Ugens podcast: Sådan gennemskuer du nyheder om forskning
'Fem spørgsmål, du bør stille dig selv, når du læser nyheder om forskning' er titlen på Videnskab.dk's manifest, som ruster dig til ikke at blive vildledt i medierne.
podcast videnskab.dk manifest

Videnskab.dk's 10 års fødselsdag gik med ministerbesøg, bobler og ikke mindst lanceringen af et vigtigt manifest. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Videnskab.dk's 10 års fødselsdag gik med ministerbesøg, bobler og ikke mindst lanceringen af et vigtigt manifest. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

10 års arbejde med videnskabsjournalistik kulminerede for nylig i udgivelsen af et lille, rødt hæfte fra Videnskab.dk til os alle.

En slags grønspættebog til når man farer vild i strømmen af forskningsnyheder, såsom historier om ny kræftforskning, der lover at være endnu bedre end den forrige.

Det lille røde manifest udstyrer dig med fem enkle spørgsmål, der er vigtige at have i ærmet, når du skal gennemskue nyheder om forskning og videnskab.

Vi skal tænke os om

Én af manifestets pointer er, at du skal være opmærksom på, hvem der er afsender på nyheden.

Her lyder et godt råd fra Lise Brix, journalist hos Videnskab.dk, at »hvis man møder et obskurt medie, man ikke har hørt om før, eller en blogger, som man ikke ved, om man kan stole på, skal man være kritisk og finde ud af, hvad det er for et medie.«

Har de for eksempel en særlig dagsorden, er en af de overvejelser, man konkret skal gøre sig. Det hænger sammen med, at vi helt overordnet skal tænke os om.

»Vi som journalister skal tænke os om, men det skal læserne og lytterne også, og det gør vi ved at have en sund portion skepsis over for den forskning, vi møder,« siger Peter Hyldgård, der er udviklingschef hos Videnskab.dk i ugens podcast.

Her deler han sammen med Lise Brix ud af tips og tricks til at bruge Videnskab.dk's manifest i hverdagen.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.