Parader, kransenedlæggelser, flådegudstjenester og tamburkorps fylder i disse dage i mediebilledet og i det københavnske byrum.
Flåden har 500 års jubilæum, og det bliver i den grad fejret. Men nu kan det måske undre nogle, hvorfor det lige er et 500 års jubilæum, når Danmark også i middelalderen udkæmpede krige til søs – for eksempel mod venderne.
»Den 10. august er sat som datoen for 500 års jubilæet, fordi kong Hans denne dag udnævnte Henrik Krummedige som høvedsmand for flåden dvs. chef. Man har valgt at sige, at det er den dag det starter med en formaliseret flåde,« siger Jakob Seerup, som er Ph.d. studerende og museumsinspektør ved Statens Forsvarshistoriske Museum.
Han forsker i dansk krigshistorie til søs og er medforfatter til bogen ‘Danske Søhelte igennem 500 år’, som udkom i maj 2010.
Store krigsskibe kunne kun bygges i København
\ Fakta
VIDSTE DU
Danmark har også ført krig til søs før flåden kom til i 1510. Bl.a. i 1100-tallet mod det vestslaviske folk venderne, som plyndrede danske kystområder.
Kilde: Danmarkshistorien.dk og Jakob Seerup
Kongemagten brugte selvfølgelig også skibe til krigsførelse før år 1510.
Det foregik på den måde, at kongen sendte besked ud til herremændene om, at han havde brug for, at de stillede skibe til rådighed, da der nu var krig. »Men det er først omkring år 1500, at man får et behov for et centraliseret skibsbyggeri og begynder at bygge egentlige krigsskibe. Og de er med kanoner osv. alt for store til, at kongen kan overlade det til herremændene,« siger flådehistorikeren.
Skibsbyggeriet og flåden blev derfor samlet i København, som også på dette tidspunkt blev fast hjemsted for kongemagten og dermed også den permanente hovedstad i Danmark.
Grundlæggende samme organisation
\ Fakta
I dag fejrer vi den selvsamme organisation, som kong Hans sammensatte i år 1510.
Flåden har gennemgået masser af teknologiske og politiske forandringer gennem tiden.
Men den har i dag den samme store strategiske betydning som dengang – nemlig at markere Danmarks suverænitet i farvandet omkring os, siger Jakob Seerup.
»Det ganske særlige er, at det er den samme organisation, som igennem 500 år har løst den samme opgave om at forsvare Danmark til søs. I Danmark er det kun kongehuset og folkekirken som aldersmæssigt kan matche flåden,« siger forskeren.