Årets 10 mest læste artikler, der IKKE handler om corona
Vi har sendt coronaen i karantæne fra vores årlige liste over, hvad læserne klikkede mest på. Tilbage står vi med sjældne kometer, gigantiske solsystemer, skjulte undersøiske verdener og et Musk-stjernetog, der ødelægger udsynet.
videnskab.dks mest læste artikler 2020

Det har været et hæsblæsende år for nyhedsdækningen, for corona-nyheder stjal næsten dagsordenen. Her er Videnskab.dks 10 mest læste artikler, der ikke handler om virus, pandemi og sygdom. (Foto: Shutterstock)

Det har været et hæsblæsende år for nyhedsdækningen, for corona-nyheder stjal næsten dagsordenen. Her er Videnskab.dks 10 mest læste artikler, der ikke handler om virus, pandemi og sygdom. (Foto: Shutterstock)

Der er ikke meget tvivl om, at 2020 har været coronaens år.

Vores statistikker viser, at I, kære læsere, har klikket som aldrig før på Videnskab.dk's hjemmeside, og det suverænt mest populære emne har været coronavirus.

Rigtig mange har søgt for at få svar på, om coronavirus værre end influenzahvor længe den overlever på overflader, og hvilken slags mundbind der virker bedst.

Faktisk består årets rigtige top 10 over de mest læste artikler udelukkende af artikler relateret til coronavirus. Og helt i top er artiklen med de seneste corona-tal.

Men her ved årsskiftet ønsker vi alle snart at kunne lægge virussen bag os. Så for adspredelsens skyld har vi sorteret al corona fra på årets liste. 

I stedet kan du læse om besøg fra det ydre rum, hvordan vi passer bedst på vores børn, og du kan se, hvordan det ser ud dybt, dybt under Antarktis' is.

Hvis du altså ikke allerede har læst historierne. For de næste 10 artikler var I læsere vilde med i 2020. 

10. Hvor længe er det normalt at have sex før udløsning?

Mange mænd (og kvinder) tror fejlagtigt, at sex er et udholdenhedsmaraton. De tror, at successen kan måles på, hvor længe det lykkes at holde jernet i ilden. Som man siger.

Men det er slet ikke tilfældet, fortæller to norske sexologer i den tiende mest læste artikel fra i år.

Det gennemsnitlige europæiske knald varer i otte minutter fra indtrængning til udløsning, og det er ganske udmærket, fastslår sexologerne. 

Alligevel mener 27 procent af de europæiske mænd, at de kommer lidt for hurtigt over målstregen. En god nyhed at gå ud af året på kan altså være, at der for de fleste tilfælde ingen grund er til bekymring. 

9. Trods klimakrisen: Derfor køber danskerne ikke elbiler

Sidste år, altså i Greta Thunbergs gennembrudsår 2019, købte danskerne en masse biler, men kun 2,4 procent af dem kørte på el.

Og hvordan kan det være, siden danskerne er så optaget af klimaet, spørger Videnskab.dk's journalist Lise Brix. Det var et spørgsmål, som mange af jer også undrede jer over.

Svaret er ligetil, viser et studie foretaget ved Aarhus Universitet: Prisen.

Siden er elbiler kommet på Finansloven. Her er planen, at der skal være 775.000 af slagsen på vejene i 2030, og det skal netop nås med afgiftsregulering.

8. Mystisk signal fra rummet gentages hver 16. dag

I 409 dage observerede canadiske astronomer et mystisk signal fra det ydre rum.

Det havde en cyklus på 16 dage. I fire dage modtog astronomerne signaler hver eller hver anden time, som så blev efterfuldt af 8 dages total stilhed. Inden det hele startede igen.

Mysteriet undrede også Videnskab.dk's læsere.

Senere i 2020 gav et af årets helt store videnskabelige gennembrud et svar på gåden. Forskere fandt en forklaring på, hvor de mystiske, såkaldte Fast Radio Burst-signaler (FRB) kom fra.

Læs det her: Kæmpe gåde er løst: Forskere finder kilden til mystisk radiosignal fra rummet.

7. Børns tidligste tilknytning har kæmpe betydning hele livet

I dag er småbørns voksne nogle andre end for 100 år siden. Udover forældre og bedsteforældre tæller de også pædagogerne og medhjælperne i daginstitutionerne.

Men én ting er den samme. Børnenes tilknytningsadfærd overfor de voksne er stadig formgivende for det videre liv.

På Videnskab.dk har forskerne en platform - Forskerzonen.

Her har ph.d. og læge Pernille Darling Rasmussen understreget vigtigheden af sunde tilknytningsmønstre i spædbørn.

Og det var læserne – heldigvis, fristes man til at skrive – optagede af at lære mere om.

6. Illustreret tidslinje: Det sker i kroppen, når du har røget den sidste cigaret

Artiklen om, hvordan kroppen reagerer på at kvitte cancerpinden, fortjener en genkomst her sidst på året.

Mange får sikkert – ligesom sidste januar - brug for et lille forsknings-fix til at holde nytårsforsættet.

Og der er god grund til at have respekt for sig selv, hvis man lader cigaretterne ligge i pakken.

Professor i tobaksforebyggelse Charlotta Pisinger fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet siger til Videnskab.dk:

»Nikotin er et svært afhængighedsskabende stof, ligesom heroin og kokain. Derfor oplever de fleste også svære abstinenser.«

5. Måske du kan spotte den: NEOWISE-kometen besøger nattehimlen i juli

Der findes to slags kometer. De små, vi betragter gennem kikkerter, og så de ganske sjældne, som brænder så stærkt, det er muligt bare at læne hovedt tilbage og se dem og deres gas-haler tegne streger i nattehimlen.

Nogle astronomer skønner, et menneske gennemsnitligt har mulighed for at se en komet med det blotte øje fire gange i sit liv.

I juli susede sådan en mulighed over nattehimlen, da vi fik besøg af NEOWISE-kometen, som havde rejst hertil i tusindvis af år.

4. Skægkræ-bekæmpelse: Sådan slipper du af med skadedyret

Nogle gange får man også besøg af noget, der stammer fra en fjern, fjern fortid i sit hjem. Og den gæst er ikke altid lige velkommen.

Skægkræet er dét, man populært kalder en ’levende fossil’. Insektet har ikke ændret sig nævneværdigt i millioner af år. Men i løbet af de seneste 10 år er det, som om de har besluttet sig for at flytte ind i danske hjem.

Videnskab.dk kommer med flere fifs til, hvordan man kommer det skæggede kræ til livs.

3. Sådan ser der ud 4000 meter under isen i Arktis

Et forskerhold, en journalist og en fotograf var i 2019 på en farefuld og iskold tur til Arktis. Målet var at undersøge livet dybt, dybt under os. Her har det udviklet sig isoleret i tusindvis af år omkring ’skorstene’, der bobler med vulkansk aktivitet.

Varmen herfra skaber grobund for liv.

Et liv, som forskerne og journalisterne sidenhen kunne hilse fra, og som læserne var vilde med at læse om i det forgangne år.

2. Forbløffende animation får dig til at tabe kæben: Solsystemet er meget større, end du tror

Selv vores eget solsystem kender du måske dårligere, end du selv tror.

Medmindre du selvfølgelig er en af de mange læsere, der har set rumforsker James O’Donoghues fascinerende animationer af vores solsystem, der tvinger os til at tænke helt anderledes om vores hjem i rummet.

Solsystemet er nemlig så gigantisk stort, det er næsten umuligt at illustrere størrelsesforholdet, uden at meningen går tabt.

Men James O’Donoghue lykkedes alligevel med det. Og resultatet taler for sig selv. Se det her.

1. Har du også set et tog af satellitter på nattehimlen?

Førstepladsen går til Elon Musks Starlink-stjernefuttog.

Rumrigmanden drømmer om at udbrede internet til hele jordkloden, så man kan sidde i de fjerneste ørkener og chatte med sin familie derhjemme. Det skal ske ved at sende tusindvis af Starlink-satellitter i kredsløb om Jorden.

Men satellittoget får astronomer i hele verden til at råbe op. For afspejlinger fra satellitternes solceller kan potentielt ødelægge udsynet til stjernehimlen.

Nu har Musk ændret en smule på indstillingen for satellitternes solceller. Spørgsmålet er så, om det er nok, men det må vi vente til 2021 for at finde ud af!

Og lad os så krydse fingre for en mere opløftende nyhedsstrøm til næste år.

Godt nytår!

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.