Støj og bilos øger muligvis risikoen for svangerskabsforgiftning
Ny dansk forskning peger på, at kvinder, der bor et sted, hvor de udsættes for støj og luftforurening fra gadetrafik, har højere risiko for at opleve en svangerskabsforgiftning under graviditeten.
Gravid bilos forurening svangerskabsforgiftning

Det er muligvis ikke så hensigtsmæssigt at bo tæt på en trafikeret vej, mens man er gravid, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Det er muligvis ikke så hensigtsmæssigt at bo tæt på en trafikeret vej, mens man er gravid, viser ny dansk forskning. (Foto: Shutterstock)

Tre procent af alle kvinder oplever i løbet af deres graviditet at få en svangerskabsforgiftning.

Svangerskabsforgiftning er en tilstand, hvor den gravides blodtryk stiger, og proteiner spredes i blodet, og som kan være farlige for barnet.

Nu viser ny dansk forskning, at årsagen blandt andet kan være støj- og luftforurening fra trafik på gaden.

Forskere har længe vidst, at luftforurening kan have en skadelig virkning på den gravides krop, men det er første gang, at forskere kobler støjforurening til risikoen for svangerskabsforgiftning.

Det er også første gang, at forskere forbinder luftforurening fra gadetrafik til øget risiko for svangerskabsforgiftning hos danske kvinder.

Dermed falder det nye forskningsresultat lige ned i en allerede eksisterende debat om det at leve i støj og forurening.

»Vi er så småt begyndt at have mere fokus på de potentielt sundhedsskadelige effekter af støj, men der skal mere fokus på støjforurening, for vi kan se, at det også kan have en skadelig effekt på blandt andet kvinder, der er gravide,« fortæller en af forskerne bag det nye studie, lektor Marie Pedersen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab – Epidemiologi og Screening på Københavns Universitet og gæsteforsker hos Kræftens Bekæmpelse.

LÆS OGSÅ: Overraskende forskning: Støj på jobbet gør dig ikke syg

Data fra stor dansk undersøgelse

I det nye studie, der for nyligt er publiceret i det videnskabelige tidsskrift Epidemiology, har Marie Pedersen og hendes kolleger anvendt data fra den landsdækkende undersøgelse 'Bedre Sundhed i Generationer'.

'Bedre Sundhed i Generationer' er en undersøgelse, hvor forskere siden midten af 90'erne har fulgt gravide kvinder og deres børns livsstil og helbred for at bedre kunne belyse sammenhænge mellem blandt andet miljø, livsstilsfaktorer og helbred.

I det nye studie har forskerne undersøgt forekomsten af forhøjet blodtryk under graviditet og indlæggelser på grund af svangerskabsforgiftninger blandt de deltagende kvinder, som fødte fra 1996 til 2002.

Ved hjælp af avancerede modeller kunne de ud fra kvindernes adresser beregne de trimester-specifikke koncentrationer af luft- og støjforurening, som de derefter kunne sammenholde med forekomsten af svangerskabsforgiftninger og forhøjet blodtryk.

Undersøgelsen viste, at de kvinder, som boede i mere støjende og forurenede områder i Danmark, oftere oplevede at få en svangerskabsforgiftning under deres graviditet.

»Vores resultater peger på, at der er sammenhæng mellem, hvor meget støj og forurening man udsættes for og risikoen for svangerskabsforgiftning,« siger Marie Pedersen, der dog understreger, at flere undersøgelser skal bekræfte deres fund.

LÆS OGSÅ: Svangerskabsforgiftning øger barnets risiko for astma

10 decibel øger risiko med 10 procent

Svangerskabsforgiftning

Svangerskabsforgiftning er en kombination af blandt andet for højt blodtryk og udskillelse af proteiner i urinen efter 20. graviditetsuge.

Cirka 3 procent af alle gravide udvikler tilstanden i en eller anden grad. De fleste har ingen symptomer og får stillet diagnosen ved rutineundersøgelse hos læge eller jordemoder, mens andre kan debutere med hovedpine, synsforstyrrelser, bryst- eller mavesmerter og åndenød.

Svangerskabsforgiftning behandles med blodtryksbehandling og i svære tilfælde igangsættelse af fødsel.

Årsagen til svangerskabsforgiftning kendes ikke.

For gravide kvinder gælder det, at hver 10 decibels øgning i støjniveauet er forbundet med en gennemsnitlig 10 procents stigning i deres risiko for at få en svangerskabsforgiftning.

»Her snakker vi om konstant baggrundsstøj fra eksempelvis gadetrafikken, men vi har også taget højde for støj fra togtrafik og flytrafik,« forklarer Marie Pedersen.

På samme måde er hver 10 mikrogram per kubikmeters øgning i udstødningsgassen NO2 forbundet med en gennemsnitlig 7 procents stigning i risikoen for at få en svangerskabsforgiftning.

»Det er betragtelige risikostigninger,« fortæller Marie Pedersen.

Specielt de store byer som København og Århus har både høje støj- og NO2-niveauer.

LÆS OGSÅ: Bilos kan muligvis øge risikoen for dødsfødsler

Graviditet presser i forvejen kroppen

Hvordan støj og forurening leder til svangerskabsforgiftning er endnu ikke kendt, men Marie Pedersen har en hypotese.

»Kvindens krop er under et hårdt pres under graviditeten. Blodtrykket ændrer sig automatisk for at kunne forsyne barnet med næringsstoffer, så man er allerede naturligt i højere risiko for at få forhøjet blodtryk,« forklarer Marie Pedersen.

Da kvindens krop under graviditeten allerede er på tærsklen til at blive stresset, skal der ifølge Marie Pedersen ikke så meget til for at skubbe den ud over kanten, hvorved blodtrykket stiger yderligere og bliver til decideret forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.

Mange eksperimentelle og epidemiologiske studier understøtter ifølge Marie Pedersen, at støj- og luftforurening kan betragtes som belastninger, der kan påvirke både vores helbred, funktion og velbefindende negativt.

»Kronisk støj fra eksempelvis gadens trafik mistænker man blandt andet for at give dårlig søvn. Dårlig søvn stresser kroppen, og på den måde kan kronisk støj være en kronisk stresser, som leder til forhøjet blodtryk. Luftforureningen kan også påføre kroppen et konstant stress ved blandt andet hele tiden at sætte immunforsvaret på overarbejde med at bekæmpe forskellige betændelsestilstande. Det kan igen lede til forhøjet blodtryk og dermed også til svangerskabsforgiftning,« siger Marie Pedersen.

LÆS OGSÅ: Blodtrykket falder, når vejret er varmt

Graviditetsforsker er enig

Heather Boyd er ph.d.-forsker ved Statens Serum Institut, hvor hun forsker i svangerskabskomplikationer, primært svangerskabsforgiftninger.

Hun har ikke deltaget i det nye studie, men hun kender forskerne bag studiet og har læst om deres arbejde.

»Jeg ville være kommet frem til den nogenlunde samme fortolkning. Det ser ud til, at nogle kvinder under graviditeten allerede er under et stort pres på hjerte og blodomløbet, og at der ikke skal meget til at skubbe dem i ubalance. Her kan stress på grund af støj- eller partikelforurening måske være årsagen,« vurderer hun.

Heather Boyd mener, at årsagen formentlig skal findes i, at nogle kvinder er mere tilbøjelige til at få svangerskabsforgiftning, og at støj- og luftforurening kan være med til at udløse sygdommen.

»Nogle træningsfysiologer sammenligner en graviditet med et ni måneder langt maraton. Her skal der måske ikke så meget til, før de kvinder, som i forvejen har nogle risikofaktorer for svangerskabsforgiftning, eksempelvis svagere hjerte, ikke længere kan følge med,« siger Heather Boyd.

LÆS OGSÅ: Danske forskere jagter behandling mod svangerskabsforgiftning

Næste skridt er at se på børnene

Ifølge Marie Pedersen kan man håbe på, at disse nye resultater sammen med beviser fra andre studier kan lede til, at man fremover kigger mere på, om man gør nok for at begrænse luft- og støjforureningen i områder, der er tæt befolket og har meget gadetrafik.

Det næste skridt i hendes forskning er at se på, hvordan luft- og støjforureningen påvirker næste generation.

»Støj- og forurening har en stor indflydelse på moderen, men vores næste studie vil belyse, om disse eksponeringer også påvirker børnene. Her skal jeg i samarbejde med forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Statens Serum Institut og Århus Universitet nu til at undersøge, om moderens udsættelse for luft- og støjforurening under graviditeten påvirker børnenes risiko for at udvikle diabetes og selv få forhøjet blodtryk senere i livet,« fortæller hun.

LÆS OGSÅ: D-vitamin mod forhøjet blodtryk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk