Studie: 20 minutter i naturen afhjælper stress markant
Kilde: 
10 april 2019

Mindst 20 minutters færden i naturen hver dag giver ikke kun sved på panden. Det kan også være med til at afhjælpe stress. 

Et nyt studie viser nemlig, at 20 minutters daglig kontakt med naturen kan være med til at sænke stresshormonet kortisol signifikant. 

Det skriver Science Daily i en pressemeddelese, på baggrund af et studie der er blevet offentliggjort i tidsskriftet 'Frontiers in Psychology'.

»Vores studie viser, at det største pay-off, når det handler om at reducere stresshormonet kortisol, er at tilbringe 20 til 30 minutter om dagen på et sted, der giver dig en fornemmelse af natur. Det kan enten være siddende eller gående,« fortæller MaryCarol Hunter, som er professor på Michigan Universitet og ledende forfatter på studiet.

LÆS OGSÅ: Adfærdsforsker Jill Byrnit: Derfor får vi stress

Forsøget fandt sted over en periode på otte uger, hvor forsøgspersonerne blev bedt om at tage en såkaldt 'naturpille' (gåtur) mindst tre gange om ugen à mindst ti minutters varighed.

MaryCarol Hunter og hendes kollegaer testede hver anden uge deltagernes niveau af koritsol i kroppen via spytprøver.

»Deltagerne planlagde selv tidspunktet på dagen, varigheden af gåturen, og hvor den skulle finde sted - så længe deltageren havde en følelse af, at vedkommende interagerede med naturen,« forklarer MaryCarol Hunter til Science Daily.

Gåturene skulle foregå i dagslys, deltagerne måtte ikke dyrke motion, og de blev samtidig bedt om at undgå sociale medier, internettet og telefonopkald.

LÆS OGSÅ: Gå en tur, og bliv klog

Og resultaterne afslører ifølge Science Daily altså, at blot 20 minutters færden i naturen er med til at sænke niveauet af kortisol markant i kroppen. For de største effekter blev det imidlertid anbefalet, at man øger det til 30 minutter.

Bevæger man sig over de 30 minutter, begynder resultaterne imidlertid at være mindre markante, men MaryCarol Hunter håber på, at det nye studie kan danne grobund for mere forskning på området.

Studiet er udgivet i tidsskriftet Frontiers. 

LÆS OGSÅ: 30 minutters gåtur kan redde din arbejdsdag

LÆS OGSÅ: ADHD: Er en gåtur i parken lige så effektiv som medicin?

nan

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.