Utroligt: Mands blod havde så meget fedt, at det blev hvidt som mælk

 (Foto: Koehler et al., Annals of Internal Medicine, 2019)

 (Foto: Koehler et al., Annals of Internal Medicine, 2019)

Kilde: 
27 februar 2019

Strammer det lidt i venstre brystmuskel? Det kan godt være, du springer direkte i kondiskoene, efter du har hørt om den 39-årige tyske mand, hvis blod endte med at blive mælkehvidt af fedt.

Læger fra University of Cologne reddede mandens liv, men inden da måtte de ty til oldtidens lægekunst, skriver Sciencealert.com.

Mandens ekstreme tilfælde skyldtes ifølge lægerne en 'kaskade af hændelser', og det hvide, fedtrige blod bragte ham en overgang i en koma-lignende tilstand.

LÆS OGSÅ: Føj! Parasit ormede sig rundt under kvindes hud i ansigtet

Inden manden blev indlagt, havde hans fedtrige blod givet ham opkastninger, hovedpine og svækket bevidsthed.

Forskerne mener, at årsagen skal findes i en kombination af faktorer – herunder mandens fedme, kost, insulinfølsomhed og muligvis hans gener.

Desuden havde manden fået ordineret medicin mod sukkersyge, men det var ikke altid, at han fik taget den, fortæller lægerne ifølge Sciencealert.com.

I løbet af hans indlæggelse, nåede hans bevidsthed et niveau, der svarer til ét point over vegetativ tilstand på en koma-skala kaldet Glasgow Coma Scale.

LÆS OGSÅ: Forskere afslører, hvad Darth Vader fejler

Fedtet i mandens blod var såkaldte triglycerider, der er de mest almindelige fedtstoffer i både mennesker, planter og dyr.

Et forhøjet niveau af triglycerider i blodet kaldes på fagsprog for 'hypertriglyceridæmi'.

Og niveauet af triglycerider i den tyske mands blod var 20 gange højere end den det, der ifølge Sundhed.dk udgør den danske grænse for 'svær hypertriglyceridæmi'.

Blodet var endda så tyktflydende, at det tilstoppede lægernes maskiner, da de i første omgang forsøgte at rense mandens blod for fedt.

LÆS OGSÅ: 22-årig kvinde fik opsvulmet elefantben

Da maskinerne gav fortabt over for mandens blod, tyede lægerne til den mindst 3.000 år gamle teknik kaldet åreladning.

Ved åreladning tømmer man bevidst en del af blodet fra patienten, og selvom teknikken var udbredt inden den moderne lægevidenskab, betragtes den i dag normalt som skadelig.

I mandens ekstreme tilfælde viste åreladning sig dog at være det rigtige valg: Lægerne tømte to liter af mandens blod i løbet af fem dage og erstattede det løbende med sundt blod.

På femtedagen var manden igen ved fuld bevidsthed.

Den tyske mands ekstreme tilfælde er udgivet som sagsrapport i tidsskriftet Annals of Internal Medicine.

LÆS OGSÅ: Er det sundt at spise bussemænd?

LÆS OGSÅ: Tropesygdommenes skrækkelige Top 10

on

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.