Eksperiment: Så let bliver et samfund opdelt
Samfund bliver helt automatisk opdelt efter blandt andet etnicitet og kultur, hvis vi ikke gør en særlig indsats for at undgå det, påpeger to forskere.
Mennesker samfund opdelt grupper

Mennesker forsøger ofte at optimere sammensætningen af den gruppe, de taler med, i et forsøg på at få en god blanding af forskellige, interessante mennesker omkring sig. (Foto: Shutterstock)

Mennesker forsøger ofte at optimere sammensætningen af den gruppe, de taler med, i et forsøg på at få en god blanding af forskellige, interessante mennesker omkring sig. (Foto: Shutterstock)
Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Det virker indlysende nok: Hvis man er et tolerant menneske, der accepterer mennesker, som er anderledes end en selv, burde ens vennekreds bestå af alle slags mennesker - uanset etnisk og kulturel baggrund - og vores arbejdsplads burde have en god kønsfordeling.

Men sådan fungerer det bare ikke i virkeligheden. I virkeligheden er segregation almindelig udbredt - både i vores nabolag, på arbejdspladsen, på skolerne, ja selv online (segregation opdeling i adskilte grupper efter f.eks. etniciet og kultur, red).

Segregering er ikke en god ting. Mennesker, der er fysisk adskilt, udveksler sjældent ideer, eller deler ressourcer eller løser problemstillinger. Segregering forværrer ulighed og skaber konflikt.

På arbejdspladsen er kønssegregering en af årsagerne bag den vedholdende lønforskel mellem mænd og kvinder.

Segregation intensiverer uro og optøjer

På samme måde har etnisk segregation og socialøkonomisk segregering (adskillelse mellem forskellige indkomst- og erhvervsgrupper) sandsynligvis intensiveret den uro i forskellige storbyer, som vi har været vidner til i det seneste årti, herunder de franske optøjer i 2005, 2011 optøjerne i England og den seneste uro i flere amerikanske byer.

Betyder det så, at vi er intolerante? Så betyder det, at vi er intolerante? Fortsætter segregeringen, fordi folk er racistiske, sexistiske eller snæversynede? Nej, egentlig ikke.

Segregation er udbredt i selv de mest tolerante lande

Som illustrationen over New York viser, er segregering udbredt, selv i de mest tolerante lande, som USA, Storbritannien og Sverige.

segregering_new_york.jpg

Etnisk segregation i New York. (Illustration: Weldon Cooper Center for Public Service, Rector and Visitors of the University of Virginia (Dustin A. Cable, creator)

 

Som forklaring på, hvorfor segregering forekommer i ellers tolerante samfund, har Nobelprisvinderen og økonomen Thomas Schelling udarbejdet en model.

Schelling forestillede sig en verden, hvor to slags mennesker (gule og blå) boede tilfældigt sammenblandet i en firkantet verden.

Schellings model forestiller sig, at den enkelte foretrækker at have naboer, der ligner dem selv, men de diskriminerer ikke mod naboer, der er anderledes - kort sagt; de er tolerante.

Hvis en person er utilfreds med deres nabolag, kan de frit flytte til et andet nabolag.

Dominoeffekt

Schelling-modellens domino-effekt.

I det viste eksempel er en gul person utilfreds med, hvor hun er blevet placeret, fordi hun ikke har nok gule naboer. Hun beslutter sig derfor for at flytte et andet sted hen.

Men da hun flytter, ændrer sammensætningen af både hendes nye og gamle nabolag sig. Og det resulterer i, at en forhenværende nabo (gul) og en ny nabo (blå) også beslutter sig for at flytte.

Segregerings-dominoeffekten

Det forårsager en slags dominoeffekt, der fører til at nabolagene bliver opdelt i gule og blå ghettoer. Og til sidst - på trods af at ikke én eneste gul eller blå person ønsker det - bor alle i segregerede nabolag.

Schelligs model antyder, at folk uundgåeligt ender med at leve i segregerede nabolag - på trods af at de egentlig er tolerante.

Andre økonomer og sociologer er gået videre med denne model og har vist, at segregeringen er forventelig, på trods af at folk aktivt søger mangfoldighed.

Her kan du afprøve forskellige modeller og se de forskellige segregationsmønstre med vores online simulator eller med Parable of Polygons.

Modellerne har dystre implikationer

Modellerne har dystre implikationer, nemlig at politiske beslutninger, som fremmer åbenhed og tolerance, ikke forbedrer integrationen.

Visse økonomer går så langt som til at foreslå, at 'velfærdseffekten af at uddanne folk til at have præferencer for integration kan være negativ', fordi 'segregation er et tilfredsstillende resultat for de fleste mennesker'.

Men modeller er én ting og virkelige mennesker noget helt andet. 

Vi besluttede os for at afprøve Schelling-modellens forskellige versioner ved hjælp af et online spil. Vi lod eleverne på 20 forskellige high schools (omtr. gymansiet, red.) spille et spil online, hvor de skulle flytte gule og blå cirkler.

Vi fortalte dem ikke, at de spillede et segregationsspil. Vi bad dem kun om at følge reglerne. Nogle studerende blev tilskyndet til at finde naboer, der lignende dem selv, mens andre blev tilskyndet til at søge efter blandede nabolag.

avatar

Eleverne styrede gule eller grønne avatarer og fulgte de regler, som de var blevet pålagt.

Resultater bekræfter Schellings model

Vores resultater bekræfter forudsigelsen fra Schellings oprindelige model. Selvom mennesker er tolerante, bliver de stadig segregerede. Men vi fandt også, at mennesker kan integreres, når de bestræber sig på mangfoldighed.

For at forstå vores resultater, forestil dig, hvordan vi opfører os i en social situation.

Mennesker forsøger ofte at optimere sammensætningen af den gruppe, de taler med, i et forsøg på at få en god blanding af forskellige, interessante mennesker omkring sig.

Men som alle bevæger sig for at opnå deres private optimerede sammensætning, ændrer gruppens sammensætning sig løbende.

Det resulterer i, at gruppen aldrig falder til ro og at sammensætningen af mennesker er mere eller mindre tilfældig. Og at tilfældigt sammensatte grupper bliver integreret, snarere end segregerede.

Segregering - ikke kun i byerne

Segregering er ikke kun et storbyfænomen. Også mindre bysamfund oplever problematiske grupperinger. Den slags områder oplever ikke kun flugt af højtuddannede og vellønnede, men også af kvinder, som i stigende grad tager de lange uddannelser.

I Sverige og Finland er der allerede områder med en overvægt af mænd på omkring 30 procent, da kvinderne flytter for at uddanne sig og sjældent vender tilbage. Dette har katastrofale følger for områdernes samlede fertilitetsrater.

På sigt vil flere udkantsområder påvirkes mærkbart af disse tendenser i form af øget affolkning.  Flere undersøgelser peger på, at diversitet i visse tilfælde kan være tiltrækkende ved et område, da dette forbindes med mere kreativitet, tolerance og kulør.

Omvendt ses det også tit, at det spraglede samfund foretrækkes, hvis det er ‘lige om hjørnet’, frem for præcis hvor man bor – et fænomen, der populært refereres til som NIMB: Not In My Backyard.

På jagt efter det optimale

Det er præcis, hvad der skete i vores eksperiment. Eleverne var ikke i stand til at identificere, når de nåede frem til den bedst mulige lokation, og fortsatte ufortrødent med at flytte på jagt efter den perfekte lykke.

Vores eksperimenter afslører, hvorfor vi skal være forsigtige, når vi tilbyder politisk rådgivning på grundlag af teoretiske modeller.

Modellerne slår fejl, fordi de antager, at vi altid er korrekt informerede om de bedst tilgængelige muligheder - og fuldt ud i stand til at følge dem.

I virkeligheden, står vi ofte over for begrænsninger, når vi indsamler oplysninger og træffer beslutninger. Det kan være tilfældet - ikke kun i sociale situationer - men også for vigtige beslutninger med vidtrækkende konsekvenser som flytning, skolevalg og jobskift.

Matematiske modeller er vigtige, men vi er nødt til at teste dem empirisk, før vi anvender dem i praksis.

Segregation er ikke uundgåelig, men der er behov for at fortsætte med at uddanne mennesker til at forstå  fordelene ved mangfoldighed og fortsætte med at udtænke politiske tiltag og incitamenter, der forhindrer eller mindsker segregation.

Milena Tsvetkov modtager støtte fra National Science Foundation, USA. David Sumpter modtager støtte fra Vetenskapsrådet, Sverige. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Oversat af Stephanie Lammers-Clark

 

 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk