Whisky i rigelige mængder, en ‘Camel’ i munden og en rygende pistol i inderlommen.
Den berømte detektiv-figur Philip Marlowe er på sin egen måde klædt på til mødet med underverdenen i Los Angeles, hvor alkohol kan bruges til at vriste oplysninger ud af lyssky personer, og hvor porno og pengeafpresning er en del af hverdagen.
Der er langt fra Marlowes univers, der udspiller sig i Los Angeles om natten, til idylliske billeder af sol og surf. Men det var livet i den californiske storby, der inspirerede amerikanske forfattere, som forfatteren til Marlowe-bøgerne, Raymond Chandler, til at skrive nogle af de første samfundskritiske krimier.
»Den hårdkogte krimi er skarp samfundskritik, men forklædt som underholdning. Den handler om alle de mennesker, der så at sige bliver ædt op af Los Angeles,« siger Karsten Wind Meyhoff, der er nyudklækket ph.d. ved Kunst-og Kulturvidenskab, Københavns Universitet. Han har netop forsvaret sin ph.d.-afhandling med titlen ‘Amerikanske mareridt. Et kulturhistorisk portræt af Los Angeles og den hårdkogte litteratur’.
Den hårdkogte krimi er en succes
\ Fakta
VIDSTE DU
Den hårdkogte krimi som genre
Foregår i en storby og er præget af et pessimistisk verdensbillede. Hovedpersonen er oftest en detektiv, som kan slå på tæven og måske er racistisk.
Handlingen både starter og slutter i kaos. Detektiven kan ikke skabe en bedre verden. Der på den måde en modsætning til den engelske krimi.
Kilde: Karsten Wind Meyerhoff
Den hårdkogte krimi har siden begyndelsen været en publikumssucces. Den har udviklet sig fra at være et lokalt amerikansk fænomen til i dag at være en global industri med enorme økonomiske interesser.
Den hårdkogte krimi er eksempelvis forløber til den moderne politiroman og den skandinaviske krimi, der de senere år har haft en enorm succes med blandt andre Stieg Larsson og hans Milenium-trilogi. Karsten Wind Meyhoff har gravet dybt i litteraturhistorien og set på den historiske samtid i Amerika for at finde ud af, hvordan succesen blev skabt og hvilke budskaber, der gemmer sig i den første hårdkogte krimilitteratur.
Drømmen om Californien skabes
Nogle af de første bøger inden for den hårdkogte krimi genre beskriver forholdene i Los Angeles i starten af 1900-tallet. Los Angeles bliver først for alvor til, da en gruppe driftige forretningsmænd i slutningen af 1800-tallet kan se fordelene ved at udvikle byen fra en lille flække på Vestkysten til en millionby. De er jordejere, jernbaneejere, avisredaktører og forretningsfolk.
De skaber i denne periode en semi-organiseret kampagne for Californien, hvor reklamer, brochurer, postkort, artikler og bøger maler et skønmaleri af området. Kampagnen slår på, at klimaet er godt, jorden er billig, det er tæt på havet og bjergene, og der er masser af arbejde og muligheder, for dem der vil.
»Den californiske drøm er en udgave af den amerikanske drøm. Det vil sige forestillingen om, at man som individ har ret og pligt til at realisere sig selv og sin egen opfattelse af frihed og et godt liv. Den californiske drøm handler om, at Californien er stedet, hvor der er de bedste vilkår for, at den realisering af individet kan lykkes,« siger Karsten Wind Meyhoff.
Fra drømme til mareridt
\ Fakta
VIDSTE DU
Philip Marlowe er en af de mest kendte figurer i den hårdkogte krimigenre.
Kampagnen lykkedes. Masser af mennesker valfartede til Los Angelses, byen med de enestående muligheder. Los Angeles bliver den millionby, som forretningsmændene havde håbet på. Men det lykkes ikke for alle at realisere sig selv. En del ender i stedet som kriminelle, prostituerede og arbejder i lyssky brancher. Det er den verden, den hårdkogte krimi handler om. Det, som Karsten Wind Meyhoff beskriver som bagsiden af den californiske drøm.
»I den hårdkogte krimi kortlægger hovedperson, detektiven, magtforholdene i byen. Korrupte politifolk, afpressere og bestukne politikeres alliancer udstilles,« siger han.
Krimierne, der er mest kendt for at være underholdende og handle om vold og sex, er samfundskritiske romaner, som peger nogle af virkelighedens magthavere ud som skurke.
»I bøgerne står den gruppe driftige forretningsmænd, som skabte den californiske drøm, bagved kriminaliteten. Superskurken i den hårdkogte krimi er ofte jordejere, spekulanter eller bagmændene bag råstofudvinding,« siger Karsten Wind Meyhoff.
Kaos hersker
Sympatien i den hårdkogte krimi ligger ofte hos mennesker, der ikke får realiseret deres drøm og i stedet strander i mareridt. Hovedpersonen i romanerne, detektiven, har nogle gange heltestatus og redder håbefulde skuespillere, hvis moral er blevet fordærvet, og som er endt som prostituerede eller pengeafpressere. Men selvom han redder nogle, kan han ikke ændre på det kaos, byen er.
» Los Angeles er ikke et bedre sted i slutningen af bogen, end det var i starten. Kaos hersker, og detektiven er mest en kronikør, der blandt andet udstiller, hvordan de, der har magten, bruger og misbruger den,« siger Karsten Wind Meyerhoff.