv-apparat som til stadighed står tændt i baggrunden har negative effekter på samspillet mellem forældre og børn, viser en ny undersøgelse, som er publiceret i ‘Child Development’.
At barnet ikke følger med i det, som sker på skærmen, og bare leger rundt omkring i boligen, tæller ikke i formildende retning.
Kvaliteten af samspillet falder
Ingen kigger med, men heller ingen slukker. Det virker både velkendt og som et paradoks.
Et ud af tre børn under tre år oplever, at forældrene har tv’et stående tændt næsten hele tiden, eller altid. Det er situationen i USA.
Forældre bliver mindre aktive i samspillet, når der er et tændt tv. De er heller ikke lige så opmærksomme og giver sjældnere respons til barnet. Så falder kvaliteten også i samspillet, viser undersøgelsen.
Der var desuden en tydelig tendens at forældre og børn talte mindre sammen. Forældrene talte 20 procent mindre med børnene mens tv’et kørte i baggrunden, fremgår det af en pressemeddelelse fra ‘Society for Research in Child Development’.
Dårligt samspil en klar risikofaktor
»Resultaterne fra den nye undersøgelse siger at tv i baggrunden kan virke ødelæggende for samspillet. Tv er ikke mit specialområde, men det som de amerikanske forskere peger på, hænger godt sammen med tidligere teorier om samspillet mellem børn og voksne og adfærdsvanskeligheder,« siger forskeren John Kjøbli fra ‘Atferdssenteret’ i Norge i en kommentar til undersøgelsen.
Et dårligt forældre-barn-samspil er en klar risikofaktor for adfærdsvanskeligheder hos barnet.
»Derfor bør forældre reducere eller fjerne forstyrrende faktorer, som kan øge risikoen. Det kan netop være et tv i baggrunden, eller stress hos de voksne, eller problemer i parforholdet,« fortsætter Kjøbli, som forsker i samspillet mellem voksne og børn.
\ Fakta
GODE RÅD OM TV
– Begræns brugen.
– Hav kun fjernsynet tændt, når man virkelig skal se noget.
– Vær til stede.
Kilde: Psykolog John Kjøbli
»Det er også et interessant resultat, at et tv i baggrunden ødelægger både mængden og kvaliteten af samspillet. At det så tydeligt virker ødelæggende, kan på sigt bidrage til forøgede adfærdsvanskeligheder hos børn,« siger Kjøbli.
Adfærdsvanskeligheder kan for eksempel vise sig som vrede og anden aggressiv opførsel.
Den norske psykolog vil dog ikke male fanden på væggen:
»Jeg tror vi også skal huske på, at tv ikke behøver være et onde. Hvis man sidder sammen og ser programmer beregnet til børn i kortere tidsrum, og bruger TV-et som et middel til indlæring, så kan TV-programmer blive basis for et godt samspil,« siger John Kjøbli.
»Temaer fra børne-tv kan for eksempel bruges til diskussioner og snak med barnet efterfølgende. Begræns brugen, hav kun fjernsynet tændt når man virkelig skal se på noget, og vær til stede,« opfordrer John Kjøbli.
© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov
\ Om undersøgelsen
Forskere bag undersøgelsen kommer fra University of Massachusetts. De har set nærmere på hvordan 50 et-, to- og treårige og deres forældre kommunikerer med hinanden både når fjernsynet står tændt i baggrunden, og når det er slukket.
De gennemførte et eksperiment, hvor en forælder og sønnen/datteren skulle lege frit i én time i et lokale. Halvdelen af tiden var fjernsynet slukket, mens det i den anden halvdel stod tændt med et program beregnet for voksne, som for eksempel ‘Jeopardy’ eller ‘Friends’.
Så observerede forskerne,
-
hvor meget den voksne og barnet snakkede sammen,
-
hvor aktiv forælderen var i barnets leg, og
- i hvilken grad de reagerede på hinandens spørgsmål og forslag.