Derfor er danskerne verdens mest tillidsfulde
TÆNKEPAUSER: Danskerne er verdensmestre i tillid - eller 'social kapital' som en professor fra Aarhus Universitet kalder det. Læs her, hvorfor den danske velfærdsstat er dybt afhængig af danskernes tillidsfulde sind.

Den danske velfærdsstat er afhængig af, at danskerne er så tillidsfulde, som vi er, mener professor Gert Tinggaard Svendsen.

Den danske velfærdsstat er afhængig af, at danskerne er så tillidsfulde, som vi er, mener professor Gert Tinggaard Svendsen.

 

Udlændinge forbløffes over, at man på køreture gennem det danske sommerland støder på ubemandede boder med friske jordbær, sprøde asparges og en lille cigarkasse med byttepenge.

Endnu mere forbløffende er det, at bodens ejer om aftenen kan hente en fyldt pengekasse. Stort set alle andre steder i verden ville både jordbær, asparges og penge være væk.

Den danske tillid ligger på en 1. plads i verden, og ifølge professor Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet er denne tillid at betragte som social kapital.

Det kan du læse mere om i hans bog: ’Tillid – Tænkepauser’, som er del af en serie af bøger, som dette efterår udgives af Aarhus Universitetsforlag. Du kan også høre den som lydbog her.

Velfærdssystemet afhænger af tillid

Danskerne stoler blindt på staten, på politiet, og på fremmede mennesker, når vi ubekymret stiller vores børn i ubevogtede barnevogne uden for butikker.

Danskerne scorer også højest i et forsøg, hvor man smed punge med pengesedler rundt omkring på gaden og talte, hvor mange der blev afleveret med indhold.

Fakta

Professor Gert Tinggaard Svendsen har skrevet bogen 'Tænkepauser - Frihed'. Den kan hentes som lydbog her. Tænkepauser er en serie af bøger, der bliver udgivet i samarbejde med Aarhus Universitet, Aarhus Universitetsforlag, DR, Jyllands-Posten og landets biblioteker. Der kommer en ny hver måned.

78 ud af 100 danskere svarer ja til spørgsmålet ”Kan du stole på de fleste mennesker?”, mens det samme kun gør sig gældende for 3 ud af 100 brasilianere.

Umiddelbart kan det virke tåbeligt og blåøjet med al den danske tillid.

Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det dog smart, at vi er så tillidsfulde, for social sammenhængskraft i et samfund er med til at give en god økonomi og en stærk produktionskraft.

Så vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem - vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde, fortæller Gert Tinggaard Svendsen.

Hvorfor er danskere så tillidsfulde? from Aarhus Universitet on Vimeo.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk