Sørgende kan blive afhængige af deres sorg
Nogle mennesker kommer sig aldrig over sorg. De kan være blevet afhængige, antyder en ny undersøgelse.

Nogen kan ikke holde op med at sørge. Gang på gang vækkes de ubehagelige følelser til live. En sådan, såkaldt kompleks sorg-reaktion, kan skyldes en form for afhængighed, ifølge den nye undersøgelse. (Foto: Colourbox)

Nogen kan ikke holde op med at sørge. Gang på gang vækkes de ubehagelige følelser til live. En sådan, såkaldt kompleks sorg-reaktion, kan skyldes en form for afhængighed, ifølge den nye undersøgelse. (Foto: Colourbox)

I løbet af livet oplever de fleste perioder med dyb sorg. De mørkeste øjeblikke kommer gerne, når nogen i familien eller nære venner dør.

Men evnen til at tackle denne sorg virker meget forskellig fra menneske til menneske.

 

Kaster skygger

Nogle bearbejder tabet på en måde, som gør at det lykkedes dem at komme videre med deres eget liv. Andre føler at de bliver hængende i sorgen, og de kan ikke længere finde glæde i tilværelsen.

 

Nu antyder en ny undersøgelse, at disse mennesker med såkaldt kompleks sorg (complicated grief), kan have udviklet en form for afhængighed. Undersøgelsen er publiceret i tidsskriftet 'NeuroImage'.

 

Sorgen vækkes til live

Hos mange med kompleks sorg, vil et billede eller en situation som minder dem om den afdøde, gang på gang kunne vække en stærk, sjælelig smerte til live. Paradoksalt nok mener forskerne, at denne sorgfølelse også bærer i sig en form for belønning.

 

Udgangspunktet er følelsen af glæde vi føler, når vi er sammen med mennesker vi er glade for. Så udskilles der samtidigt belønningssignaler i visse dele af hjernen.

Forskerne tror at hjernen hos dem, som tilpasser sig tabet af et andet menneske, holder op med at udsende disse belønningssignaler, når de tænker på den afdøde.

 

Afhængighed

Hos andre, derimod, vil hjernen forsætte med at udsende disse signaler, for eksempel udløst af et fotografi. Forskerne fra University of California understreger, at dette sker helt ubevidst, og på ingen måde er ønsket. Men effekten kan altså være, at sorgen også giver en afhængigheds-skabende belønning.

 

I undersøgelsen deltog 23 kvinder, som alle havde mistet en mor eller en søster med brystkræft. Elleve af kvinderne viste tegn på at være i en kompleks sorg. De øvrige tolv kvinder blev defineret som havende en lettere sorg-reaktion.

 

Så på billeder

I undersøgelsen blev alle kvinderne bedt om at se på billeder af deres afdøde mor eller søster, mens forskerne analyserede deres hjerneaktivitet i en MR-scanner (magnetisk resonans).

 

Hos alle kvinderne registrerede forskerne tydelige udslag i områder af hjernen, som er knyttet til fysisk og psykisk smerte (dorsal anterior cingulate cortex og insula). Men kun kvinder som på forhånd var kategoriseret med kompleks sorg, viste også øget hjerneaktivitet i området som er knyttet til belønning (nucleus accumbens).

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Annonce:

Det sker

Se flere events