Tropesygdommenes skrækkelige Top 10
Advarsel: Her får du en rangliste over verdens mest forfærdelige tropesygdomme: Tropesygdommenes Top 10. Her præsenterer vi nummer 10 til 6. Vi advarer mod ubehagelige billeder.

Ifølge WHO er der hvert år omkring 225 millioner tilfælde af malaria. Og omkring 780.000 mennesker dør hvert år af sygdommen. De fleste ofre er børn i Afrika syd for Sahara. (Foto: James D. Gathany/cdc.gov)

Ifølge WHO er der hvert år omkring 225 millioner tilfælde af malaria. Og omkring 780.000 mennesker dør hvert år af sygdommen. De fleste ofre er børn i Afrika syd for Sahara. (Foto: James D. Gathany/cdc.gov)

Sommerferien er over os, og dermed også rejsesæsonen. Og vi danskere holder af at rejse til fjerne og eksotiske rejsemål.

Men hvis turen går til troperne, skal man passe på. Der er nemlig risiko for at samle en ubehagelig rejsekammerat op.

Frister det for eksempel med en maddike, der vokser sig stor, imens den hygger sig under din hud og gnaver lidt i dig? Eller hvad med parasitter, der forårsager modbydelig, blodig diarré?

Som en service til danske rejsende, har vi bedt professor Ib Bygbjerg , der forsker i tropesygdomme ved Københavns Universitet, om at lave liste over de ti klammeste af slagsen.

»Jeg vil sige, at der er langt større risiko for at omkomme under en ulykke på rejsen, end ved at blive smittet med en tropesygdom,« siger Ib Bygbjerg.

»Når det er sagt, findes der mange klamme tropesygdomme. Men de her ti er der en vis sandsynlighed for, at du får slæbt med hjem som dansk turist.«

Nr. 10: Malaria: Den dødbringende

Malaria er den mest almindelige tropesygdom. Men også en af de farligste. Omkring 50-100 danskere smittes om året. Den smitter ved, at man bliver stukket af malaria-myggen, som på den måde inficerer blodet med malaria-parasitter.

Et tilfælde af ubehandlet Dengue-feber. (Foto: microbewiki.kenyon.edu)

»Malaria kan være meget ondartet. Du kan dø af den. Og den ligner bare en influenza. Så det er svært at finde ud af, at der er tale om malaria.«

»Den gode nyhed er, at den kan forebygges og behandles. Men er du først smittet, skal det gå stærkt. Du skal i behandling inden 3-4 dage, ellers er det for sent,« fortæller Ib Bygbjerg.

Den smittede får voldsomme feberanfald. Malaria kan desuden ramme hjernen og resten af centralnervesystemet. Det resulterer i bevidsthedsændringer, kramper, lammelser og koma.

Man kan blive smittet med malaria i store dele af Afrika, Latinamerika, Asien, og Oceanien, men langt de fleste smittes i Afrika syd for Sahara.

Nr. 9: Denguefeber: Du bliver hullet som en si

Denguefeber er en af de mest almindelige tropesygdomme blandt danskerne – 25 -40 danskere smittes hvert år. Sygdommen skyldes viruset ’denguevirus’, som bliver overført via myggestik.

»For de fleste udvikler sygdommen sig ikke til noget voldsomt, og den overstås omtrent som influenza. Men den kan gøre dig alvorligt syg.«

»Du bliver som en hullet si. Alle dine små blodkar begynder at afgive væske, der lækker ud i kroppen. Nogle gange er der også blødninger.«

Dengue-feberens mest almindelige symptom - kløende udslæt. (Foto:etsu.edu)

»Dødsårsagen er chok, men det kan hindres ved rettidig behandling med væske og blod,« fortæller Ib Bygbjerg.

Denguefeber findes hovedsageligt i storbyer, hvor den særlige Aedes myg formerer sig i drikkevandskar. Så vil man undgå sygdommen, skal man undgå myg. Den er mest udbredt i Asien, Caribien og i Latinamerika.

Nr. 8: Bilharziose: Sneglefeber

Bilharziose er forårsaget af en parasit, der lever i blodbanerne. Den yngler i ferskvandssnegle og trænger via dem ind i mennesker, der bader i stillestående ferskvand.

»Man skal være meget påpasselig med at bade i en sump, en bugt eller en flod. Parasitterne udvikler sig i snegle, hvorfra mikroskopiske larver grave sig ind i din hud. Det klør måske lidt, men du lægger ikke rigtigt mærke til det.«

»Så går larven ind i kroppens kredsløb, og med tiden kan man finde æg i din urin eller afføring.«

»Bader du i Malawisøen eller Victoriasøen, er du næsten sikker på at få Bilharziose. Du får akut feber eller allergi, og senere får du blod i urinen og mavebesvær.«

»Så går du på toilettet, der bliver tømt i Malawisøen. Og så fortsætter cyklussen,« fortæller Ib Bygbjerg.

Som turist kan man undgå bilharziose ved at følge nogle få forholdsregler. Frem for alt skal man undgå at bade i ferskvand, hvor der findes bilharziose. Der ses cirka 50 importerede tilfælde om året i Danmark. De fleste tilfælde importeres fra folk, der har svømmet i Malawisøen. (Foto: cdc.gov)

Parasitten finde især i Latinamerika, Mellemøsten og Afrika, men også i Fjernøsten, dog ikke på den Indiske halvø. Bilharziose kan behandles med medicin.

Nr. 7: Giardiasis: Diarré med æggebøvs

Giardiasis skyldes en lille encellet parasit, som smitter via mad, væske og mellem mennesker via afføring.

»Når du er smittet, får du meget luft i maven. Så du bøvser og prutter hele tiden.«

»Og der er tale om en ualmindelig klam måde at bøvse på – æggebøvs. Du lugter så grimt, at du ikke kan tillade dig at gå ud, imens du er på ferie.«

»Det er også meget almindeligt, at du også bliver deprimeret,« fortæller Ib Bygbjerg.

Alle de ubehagelige symptomer forsvinder dog, når man har modtaget behandling mod parasitterne.

Giardiasis findes mange steder på kloden, men er især udbredt i Mexico, Sydøstasien, det vestlige Sydamerika og Rusland.

Nr. 6: Orientbyld: Fluebiddet der ikke vil hele

Orientbyld er en særlig type af tropesygdommen leishmaniasis, der viser sig ved kroniske hudsår. (Foto: Helsmack/Wikimedia Commons)

Orientbyld skyldes en encellet parasit, som bliver overført til mennesker, når de bliver bidt af en sandflue også kaldet sandmyg. Biddet udvikler sig til et sår med en diameter på op til flere centimeter.

»Det er som regel godartet. Men når først du er blevet bidt af den lille satan, kan såret tage op til 12 måneder om at hele. Og sidder det midt på næsen, er det ikke sjovt.«

»Man slår parasitten ihjel ved at indtage medicin eller sprøjte det direkte ind i såret.«

»I øjeblikket ser vi især orientbylder hos danske soldater, der kommer hjem fra Irak og Afghanistan,« fortæller Ib Bygbjerg.

Der er især risiko for at få sig en orientbyld, hvis du rejser i Latinamerika, Afrika, og Mellemøsten. Men du kan også få den Nordafrika, Sydspanien, Grækenland og Sydfrankrig. Myggebalsam kan forhindre sandfluebid.

Fortsættelse følger…

Læs med i anden del af listen, hvor vi præsenterer "vinderen", når det gælder den mest klamme tropesygdom.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk