En løbetur i skoven og tætte venner kan være en god investering til senere i livet.
To nye studier viser nemlig, at henholdsvis regelmæssig motion og gode sociale relationer øger sandsynligheden for en sund krop og frisk hjerne i livets efterår.
Det ene studie viser, at gode relationer hænger sammen med en lavere risiko for at få sygdomme som for eksempel diabetes, gigt, kræft og depression.
Det konkluderer forskerne bag studiet ved hjælp af data fra 7.694 australske kvinder, man har fulgt over 20 år. Resultatet viser, at de kvinder, der er mindst tilfredse med deres relationer, har dobbelt så stor risiko for at udvikle sygdommene sammenlignet med de mest tilfredse.
Men da studiet kun inkludererer australske kvinder, er resultatet ikke nødvendigvis gældende for mænd og andre kulturer, skriver The Guardian.
Det andet studie viser, at regelmæssig fysisk aktivitet hænger sammen med en friskere hjerne i alderdommen og mindre risiko for demens. I studiet har man over fire årtier indhentet data fra 1.417 mennesker om deres motionsvaner.
»Den bedste kognitive effekt blev set hos dem, som var fysisk aktive gennem hele livet,« siger Sarah-Naomi James, der er postdoc ved University College London og en af forskerne bag studiet, til The Guardian.
»Effekten er kumulativ. Så jo længere man er aktiv, jo mere tilbøjelig er man til at have en højere kognitiv funktion senere i livet,« siger hun.