Så let er det at undgå bivirkninger ved HPV-vaccinen
Hvis man begynder at vaccinere piger mod livmoderhalskræft, når de er 9 år i stedet for 12, kan man måske reducere antallet af indberetninger om bivirkninger, vurderer forskere. Måske kan man tilmed nøjes med at give ét stik i stedet for to.

Hvis danske piger bliver vaccineret mod HPV, når de er 9 år i stedet for 12 år og opefter, vil der sandsynligvis ikke blive indberettet så mange bivirkninger, formoder forskere. (Foto: Colourbox)

Hvis danske piger bliver vaccineret mod HPV, når de er 9 år i stedet for 12 år og opefter, vil der sandsynligvis ikke blive indberettet så mange bivirkninger, formoder forskere. (Foto: Colourbox)

I USA får piger tilbudt en vaccine mod den seksuelt overførte virus HPV, allerede når de er 9 år. I Danmark bliver vaccinen først givet til piger, der er fyldt 12 år.

Ifølge professor Jan Blaakær kan man med fordel indføre den amerikanske model i Danmark – altså begynde at vaccinere pigerne, når de er 9 år. På den måde vil man kunne undgå, at pigerne oplever bivirkninger ved vaccinen, tror han:  

»Når man er 12-14 år, er man i puberteten, og så sker der en masse ting i kroppen både fysisk og psykisk,« siger Jan Blaakær, der er klinisk professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin – gynækologisk/obstetrisk afdeling og har forsket i HPV-vaccinen.

»Når piger i den alder bliver vaccineret mod HPV, kan de komme til at tro, at nogle af de forandringer, der sker med deres kroppe, skyldes, at de har fået en vaccine - især fordi der bliver skrevet så meget negativt om vaccinen på de sociale medier. I USA, hvor de fleste piger bliver vaccineret, når de er 9 år, har man slet ikke haft det samme antal indberetninger af bivirkninger som i Danmark,« fortsætter han.

9-årige dyrker ikke elitesport

Jesper Mehlsen, der er overlæge og leder af Synkopecentret på Frederiksberg, hvor mange af de syge HPV-vaccinerede piger bliver henvist til, er enig.

Han mener også, at man med fordel kan vaccinere pigerne, når de er 9 år i stedet for 12, dog af en lidt anden årsag end Jan Blaakær:

»De unge piger, der oplever at have bivirkninger efter HPV-vaccinen, er ofte meget veltrænede og dyrker sport på topniveau. Der kan være en sammenhæng mellem deres hårde træning og bivirkninger ved vaccinen, for vi ved, at immunforsvaret reagerer anderledes på en vaccine, hvis man træner meget. Når man er 9 år, dyrker man sjældent sport på et højt niveau. Derfor kunne det være mere hensigtsmæssigt at vaccinere børn på den alder,« siger Jesper Mehlsen.

Pigernes kønshormoner påvirker vaccinen

En anden god grund til at give pigerne deres stik, når de er 9 år, er, at piger på den alder endnu ikke danner hormoner, som kan komme i karambolage med vaccinen.

Når man får en vaccine, sker der noget i kroppen, som forskerne kalder autoimmunitet. Det er en tilstand, der opstår, når organismen producerer de antistoffer, som skal bekæmpe en virus, for eksempel HPV. Kvindelige kønshormoner kan påvirke autoimmuniteten: 

»Vi ved, at der er et sammenspil mellem kvindelige kønshormoner og den autoimmunitet en vaccine forårsager. Når man er ni år, danner man endnu ikke de kønshormoner, som kan påvirke autoimmuniteten,« siger Jesper Mehlsen.

Sundhedsstyrelsen vil ikke lave om på vaccinationsalder

Selv om man måske kan reducere antallet af indberettede bivirkninger ved at vaccinere piger, når de er 9 år i stedet for 12, har Sundhedsstyrelsen ikke planer om at ændre vaccinationsalderen. Styrelsen holder sig til undersøgelser, som viser, at de fleste forældre helst vil vente med at give deres børn vaccinen, til børnene er fyldt 12 år.

»Før HPV-vaccinen blev introduceret i børnevaccinationsprogrammet, blev der lavet en spørgeskemaundersøgelse blandt forældre og unge. Formålet var at vurdere deres holdning og accept af HPV-vaccinen,« skriver Bolette Søborg, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen i en mail til Videnskab.dk.

»I undersøgelsen pegede de fleste deltagere på, at 12 års-alderen er det bedste tidspunkt for HPV-vaccinationen, fordi pigerne i så fald er vaccineret i god tid før deres eventuelle seksuelle debut, men samtidig er gamle nok til at forstå vaccinens betydning,« fortsætter hun.

Vaccinens dækningstid er stadig ukendt

Sundhedsstyrelsen har også en anden grund til at tilbyde vaccinen til piger i 12 års-alderen: HPV-vaccinen er stadig relativ ny – den blev først introduceret i Danmark i 2006. Derfor ved man endnu ikke med sikkerhed, hvor lang tid den dækker, altså hvor lang tid, den beskytter mod livmoderhalskræft.

»For at sikre, at immuniteten dækker den livsperiode, hvor HPV-infektion er mest udbredt (de år, hvor man er seksuelt aktiv med skiftende partnere; red.) ønsker man ikke, at vaccinationstidspunktet ligger for tidligt,« skriver Bolette Søborg.

Pigerne kan måske nøjes med et stik

En anden måde at reducere antallet af piger, der bliver syge efter at have fået en HPV-vaccine, kunne være at nøjes med at give pigerne ét stik i stedet for to, som man gør i dag, foreslår Jesper Mehlsen fra Synkopecentret.

»60 procent af de piger, der har formodede bivirkninger, har først fået dem, efter de er blevet vaccineret anden gang. Hvis man kan nøjes med at give dem ét stik, kan man måske undgå, at de bliver syge,« siger Jesper Mehlsen, som selv har vaccineret 3.000 piger og har forsket i HPV- vaccinen.

Vaccinens antistofreaktion er større end troet

Der er tegn på, at en enkelt dosis HPV-vaccine er tilstrækkelig, siger Jesper Mehlsen:

»De vaccineredes antistof-reaktion er væsentligt større end troet. Derfor kan de måske nøjes med at få et enkelt stik.«

Antistoffer er et af kroppens forsvar mod fremmede organismer som for eksempel bakterier og virus.

Når man får en HPV-vaccine, danner kroppen antistoffer mod HPV, som er det virus, der kan forårsage livmoderhalskræft. Hvis man bliver smittet med HPV, er de antistoffer, vaccinen har forårsaget, klar til at bekæmpe virusset. På den måde beskytter vaccinen blandt andet mod livmoderhalskræft. 

En dosis giver samme beskyttelse som to

Indtil videre har man givet piger to HPV-vacciner med et halvt års mellemrum for at være sikker på, at der bliver dannet nok antistoffer. Men som Jesper Mehlsen nævner, er der tegn på, at et enkelt stik kan være tilstrækkelig.

For eksempel viser forskning, der for nyligt blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, at en enkelt dosis HPV-vaccine giver stort set den samme beskyttelse mod HPV som to eller tre doser HPV-vacciner givet med et halvt års mellemrum. Det kan du læse om i artiklen: Nyt studie: Én dosis HPV-vaccine kan være nok

På nuværende tidspunkt ser det dog ikke ud til, at Sundhedsstyrelsen vil indføre en HPV-vaccine, som kun skal gives en enkelt gang. Men måske på sigt:

»Sundhedsstyrelsen følger nøje den nye litteratur på området. Hvis der er væsentlige nye fund fra forskningen, vil vi vurdere, om det skal give anledning til at ændre på den nuværende vaccinationsmåde,« skriver Bolette Søborg.

»Aktuelt er den HPV-vaccine, vi anvender i børnevaccinationsprogrammet, godkendt i et to-dosis program, hvor pigerne får en vaccination med seks måneders mellemrum,« lyder det.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk