Der er mange lighedspunkter mellem de riges reaktion på byldepesten og den nuværende pandemi
De velhavende har før forladt lokalsamfundet og trukket sig tilbage til deres bekvemmelige landsteder og lystgårde i forbindelse med tidligere pandemier, argumenterer amerikansk forsker.
COVID-19 corona social status rige velhavende fattige byldepest pest Firenze Italien Dekameron Giovanni Boccaccio adelstand flygte empati psykologi sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning

Dekameron er en milepæl i verdenslitteraturen. 10 unge mennesker flygter fra pesten i Firenze og tager ophold på et landsted uden for byen. Her underholder de hinanden i 10 dage ved at fortælle historier. (Illustration: Franz Xaver Winterhalter/CC BY 2.0). 

Dekameron er en milepæl i verdenslitteraturen. 10 unge mennesker flygter fra pesten i Firenze og tager ophold på et landsted uden for byen. Her underholder de hinanden i 10 dage ved at fortælle historier. (Illustration: Franz Xaver Winterhalter/CC BY 2.0). 

Partner The Conversation

Videnskab.dk oversætter artikler fra The Conversation, hvor forskere fra hele verden selv skriver nyheder og bringer holdninger til torvs

Coronavirus kan smitte alle, men nylige rapporteringer viser, at vores socioøkonomiske status kan spille en stor rolle.

Jobsikkerhed, mobilitet og adgang til sundhedsydelser øger forskellene i smitteraten og dødeligheden mellem rige og fattige.

De velhavende arbejder hjemmefra og flygter til landsteder, mens de fattige i byerne, som er stuvet sammen i små lejligheder, er tvunget til at møde på arbejdet.

I min rolle som middelalderforsker har jeg set noget lignende før.

De riges reaktion er set før

Den italienske forfatter Giovanni Boccaccio skrev sit hovedværk 'Dekameron', som består af 100 noveller, kort efter Den Sorte Død ramte Italien med voldsom kraft i 1348.

Selvom fortællingerne i 'Dekameron' er fiktive, leverer de indblik i middelalderlivet i løbet af Den Sorte Død samt kløften mellem rig og fattig.

I dag ser kulturhistorikerne 'Dekameron' som en uvurderlig kilde til information om hverdagslivet i Italien i det 14. århundrede.

Giovanni Boccaccio blev født uden for ægteskab i 1313. Faderen var en florentinsk bankier.

Han var et produkt af middelklassen og skrev fortællinger om handelsmænd og tjenestefolk i 'Dekameron'. Det var usædvanligt i middelalderen, hvor litteraturen havde en tendens til at fokusere på adelsstandens liv.

De rige isolerer sig

'Dekameron' begynder med en gribende, udpenslet beskrivelse af Den Sorte Død, der var så dødbringende, at de smittede døde indenfor fire til syv dage.

Mellem 1347 og 1351 dræbte byldepesten mellem 40 og 50 procent af Europas befolkning.

Også medlemmer af Giovanni Boccaccios egen familie omkom.

I det indledende afsnit beskriver Giovanni Boccaccio, hvordan de rige isolerer sig i hjemmet med dyre vine og rigelig mad, musik og anden underholdning.

Fakta
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Allerrigeste beskrives som nådesløse og ubarmhjertige

De allerrigeste - som Giovanni Boccaccio beskriver som nådesløse og ubarmhjertige - forlader lokalsamfundet helt og trækker sig tilbage til deres bekvemmelige landsteder og lystgårde, 'som om pesten kun burde ramme dem, der forblev inde for bymurene'.

Middelklassen og de fattige - tvunget til at blive hjemme - 'blev smittet med pest i massevis i deres eget samfund, dag ud og dag ind'. De omkom hurtigt.

Tjenestefolkene plejede pligtskyldigt de syge i velhaverhjemmene, men bukkede også ofte selv under for sygdommen.

Nihilistisk drikkegilde

Mange var ikke i stand til at forlade Firenze, og overbevist om den nært forestående død besluttede de sig simpelthen for, at deres sidste dage skulle tilbringes i et nihilistisk drikkegilde med druk og fest, mens landarbejderne døde 'som vilde dyr snarere end mennesker; nat og dag, uden nogensinde at blive tilset af en læge'.

Efter den dystre og trøstesløse beskrivelse af pesten lader Giovanni Boccaccio 10 fortællere - alle unge florentinere, 7 kvinder og 3 mænd, fra byens rige borgerskab - berette en historie hver i 10 dage.

Fortællerne er flygtet fra pestbyen Firenze til et nærliggende landsted, hvor de lever i idylliske omgivelser. Her fortæller de hinanden historier.

Rigdom og privilegie svækker evnen til at føle empati

Et af 'Dekamerons' hovedtemaer er, hvordan rigdom og privilegie kan svække evnen til at føle empati for andres modgang og trængsler.

Giovanni Boccaccio indleder prologen med mundheldet:

»Det er naturligt for mennesket at vise medlidenhed med andres lidelser.«

Alligevel præsenterer han læseren for personer, som er aldeles ligeglade med andres smerte, som er blændede af deres egne drifter og ambitioner.

COVID-19 corona social status rige velhavende fattige byldepest pest Firenze Italien Dekameron Guiseppe Boccaccio adelstand flygte empati psykologi sygdom smitte epidemi pandemi udbredelse udbrud global spredning

Oliemaleri af Josse Lieferinxe 'Sankt Sebastian hjælper de pestramte'. (Illustration: Josse Lieferinxe/Walters Art Gallery, Baltimore/CC BY 2.0).

Uforvarende er mennesket muligvis ligeglad med andre

I en af beretningerne vender en afdød mand tilbage fra helvede for rituelt at myrde den samme kvinde, der afviste ham, da han var i live.

I en anden fortælling afværger en enke en lystfuld præst ved at narre ham til at gå i seng med tjenestepigen.

I en tredje beretning lovpriser fortælleren en karakter for hans udødelige loyalitet overfor en ven, selvom han har forrådt og svigtet selvsamme ven i mange år.

Giovanni Boccaccio lader til at sige, at mennesket ser sig selv som retskaffent, hæderligt og moralsk - men uforvarende muligvis ligeglad med andre.

Brutalitet, forræderi, svigt og udnyttelse

Det ser vi også i de 10 fortællere: De indgår en pagt om at leve ærbart og dydigt i det veludstyrede tilflugtssted.

Men mens de forkæler sig selv, giver de efter for historier, der illustrerer brutalitet, forræderi, svigt og udnyttelse.

Giovanni Boccaccio ønskede at udfordre sine læsere og tvinge dem til at forholde sig til deres ansvar over for andre.

Stiller svære spørgsmål

'Dekameron' stiller svære spørgsmål:

Hvordan forholder de rige sig til de fattige i løbet af lidelsesfyldte tider? Hvor meget er et liv værd?

I dag midt i vores egen pandemi, hvor mange millioner står uden arbejde som følge af en virus, der har dræbt tusinder, er disse spørgsmål påfaldende relevante.

Kathryn McKinley hverken arbejder for, rådfører sig med, ejer aktier i eller modtager fondsmidler fra nogen virksomheder, der vil kunne drage nytte af denne artikel, og har ingen relevante tilknytninger. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation og er oversat af Stephanie Lammers-Clark.

 

The Conversation

Alle må bruge og viderebringe Forskerzonens artikler

På Forskerzonen skriver forskere selv om deres forskning. Vi mener, det er vigtigt, at alle får mulighed for at læse om forskning fra forskerens egen hånd.

Alle må derfor bruge, kopiere og viderebringe Forskerzonens artikler udfra følgende enkle krav:

  • Det skal krediteres: 'Artiklen er oprindelig bragt på Videnskab.dk’s Forskerzonen, hvor forskerne selv formidler'. Hvis artiklen bringes på web, skal der linkes til artiklen på Forskerzonen.
  • Artiklen må ikke redigeres og skal bringes i fuld længde (medmindre andet aftales med forskeren).
  • Du skal give forskeren besked om, at du genpublicerer.
  • Artikler, som er oversat fra The Conversation, skal have indsat en HTML-kode til indsamling af statistik i bunden. HTML-koden finder du i den originale artikel på The Conversations hjemmeside ved at klikke på knappen "Republish this article" ude til højre, derefter klikke på 'Advanced' og kopiere koden. Du finder linket til artiklen på The Conversation i bunden af Forskerzonens oversatte artikel. 

Det er ikke et krav, men vi sætter pris på, at du giver os besked, hvis du publicerer vores indhold (undtaget indhold fra The Conversation). Skriv til redaktør Anders Høeg Lammers på ahl@videnskab.dk.

Læs mere om Forskerzonen i Forskerzonens redaktionelle retningslinjer.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk