Berømt Wagner-opera er inspireret af migræne
En tysk forskergruppe mener, at den berømte komponist Richard Wagner led af alvorlig migræne. I en ny undersøgelse viser de, at hans værker var inspireret af sygdommen.

Hvis Wagners operaer nogensinde har givet dig hovedpine, er det måske ikke så mærkeligt.

Nu mener en forskergruppe nemlig, at den tyske komponist Richard Wagner blev inspireret til at komponere sine værker af en alvorlig migrænelidelse.

»De oplysninger, som videregives i hans skrifter og breve, samt de mange oplysninger fra hans anden hustru Cosima, bekræfter, at Wagner havde en alvorligt invaliderende migræne lidelse, som producerede hyppige migræneanfald,« siger Carl Göbel fra neurologisk afdeling på Universitetshospitalet i Köln til den britiske avis The Daily Telegraph.

Han tilføjer, at det nye studie »viser, hvordan Wagner vævede sine migræneanfald og auraer ind i sin musik.«

Smertefuldt pulserende musik fra Wagner

En alvorlig migrænelidelse inspirerede den berømte tyske komponist Richard Wagner til at skrive sin opera 'Siegfried', lyder det i en ny undersøgelse. Her er det en statue af Wagner, som er rejst i den tyske by Bayreuth. (Foto: Shutterstock)

I undersøgelsen har de tyske forskere set på Wagners opera 'Siegfried', som ifølge The Daily Telegraph åbner med en pulserende hamren, som gradvist bliver mere intens, indtil den når en »næsten smertefuld pulsering«.

Ved klimaks råber operaens hovedperson ’Tvangsmæssige plage! Smerte uden ende!’, og det tolker forskerne som en »smertefuld, pulserende sensorisk migræne episode.«

Wagner, som levede i perioden 1813-1883, har ifølge The Daily Telegraph selv beskrevet sin hovedpine og sine symptomer som »den store plage i sit liv.«

Den nye undersøgelse er publiceret i juleudgaven af det anerkendte videnskabelige tidsskrift British Medical Journal.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.