Undersøgelser af medicin finansieret af medicinal-virksomheder giver oftere positive resultater
Kilde: 
06 marts 2017

Kliniske forsøg, hvor lægemidler eller medicinsk udstyr bliver testet, er vigtige for, hvordan læger vælger at behandle deres patienter. De er også essentielle for, om et nyt lægemiddel bliver godkendt.

Flere og flere af disse forsøg bliver dog finansieret af de medicinalvirksomheder, som selv har udviklet produkterne. Og det er et problem, viser ny forskning.

Studiet viser nemlig, at de kliniske forsøg, som industrien sponsorerer, langt oftere giver positive resultater, end de forsøg, der er finansieret af en uafhængig sponsor. Det skriver SDU i en pressemeddelelse.

»Vi kan se, at mens omkring halvdelen af de kliniske forsøg, betalt af det offentlige, finder en positiv behandlingseffekt af lægemidler og medikoteknisk udstyr, gælder det for to tredjedele af de industrifinansierede. Det tyder på, at forskningen betalt af industrien ikke er helt objektiv,« siger Andreas Lundh, post.doc. på Center for Evidensbaseret Medicin, SDU og OUH, i pressemeddelelsen.

Forskerne fra Center for Evidensbaseret Medicin på Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, Herlev Hospital, Canada og Australien har undersøgt resultaterne fra de kliniske forsøg, som er finansieret af industrien, og sammenlignet dem med de forsøg, der er finansieret uafhængigt af virksomhederne.

Studiet indeholder 75 oversigtstudier, som omhandler mere end 5.000 kliniske forsøg.

Resultaterne viser mere præcist, at sammenlignet med ikke-industri-sponsorerede forsøg giver forsøg sponsoreret af industrien:

  • Positive resultater 27 procent hyppigere
  • Positive konklusioner 34 procent hyppigere

Når resultaterne ser mere positive ud, end de måske burde, kan det for eksempel skyldes, at negative forsøgresultater ikke bliver offentliggjort, mener forskerne. Det kan også skyldes forsøgets design.

»Jeg synes, det er på tide med en mentalitetsændring, så forskningen fordrer fuld åbenhed og adgang til rådata. Alle skal kunne ses efter i sømmene, og forskerne bør overveje nøje, hvad de vil være med til,« siger Andreas Lundh i pressemeddelelsen.

Oversigten er udgivet gennem Cochrane Library.

sbl

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.