For meget kaffe øger dødsrisiko – undtagen for ældre
Kilde: 
16 august 2013

Et nyt amerikansk studie viser, at mere end fire kopper kaffe om dagen kan være farligt, hvis man er under 55 år. Det skriver The Guardian.

Drikker man mere end fire kopper kaffe, eller 28 kopper på en uge, så stiger dødsrisikoen med 56 procent, viser det nye studie. Men hos den ældre del af befolkningen tæller det ikke.

I studiet analyserede forskere fra University of South Carolina i USA spørgeskemaer fra mere end 40.000 mennesker i alderen 20-87 år mellem år 1979 til 1998. Dette arbejde blev fulgt op 17 år senere, og her var mere end 2500 deltagere døde.

Det viste sig, at dem der drak store mængder kaffe havde større tilbøjelighed til også at ryge, samtidig med at de havde mindre sunde lunger og hjerter.

De yngste mænds dødsrisiko steg selv ved lavere indtag af kaffe, men effekten var alligevel først synlig ved mindst 28 kopper om ugen.
Mere alvorligt så det ud med kvinder, hvor dem med et stort kaffeforbrug havde dobbelt så stor risiko for at være døde efter de 17 år, end dem der slet ikke drak kaffe.

Forskerne bag undersøgelsen er ikke sikre på hvorvidt selve kaffen udgør en sundhedsrisiko, men de mener, at der kan være en sammenhæng i opførslen, hos dem der indtager store mængder kaffe.

»Et stort kaffeforbrug kan måske hænge sammen med andre usunde vaner, som at gå for sent i seng og spise usunde madvarer,« siger Xuemei Sui, der har været med bag studiet, til The Guardian.

Læs også på Videnskab.dk:

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.