Rhesusaber (Macaca mulatta) er tilsyneladende i stand til at fornemme, om der er noget galt med deres hjerterytme.
Sådan lyder det i et nyt studie, hvor forskere har undersøgt artens evne til at registrere forstyrrelser i kroppens indre tilstand. En evne, der også kaldes interoception.
Det skriver University of California, Davis, i USA i en pressemeddelelse.
Studiet bygger på observationer af fire rhesusaber, der blev placeret foran et system, som fulgte deres øjne, mens der blev afspillet forskellige stimuli, der hoppede og lavede lyde.
De forskellige stimuli blev skiftevis afspillet synkront og asynkront med abernes hjerterytme.
Alle fire aber brugte mere tid på at stirre på stimuli, der blev afspillet asynkront, og ifølge forskerne er det tegn på interoception, fordi aberne kunne fornemme, når det foregik ude af rytme med deres hjerteslag.
Kobling til psykiatriske lidelser
Det skulle være første gang, at interoceptionsevnen påvises hos andre dyr end mennesker, hvor den fungerer som et indre-alarm system. Forstyrrelser i interoception er tidligere blevet koblet sammen med lidelser som angst, depression og Alzheimers.
Har man for eksempel svært ved at registrere ændringer i hjerterytme, kan man være mere tilbøjelig til at opleve svær depression sammenlignet med jævnaldrende, skriver Science.org.
Med samme evne påvist hos aber kan det ifølge forskerne bag studiet måske give en fremtidig model til at studere angst, depression og Alzheimers.
Blandt andet fordi det giver muligheder for at kigge i dele af hjernen, der kan være svære at operere i hos mennesker.
»Hvis vi man kan måle interoception, kan vi bruge det som en adfærdsmæssig biomarkør for sygdomsprogression,« siger professor i psykologi ved Royal Holloway, Oklahoma State University, Manos Tsakiris, ifølge pressemeddelelsen.
Studiet er publiceret i tidsskriftet Proceedings of the National Academy of Sciences.
rf