Gravide bør drikke så lidt kaffe som muligt
Hvis den gravide indtager meget koffein, øger det risikoen for, at babyen vejer for lidt ved fødslen. Det kan gå ud over helbredet både på kort sigt og senere i livet.

Det har længe været kendt, at mors rygning under graviditeten kan sænke babyens fødselsvægt. Nu viser en ny stor undersøgelse, at man nok skal være lige så påpasselig med indtag af koffeinholdige drikke, da det også kan påvirke fødselsvægten markant. (Foto: Colourbox)

Det har længe været kendt, at mors rygning under graviditeten kan sænke babyens fødselsvægt. Nu viser en ny stor undersøgelse, at man nok skal være lige så påpasselig med indtag af koffeinholdige drikke, da det også kan påvirke fødselsvægten markant. (Foto: Colourbox)

Gravide, som får mere end 300 milligram koffein i sig per dag, det vil sige mere end tre kopper kaffe, har op til 60 procent øget risiko for, at barnet vejer for lidt i forhold til længden på graviditeten.

Det viser forskere ved Folkehelseinstituttet og Sahlgrenska akademin i Sverige i en ny analyse af data fra 59.000 deltagere i den norske Mor og barn-undersøgelse.

Studiet er det hidtil største af sammenhængen mellem koffein, fødselsvægt og længden på graviditeten.

For gravide anbefaler norske sundhedsmyndigheder i dag, at indtaget af kaffe, sort te, cola og andre koffeinholdige drikke bør begrænses til 1-2 kopper per dag (norsk link. Danmark ligger på linje med sine anbefalinger af den samlede mængde koffein, man maksimalt bør indtage, red.)

Koffein påvirker kun vægten mærkbart

I modsætning til, hvad man måske skulle tro, viser de nye fund, at kaffedrikning ikke øger risikoen for at føde for tidligt.

I stedet påvirkes fødselsvægten negativt.

Oveni viser de nye fund, at graviditeten også kan blive en smule længere af kaffedrikningen, selvom denne stigning i gennemsnit kun er på nogle sølle timer.

Eksperter har tidligere udtalt, at et højt koffeinindtag kan skade fostret, og der findes stadig mere dokumentation på, at mors indtag af mad og drikke i graviditeten påvirker både fostrets vægt og sygdomsrisiko senere i livet, påpeger forskerne.

Samme tendens ved lavere mængde koffein

Fakta

Koffeinkilder

Kaffe er den vigtigste kilde til koffein med te som en god nummer to.
I arbejdet blev også koffein fra andre kilder som sodavand og chokolade taget med.
Opgivet indtag af kaffe gik betydeligt ned i graviditeten, men 10 procent drak stadig mere kaffe end anbefalet.

(Kilde: Folkehelseinstituttet i Norge)

Det norsk-svenske arbejde understreger, at gravide bør være varsomme med, hvor meget kaffe og andre typer koffeinholdige drikke de indtager.

»Siden vi også ser tendensen til reduceret fødselsvægt ved et lavere koffeinindtag end cirka tre kopper kaffe om dagen, det vil sige allerede ved 100 milligram koffein (1-2 kopper kaffe) dagligt, bør gravide begrænse kaffeindtaget så meget som muligt,« siger ernæringsfysiolog og forsker Anne-Lise Brantsæter ved Folkehelseinstituttet, til forskning.no.

»Særligt for kvinder, som drikker meget kaffe, er der grund til at være forsigtig. Samtidig er det vigtigt at sige, at dette studie ikke ændrer gældende norske råd til gravide,« fortsætter Anne-Lise Brantsæter.

Lav vægt kan udløse diabetes og hjerte-kar-sygdom

Når mor drikker kaffe, overføres koffeinet til fostret, som sammenlignet med moren har dårligere kapacitet til at nedbryde stoffet.

»Det er på ingen måde godt, at babyer har for lav fødselsvægt. At blive født for lille kan have betydning for sundhedstilstanden, ikke bare på kort sigt, men også i et helt livsperspektiv.«

»Lav fødselsvægt er blandt andet forbundet med en øget risiko for at udvikle diabetes og hjerte-kar-sygdom i voksenalderen,« siger Anne-Lise Brantsæter.

Når forventet fødselsvægt er 3.600 gram, som er en normalvægt, oplyser Anne-Lise Brantsæter, at vægten i snit reduceres med omtrent 20-30 gram per 100 milligram koffein dagligt.

»Dette lyder ikke så dramatisk, men siden dette er gennemsnittet, vil nogle kunne opleve at få meget mindre børn, og så kan det få alvorlige konsekvenser,« påpeger FHI-forskeren.

Koffein giver lidt længere graviditet

I Danmark anbefaler sundhedsmyndighederne, ligesom i Norge, en øvre grænse på 100- 200 milligram koffeinindtag per dag fordelt på alle koffeinkilder. Dvs. hvis du drikker meget kaffe, så pas på med cola o.s.v. (Kilde. Sundhed.dk) (Foto: Colourbox)

Mens forskerne kobler selve koffeinet til lavere fødselsvægt, er der andre ukendte faktorer ved kaffedrikkeriet, som gør, at man kan opleve en lille bitte smule længere graviditet ved dagligt indtag.

Der er ganske vist ikke snak om en stor stigning.

Effekten af 100 milligram koffein dagligt fra forskellige typer koffeinkilder, var fem timers længere graviditet, mens effekten af koffein kun fra kaffe øgede længden med otte timer.

Tog hensyn til rygning

Analyserne har taget hensyn til rygning, alder, BMI, kvalme, antal tidligere fødsler, totalt energiindtag, uddannelse, indtægt og en række andre forhold, som kan påvirke indtaget af koffein og derfra videre påvirke fødselsvægten.

Også blandt ikke-rygere var der en klar sammenhæng mellem indtag af koffein og fødselsvægt.

Ellers er det kendt, at rygning hæmmer fostrets vægt, og at kvinder, som ryger under graviditeten, også drikker mere kaffe.

I nogle lande anbefales en øvre grænse på 300 milligram koffein per dag for gravide, cirka tre kopper kaffe.

Flere lande, deriblandt Norge og Danmark, anbefaler 200 milligram som øvre grænse.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk