Underbevidstheden vælger for dig
Hjernescannere kan afsløre hvad du vælger, hele syv sekunder før du selv ved det. Er bevidste beslutninger kun bluff?

Et stykke kage til? Cola eller appelsinvand? Støvler eller joggingsko? Ny forskning tyder på at underbevidstheden har bestemt sig for hvad du vil, mange sekunder før du selv ved det.
»Vi tror at vores beslutninger er bevidste, men disse data viser at bevidstheden blot er toppen af isbjerget,« siger John-Dylan Haynes fra 'Max Planck Institute for Human Cognitive and Brain Science' til Nature.
»På det tidspunktet hvor bevidstheden træder til, er hovedparten af arbejdet allerede gjort.«

Fra millisekunder til sekunder

Dette er for så vidt ikke første gang at forskere finder tegn på at vores hjerne bestemmer sig før vi selv får resultatet at vide. I 1980'erne gjorde neurofysiologen Benjamin Libet en del eksperimenter som antydede at beslutninger blev taget et lillebitte øjeblik før vi bliver klar over dem. Men den gang var der tale om tidsforskelle i millisekund-klassen, og andre forskere mente at det kunne skyldes tilfældigheder. Derfor 'shanghajede' Haynes og hans kollegaer 14 frivillige for at undersøge sagen nøjere.

Højre eller venstre?

'Forsøgskaninerne' skulle løse en opgave mens deres hjerner blev skannet med en MRI-maskine, skriver Wired. Øvelsen gik ud på at vælge om man skulle trykke på én knap med venstre hånd, eller på en anden knap med højre hånd. Og resultaterne viste altså karakteristiske forandringer i aktiviteten i det hjerneområde som kaldes frontopolar cortex, mindst syv sekunder før testpersonerne kunne sige om at de havde taget en bevidst beslutning om hvilken knap de ville trykke på.
»Resultaterne er temmelige dramatiske. Ti sekunder er en menneskealder når vi snakker om hjerneaktivitet,« siger Frank Tong fra Vanderbilt University til Nature.

Ingen bevidste valg?

Og dermed kan vi altså spørge os selv om hvor bevidste de bevidste valg egentlig er. Svaret er muligvis: Ikke ret meget, selv om forskerne understreger at valgene som blev testet i laboratoriet er forholdsvis enkle i forhold til mange af de beslutninger vi træffer i virkelighedens verden. Dermed kan det altså være at forsøget ikke helt afspejler hvordan hjernen arbejder når den bliver stillet overfor komplicerede hverdagsdilemmaer. Men hvis det skulle vise sig at underbevidstheden står for hovedparten af arbejdet - selv ved vanskelige beslutninger - er det ikke noget videre at bekymre sig over, mener Haynes ifølge Wired. Han tvivler på at der i det hele taget findes nogen fri vilje som på en eller anden vis skulle være hævet over resten af hjerneaktiviteten.
»Du er uanset dette ingen maskine. Din hjerneaktivitet er den fysiologiske substans hvori din personlighed og dine ønsker og længsler opererer.«
Men når det er sagt, kan vi jo nok altid bruge resultaterne til at fraskrive os ethvert bevidst ansvar for at have taget et ekstra stykke af den der fantastiske chokoladekage...

Reference:

Soon C. S., Brass M., Heinze H.-J. & Haynes J-D, 'Unconscious determinants of free decisions in the human brain', Nature Neuroscience, 13. april 2008.

Links:

Nature: Brain makes decisions before you even know it
Wired: Brain Scanners Can See Your Decisions Before You Make Them

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om, hvordan forskerne tog billedet af atomerme.


Det sker