Se, hvad der sker i en beatboxers mund
En human beatboxer kan lyde som en trommemaskine kun ved hjælp af sin mund. Nu har forskere undersøgt, hvordan lyd-kunstnerne rent faktisk laver de utrolige lyde.

Hvad kan man få ud af at MR-scanne en human beatboxer? En hel del åbenbart, viser det sig.

Forskere fra University of Southern California har nemlig scannet en unavngiven 27-årig human beatboxer fra Los Angeles.

Og det gjorde de ikke kun for at lave en sej video af, hvad der sker inde i en beatboxers mund, når han laver, hvad der - for de fleste - virker som umenneskelige lyde.

Formålet var nemlig at undersøge de paralingvistiske mekanismer, der sættes i gang i beatboxerens kæft. Paralingvistiske mekanismer har at gøre med særlige bevægelser i munden, som signalerer forskellige sindsstemninger - det kan være læspen, stammen, mumlen og lignende.

Desuden ville forskerne finde ud af, hvorvidt beatboxerlydene i forvejen eksisterer i menneskelige sprog.

Scannet fra spiserør til læber

Ved hjælp af MR-scanneren kunne de følge samtlige bevægelser fra spiserør over tungen til læberne. På den måde kunne de få en større forståelse for, hvordan luften blev flyttet rundt, og hvordan lydene blev frembragt.

Desuden kunne de sammenligne lydene med lyde fra det internationale fonetiske alfabet (IPA). Her kunne de se, at mange af de skarpe lilletrommelyde blandt andet fandtes i flere afrikanske sprog. Sprog, som beatboxeren end ikke kendte til.

Nu er planen, at forskerne vil lave flere scanninger af beatboxere.

Du kan læse forskernes rapport på University of Southern Californias hjemmeside.

Ugens Podcast

Lyt til vores ugentlige podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.