Orgasme: Størrelsen på klitoris kan måske afgøre, om du kommer
Et nyt studie tyder på, at kvinder, som har en lille klitoris, kan have mere tendens til orgasmeproblemer end andre.

Ny forskning tyder på, at størrelsen og placeringen af kvindens klitoris kan spille en rolle i forhold til hendes muligheder for at få orgasme. (Foto: Shutterstock)

Ny forskning tyder på, at størrelsen og placeringen af kvindens klitoris kan spille en rolle i forhold til hendes muligheder for at få orgasme. (Foto: Shutterstock)

 

Normalt er det mest mændene, som taler om størrelsen på deres kønsorganer.

Men en ny amerikansk undersøgelse kunne tyde på, at størrelsen også kan have betydning for kvinders sexliv.

I hvert fald finder forskerne en sammenhæng mellem størrelsen og placeringen af kvindernes klitoris og deres evne til at få orgasme.

De kvinder fra undersøgelsen, som ikke kunne få orgasme, havde nemlig »et mindre klitorishoved og klitoris-komponenter, som sad længere væk fra skedeåbningen, end kvinder med normalt fungerende orgasmer,« konkluderer forskerne i deres undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Journal of Sexual Medicine.

Forsker: Fantastisk studie

På Sexologisk Center, Aalborg Universitetshospital, fortæller den ledende overlæge og klinikchef Astrid Højgaard, at det er et meget udbredt problem blandt kvinder, at de til trods for seksuel stimulation har problemer med at nå et klimaks og få orgasme.

Hun mener, at der er behov for mere viden på området og hilser derfor den nye undersøgelse velkommen.

»Det er fantastisk, at der er nogle forskere, som tager problemet alvorligt og prøver at se på, hvilke forskellige faktorer der spiller en rolle.«

»Det er en omfattende undersøgelse, for de har puttet alle kvinderne ind i MR-skannere. Så selvom der kun er relativt få deltagere i studiet, er det et stort og flot arbejde,« siger Astrid Højgaard, som også er lektor på Aalborg Universitet.

Kvinder fik skannet deres underliv

I den nye undersøgelse har de amerikanske forskere brugt magnetisk resonans-skanning (MR-skanning) til at undersøge bækkenområdet på 30 kvinder.

Kvinderne havde en gennemsnitsalder på 32 år, og alle var seksuelt aktive, men 10 af kvinderne oplyste, at de aldrig eller kun sjældent havde oplevet orgasme.

Resten af kvinderne oplyste, at de havde normale orgasmeoplevelser i deres sexliv.

Da de amerikanske forskere sammenlignede de to grupper af kvinder, kunne de se på deres skanningsbilleder, at kvinderne med orgasmeproblemer gennemsnitligt havde en mindre klitoris end de andre kvinder.

Samtidig var afstanden mellem klitoris og skedeåbningen - målt som en direkte linje gennem kroppen – i gennemsnit fem-seks millimeter længere hos kvinder med orgasmeproblemer.

Kan klitoris vokse?

Fakta

Kvinders orgasmeproblemer Der er tale om orgasmeforstyrrelse, når en kvinde på trods af stærk seksuel ophidselse eller tænding ikke opnår orgasme. I andre tilfælde er intensiteten af orgasmen stærkt nedsat eller forsinket og føles ikke helt tilfredsstillende. Der skelnes mellem primær og sekundær orgasmeforstyrrelse. Ved primær type har kvinden aldrig haft orgasme, uanset hvordan hun er blevet stimuleret. Nogle studier finder, at 4-7% af den generelle befolkning har orgasmeproblemer, andre studier angiver højere tal, hvor op til 24% af kvinderne gennem længere tid ikke opnår orgasme. Primær orgasmeforstyrrelse udgør 10-15% af tilfældene. Kilde: Patienthåndbogen

Forskerne bag undersøgelsen siger til Livescience, at deres resultater tyder på, at størrelsen og placeringen af klitoris kan spille en vigtig rolle for, om kvinder har et velfungerende sexliv.

»Men vi ved stadig ikke, om det her er hønen eller ægget. Har disse kvinder en større klitoris, fordi de får flere orgasmer? Eller er de født med en større klitoris, som betyder, at de fungerer bedre?« lyder det til Livescience fra Dr. Susan Oakley, som er gynækolog og forsker ved Good Samaritan Hospital i Cincinnati i den amerikanske delstat Ohio.

Selvom det kan lyde mystisk, at orgasmer skulle få klitoris til at vokse, så bekræfter Astrid Højgaard fra Aalborg Universitetshospital, at det måske godt kan være muligt.

»Det er ikke helt utænkeligt, at klitoris vokser, fordi kvinderne er aktive og får orgasmer. Man kunne godt forestille sig, at en kvinde, som har et inaktivt sexliv, ikke får så meget blodfylde ud til klitoris, så den kommer til at fremtræde mindre,« siger Astrid Højgaard.

Manglende orgasme er et kæmpeproblem

Astrid Højgaard understreger dog, at selvom den nye undersøgelse er et vigtigt indspark til vores viden om orgasmeproblemer, så beviser studiet ikke, at der findes en sammenhæng mellem klitorisstørrelsen og evnen til orgasme – dertil er der for få deltagere i studiet.

Uanset hvordan problemet opstår, er Astrid Højgaard dog ikke i tvivl om, at kvinders manglende evne til at kunne få orgasme, er et »kæmpestort problem.«

»Hvis man kigger på befolkningsundersøgelser både i Danmark og udlandet, så er manglende evne til at få orgasme den mest forekommende seksuelle dysfunktion.«

»Men alligevel er det den gruppe af problemer, som vi ser mindst til i klinikken. Kvinderne lader sig simpelthen ikke henvise til klinikken på grund af orgasmeproblemer. Min teori er, at det er en kulturelt betinget sag – at kvinderne simpelthen affinder sig med situationen og tænker at ’sådan er det’« siger Astrid Højgaard.

Der er hjælp at hente

Kvinder, som har orgasmeproblemer, behøver dog ikke tro, at de for altid er dømt til et sexliv uden klimaks, påpeger overlægen.

»De fleste kvinder kan godt lære at få orgasme. Det kan handle om at lave bestemte øvelser med for eksempel vejrtrækningen, men for nogle kvinder handler det også om, at de ikke er tilstrækkeligt ophidsede.«

»Måske er der ikke gjort tilstrækkeligt ud af forspillet, intimiteten eller andre ting, som kan spille ind på ophidselsen,« siger Astrid Højgaard.

Hvis du vil vide mere om kvinders orgasmeproblemer, kan du blandt andet læse artiklen 'Orgasmehjælp efterlyses'.

Du kan også dykke ned i vores brevkasse 'Spørg Videnskaben', som giver dig svar på, hvad der sker i kroppen under en orgasme, hvorfor man bliver træt efter en orgasme, eller hvorfor kvinder - rent evolutionært - har udviklet evnen til at komme.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk