Ugens podcast: Sådan gennemskuer du nyheder om forskning
'Fem spørgsmål, du bør stille dig selv, når du læser nyheder om forskning' er titlen på Videnskab.dk's manifest, som ruster dig til ikke at blive vildledt i medierne.
podcast videnskab.dk manifest

Videnskab.dk's 10 års fødselsdag gik med ministerbesøg, bobler og ikke mindst lanceringen af et vigtigt manifest. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

Videnskab.dk's 10 års fødselsdag gik med ministerbesøg, bobler og ikke mindst lanceringen af et vigtigt manifest. (Grafik: Mette Friis-Mikkelsen)

10 års arbejde med videnskabsjournalistik kulminerede for nylig i udgivelsen af et lille, rødt hæfte fra Videnskab.dk til os alle.

En slags grønspættebog til når man farer vild i strømmen af forskningsnyheder, såsom historier om ny kræftforskning, der lover at være endnu bedre end den forrige.

Det lille røde manifest udstyrer dig med fem enkle spørgsmål, der er vigtige at have i ærmet, når du skal gennemskue nyheder om forskning og videnskab.

Vi skal tænke os om

Én af manifestets pointer er, at du skal være opmærksom på, hvem der er afsender på nyheden.

Her lyder et godt råd fra Lise Brix, journalist hos Videnskab.dk, at »hvis man møder et obskurt medie, man ikke har hørt om før, eller en blogger, som man ikke ved, om man kan stole på, skal man være kritisk og finde ud af, hvad det er for et medie.«

Har de for eksempel en særlig dagsorden, er en af de overvejelser, man konkret skal gøre sig. Det hænger sammen med, at vi helt overordnet skal tænke os om.

»Vi som journalister skal tænke os om, men det skal læserne og lytterne også, og det gør vi ved at have en sund portion skepsis over for den forskning, vi møder,« siger Peter Hyldgård, der er udviklingschef hos Videnskab.dk i ugens podcast.

Her deler han sammen med Lise Brix ud af tips og tricks til at bruge Videnskab.dk's manifest i hverdagen.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk