Måske har du hørt løse rygter om, at røg og alkohol gør rynkerne værre.
Der er rent faktisk noget om det, viser et nyt studie, som er det første til at kæde et stort alkoholforbrug og rygning sammen med et ‘gammelt’ ydre.
Resultatet kommer ikke bag på forskerne:
»Det er jo sådan, at især rygning er forbundet med nærmest alle sygdomme i universet og har en lang synde-liste,« siger Janne Schurmann Tolstrup, som er forskningschef og ph.d. ved Statens Institut for Folkesundhed på Syddansk Universitet og én af forskerne bag studiet.
Sladrer om det indre
Heller ikke Charlotta Pisinger er overrasket over resultaterne. Hun er forskningsoverlæge og ph.d. ved Forskningscenter for Forebyggelse og Sundhed ved Region Hovedstaden.
Også hun fremhæver især røgen som syndebuk. Hun håber, at studier som dette måske endelig kan få folk til at indse alvoren i den dårlige vane:
»Alle rygere går og siger til sig selv: 'Det kan godt være, at de andre taget skade, men det er ikke mig. Jeg har en bedstefar, der røg og blev 100 år.' Vi elsker at lyve for os selv. Hvis man kan se alderstegnene udenpå, må man se i øjnene, at sådan ser det også ud inden i,« siger Charlotta Pisinger.
4 alderstegn undersøgt
Baggrunden for at lave studiet er ifølge forskerne, at særligt rygning, og i mindre grad alkohol, er kendte risikofaktorer for blandt andet hjertekarsygdomme og tidlig død.
Samtidig er nogle særlige ydre alderstegn på kroppen stærkt forbundet med netop denne slags helbredsproblemer. Og det drejer sig ikke om smilerynker, men om fire helt specifikke aldringstegn:
-
A+B: Kun mændene: Mønsteret i hårtab på hovedet
-
C: Øreflip-fold: En diagonal fold eller rynke i øreflippens hud
-
D: 'Arcus corneae': En hvid eller grå ‘mælket’ ring i hornhindens ydre kant
-
E: 'Xanthelasmata': Gul-orange pletter på øjenlåget eller øjenkrogen
Kan give praj om sygdom
Forskerne ville gerne undersøge, om man også kunne se en direkte sammenhæng mellem rygning, alkohol og alderstegnene.
»Vi gør det ikke for at se, om man bliver smuk eller grim af at ryge og drikke. Grunden til, at det er biologisk og helbredsmæssigt interessant, er, at de, der tidligt viser de her tegn, som vi kiggede på, har en gennemsnitligt større risiko for at udvikle hjertekarsygdomme,« forklarer Janne Schurmann Tolstrup.
Et højkvalitets-studie
Inden den visuelle inspektion havde forsøgspersonerne gennemført et spørgeskema omkring deres alkohol- og rygevaner, fysiske aktivitetsniveau og tilstedeværelse af visse sygdomme.
Forsøgsdeltagerne kom fra den såkaldte 'Østerbro-gruppe'. Gruppen består af et tilfældigt udsnit af Danmarks befolkning, der i 1976 meldte sig til Copenhagen City Heart Study, som er et længerevarende studie i hjertekarsygdomme.
Siden 1976 er forsøgsgruppen blevet undersøgt løbende med nogle års mellemrum. Den gennemsnitlige tidsperiode, hver forsøgsdeltager er blevet undersøgt over, er 11,5 år.
Dermed er kvaliteten af det nye studies datagrundlag helt i top, hvis man spørger Charlotta Pisinger:
»Det er et meget fint udført studie, fordi de har set på så mange mennesker, fulgt dem over lang tid og foretaget de relevante analyser,« vurderer hun.
Tvillingestudier har ifølge Charlotta Pisinger tidligere vist, at den rygende ældes hurtigere. En del af svaret gemmer sig måske i længden af telomerer og telomerernes evne til at gendanne sig. Telomerer er enderne på vores kromosomer, som slides ned, i takt med at vi bliver ældre. (Foto: Shutterstock)
Svært at bevise en sammenhæng
Om det rent faktisk er røgen og alkoholen, der er skyld i tidlige alderstegn, kan studiet ikke endegyldigt bevise, fordi det ikke viser en såkaldt kausal sammenhæng, altså en årsagssammenhæng.
Med andre ord kan man ikke sige, at jo mere man drikker og ryger, des flere og tydeligere alderstegn får man.
Studiet viser altså kun en såkaldt korrelation, eller 'medvariation', mellem alderstegn og alkohol samt rygning. Læs mere om korrelation og kausalitet.
Én af de helt store usikkerheder, som gør det svært at finde kausalitet ved et studie som dette er, at forsøgspersonerne selv indrapporterer for eksempel deres alkoholforbrug og rygevaner, hvilket i sig selv kan være en kilde til fejl.
Studiet ser ifølge Charlotta Pisinger heller ikke på andre faktorer, som kan have fremskyndet aldringen, såsom det miljø, man er opvokset i, eller oplevelsen af psykiske traumer.
Rynker er ikke farlige
Samtidig med at synlige alderstegn kan komme 'for tidligt' grundet for meget røg og druk, er tegnene også en helt naturlig del af at blive ældre.
»Hvis du kigger dig omkring, vil du sikkert se mindst én med rynker på øreflippen eller andre almindelige alderstegn, som slet ikke er usædvanligt at have allerede som 30-40-årig. Det er jo ikke farligt at have rynker,« siger Janne Schurmann Tolstrup.
Og Janne Schurmann Tolstrup mener da heller ikke, at synlige alderstegn er noget, man vil diagnosticere ud fra i lægepraksis lige foreløbig - hvis nogensinde.
Men resultaterne fra det nye studie styrker den bagvedliggende sammenhæng mellem rygning, alkoholindtag og hjertekarsygdomme, som man i forvejen kendte til.