Knap fire år efter første deadline har Lægemiddelstyrelsen modtaget en rapport fra speciallæge Jesper Mehlsen, som fik flere millioner statskroner til at forske i særlige bivirkninger ved den kræftforebyggende HPV-vaccine.
Lægemiddelstyrelsen er endnu ikke klar over, om rapporten rummer de endelige resultater, og ifølge styrelsen er forsinkelsen et brud på kravene om støttetilsagn.
Det skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
I 2015 satte TV 2-dokumentaren ‘De vaccinerede piger’ gang i debat om mulige bekymrende bivirkninger af HPV-vaccinen mod livmoderhalskræft.
Den varme debat fik Folketinget til at afsætte syv millioner kroner til forskning, der skulle bruges til at undersøge mulige bivirkninger ved vaccinen, som unge piger fik tilbudt gratis.
Fire af de syv millioner kroner blev tildelt speciallæge Jesper Mehlsen, der dengang var tilknyttet Bispebjerg og Frederiksberg Hospital.
Forskningen skulle løbe over 2017 og 2018, og de i alt fire delprojekter om bivirkninger ved vaccinen skulle afrapporteres senest 1. april 2019, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.
Deadlinen blev forlænget til måneden efter, men først næsten fire år senere har Lægemiddelstyrelsen modtaget en afrapportering af arbejdet.
Jesper Mehlsen stoppede som overlæge på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital i 2018, men fortsatte i samme spor med fokus på mulige bivirkninger af HPV-vaccinen.
Som privatlæge har han, ifølge Sundhedspolitisk Tidsskrift, tilbudt behandlinger mod det, han vurderer, er bivirkninger af den kræftforebyggende vaccine.
Selvom han tjener penge på at behandle potentielle bivirkninger, hvilket i forskningsøjemed kan anses som en økonomisk interesse, bryder det ikke med støttevilkårene, vurderer Lægemiddelstyrelsen.
\ Læs mere
»Det indgik ikke som en betingelse for støtte, at ansøgerne ikke måtte have patienter i behandling (i privat praksis, red.). Lægemiddelstyrelsens beslutning om tildeling af forskningsmidlerne blev truffet på baggrund af et puljeopslag,« lyder det fra Lægemiddelstyrelsen til Sundhedspolitisk Tidsskrift.