Udlændinge forbløffes over, at man på køreture gennem det danske sommerland støder på ubemandede boder med friske jordbær, sprøde asparges og en lille cigarkasse med byttepenge.
Endnu mere forbløffende er det, at bodens ejer om aftenen kan hente en fyldt pengekasse. Stort set alle andre steder i verden ville både jordbær, asparges og penge være væk.
Den danske tillid ligger på en 1. plads i verden, og ifølge professor Gert Tinggaard Svendsen fra Aarhus Universitet er denne tillid at betragte som social kapital.
Det kan du læse mere om i hans bog: ’Tillid – Tænkepauser’, som er del af en serie af bøger, som dette efterår udgives af Aarhus Universitetsforlag. Du kan også høre den som lydbog her.
Velfærdssystemet afhænger af tillid
Danskerne stoler blindt på staten, på politiet, og på fremmede mennesker, når vi ubekymret stiller vores børn i ubevogtede barnevogne uden for butikker.
Danskerne scorer også højest i et forsøg, hvor man smed punge med pengesedler rundt omkring på gaden og talte, hvor mange der blev afleveret med indhold.
\ Fakta
Professor Gert Tinggaard Svendsen har skrevet bogen ‘Tænkepauser – Frihed’. Den kan hentes som lydbog her. Tænkepauser er en serie af bøger, der bliver udgivet i samarbejde med Aarhus Universitet, Aarhus Universitetsforlag, DR, Jyllands-Posten og landets biblioteker. Der kommer en ny hver måned.
78 ud af 100 danskere svarer ja til spørgsmålet ”Kan du stole på de fleste mennesker?”, mens det samme kun gør sig gældende for 3 ud af 100 brasilianere.
Umiddelbart kan det virke tåbeligt og blåøjet med al den danske tillid.
Set fra et samfundsmæssigt synspunkt er det dog smart, at vi er så tillidsfulde, for social sammenhængskraft i et samfund er med til at give en god økonomi og en stærk produktionskraft.
Så vi er ikke kun tillidsfulde, fordi vi har et velfærdssystem – vi har også et velfærdssystem, fordi vi er tillidsfulde, fortæller Gert Tinggaard Svendsen.
Hvorfor er danskere så tillidsfulde? from Aarhus Universitet on Vimeo.