Orgasmehjælp efterlyses
Kvinders problemer med at opnå orgasme får for lidt opmærksomhed fra den medicinske forskning, mener forsker.

Det er kvinder i 20-40 års alderen, der oftest oplever problemer med at få orgasme. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

En gruppe amerikanske forskere har gennemgået over 100 studier af kvinder, som har problemer med at opnå klimaks - eller at orgasmen simpelthen udebliver fuldstændigt (anorgasmi).

Til trods for, at orgasmeproblemer er det, kvinder klager næstmest over i sexlivet (efter manglende lyst), er dagens behandlingsmetoder utilstrækkelige, hævder forskerne.

»Hvis vi som samfund virkelig skal tage individets livskvalitet alvorligt, skal vi rette et kraftigere fokus på seksuelle dysfunktioner,« siger psykiater Waguih W. IsHak fra Cedars-Sinai Medical Center i Los Angeles, til Live Science.

»Der bliver i dag forsket for lidt på dette felt. Der er mange behandlere, som har patienter i terapi, men når det kommer til medikamenter, er vi stort set kun på forsøgsstadiet,« mener IsHak.

Optil en fjerdedel af seksuelt aktive kvinder har problemer med at få orgasme, eller oplever at den helt udebliver, hedder det i undersøgelsen.

Behandling med hormoner

Nu efterlyser IsHak og kolleger større og bedre designede undersøgelser. De mener for eksempel, at der er behov for nye forsøg, som kan vurdere om androgener (som testosteron) kan bruges til at få bugt med orgasmeproblemer hos yngre kvinder.

De fremhæver tidligere resultater, som viser, at kvinder i overgangsalderen oplevede en klar forbedring efter behandling med det mandlige kønshormon.

Samtidig kan hormonforandringer forekomme, som følge af brugen af medicin, både hos yngre og ældre kvinder.

Forskerne peger på anti-depressiver i gruppen SSRI (selektive serotoninreoptagshæmmere), som omfatter såkaldte lykkepiller mod angst og depressive tilstande.

At revurdere og ændre behandling med medikamenter, kan medføre at kvinden genvinder evnen til at få orgasme, mener forskerne endvidere.

IsHak selv er blandt dem, som har undersøgt hormonterapi. En undersøgelse med oxytocin viste lovende resultater. Nu er der behov for flere større undersøgelser for at kunne drage yderligere konklusioner, mener forskerne.

Ikke entydige resultater

Den nye gennemgang viser, at det også findes lovende resultater i forsøg med lægemidler under udvikling, eller som allerede findes på markedet.

Blandt de sidstnævnte finder vi Sildenafil (bedre kendt som Viagra). Denne potenspille for mænd har været genstand for flere undersøgelser på kvinder.

De amerikanske forskere påpeger, at det er vigtigt ikke at overse eventuelle psykologiske årsager til de seksuelle problemer. (Illustrationsfoto: iStockphoto)

Resultaterne har imidlertid peget i forskellige retninger. I et forsøg blev det lettere for yngre kvinder med lystproblemer at få orgasme, mens et andet ikke påviste nogen orgasmehjælpende effekt.

I dag findes der ingen medikamenter godkendt af amerikanske FDA (Food and Drug Administration) som specielt er rettet mod behandling af orgasmeproblemer hos kvinder, skriver Live Science.

I juni fik Flibanserin, en pille beregnet til brug i behandlingen af manglende sexlyst, tommelfingeren ned af en komité, som giver anbefalinger for FDA.

Glem ikke psykologiske årsager

Samtidig minder forskerne om, at det er vigtig ikke at slippe de psykologiske årsager til orgasmeproblemer af syne, som for eksempel kan bunde i seksuelt misbrug, oplevelser i barndommen, forholdet til partneren og egne holdninger.

Blandt andet har kognitiv adfærdsterapi været anvendt til at ændre negative holdninger til seksualitet, samt bekæmpe skyldfølelse og skam. Sådan terapi er også anvendt for at fjerne fokus fra et dårligt selvbillede, lav selvfølelse samt at reducere bekymringer.

Desuden har parterapi vist sig velegnet til at overkomme kvinders orgasmeproblemer, når seksuel dysfunktion kan løses med mere effektive samlejeteknikker, skriver forskerne bag den nye metaundersøgelse.

»Selv om der findes en del lovende resultater på forskellige områder, har mange af de hidtil udførte undersøgelser en eller flere begrænsninger. De har for eksempel for små udvalg, det har ikke været kontrolleret for tilstrækkelig mange faktorer, eller også har vurderinger været for upræcise.

Øvelser for bækkenbunden

En større undersøgelse som nu er på vej, handler om såkaldte Kegel-øvelser, med andre ord fysisk træning som styrker muskulaturen i bækkenbunden.

Tidligere har enkelte undersøgelser vist, at styrkelse af den såkaldte PC-muskel (pubococcygeus) ikke blot hjalp mod urinlækager i de første uger efter en fødsel, men også forbedrede kvindernes evne til at opnå orgasme.

Andre undersøgelser har ikke påvist det sidstnævnte, men træning af bækkenbundsmuskulaturen vil alligevel være gavnlig for kvinder, blandt andet for at forebygge inkontinens, påpeger forskerne.

De er afslutningsvis ikke alt for pessimistiske, og mener dagens forskning antyder, at orgasmeproblemer hos kvinder med tiden vil kunne behandles fuldt ud - hvis bare man får større indsigt på dette felt.

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Lyt på Videnskab.dk!

Hver uge laver vi digital radio, der udkommer i form af en podcast, hvor vi går i dybden med aktuelle emner fra forskningens verden. Du kan lytte til den nyeste podcast i afspilleren herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde vores podcasts i iTunes og afspille dem i Apples podcast app. Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundClouds app.
Du kan se alle vores podcast-artikler her eller se hele playlisten på SoundCloud

Det sker