Voldtægt kan udløse skizofreni
Unikke danske registerdata viser, at voldtægtsofre har en voldsom forhøjet risiko for at udvikle skizofreni og andre psykoser. Det viser, at traumatiske oplevelser kan føre til psykoser.

Kvinder, der er blevet udsat for voldtægt, er i stor fare for at blive ramt af en psykose. (Foto: Colourbox)

Kvinder, der er blevet udsat for voldtægt, er i stor fare for at blive ramt af en psykose. (Foto: Colourbox)

Traumet efter en voldtægt er så livspåvirkende, at der er en overhængende fare for, at ofret udvikler skizofreni eller en anden psykose som for eksempel paranoia. Det viser nye data.

»Der er 10 gange større risiko for at blive ramt af en psykose som for eksempel skizofreni, hvis man er blevet udsat for en voldtægt. Det er en ret voldsom forskel,« siger professor Ask Elklit, der er leder af Videnscenter for Psykotraumatologi på Syddansk Universitet.

Sammen med forskere fra Ulster University i Irland har han gennemgået voldtægtsofres kontakt med det psykiatriske system. Ofrene er kvinder, der har henvendt sig til voldtægtscentre.

Anlæg for psykoser

»Undersøgelsen bygger på registerdata over diagnosticerede psykoser før og efter voldtægten. I forhold til kontrolgruppen udvikler syv procent af kvinder, der har været udsat for overgreb en psykose i løbet af de næste fire år.«

»Men allerede inden voldtægten er kvinder, der bliver voldtaget, mere tilbøjelige til at være diagnosticeret med en psykose; det forhold har vi taget højde for i analysen« siger Ask Elklit.

Det er dog stadig et mysterium, hvorfor kvinder med anlæg for psykoser i højere grad bliver udsat for voldtægt end kvinder i kontrolgruppen.

»Vi ved ikke, hvorfor kvinderne allerede inden voldtægten har forhøjet risiko for at udvikle en psykose. Det kræver en nærmere undersøgelse,« siger Ask Elklit.

Ny viden

Der har længe været en statistisk indikation på, at traumatiske oplevelser kan føre til psykose.

Men tidligere undersøgelser har bygget på selvrapportering og har haft problemer med at dokumentere det kronologiske forløb.

Denne undersøgelse er den første, der med objektive data identificerer en sammenhæng mellem traumatiske oplevelser og udvikling af en psykose.

Der er 10 gange større risiko for at blive ramt af en psykose som for eksempel skizofreni, hvis man er blevet udsat for en voldtægt.

Ask Elklit

»Vores undersøgelse bygger på objektive registerdata fra det psykiatriske system og de danske voldtægtscentre. Derfor er tallene helt valide, og det er ny viden, som ingen i verden har set før,« siger Ask Elklit.

Registrene viser også, at kvinder ofte flytter væk fra det område, hvor voldtægten fandt sted.

Afbryder behandling

Det kan være en af årsagerne til, at de generelt afbryder psykologbehandlingen på krisecentrene for tidligt.

»Problemet er, at mange forlader behandlingen for hurtigt. De flytter, fordi de ikke har det godt i det miljø, hvor voldtægten fandt sted. De kan ikke længere holde ud at blive boende. Men det betyder også, at de mister deres nære sociale netværk,« siger Ask Elklit.

Forskerne vil nu undersøge, om voldtægtsofrene også i højere grad udvikler andre sindslidelser som for eksempel angst.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.