Fra 1997 til 2014 fordobledes tiden, som børn i alderen nul til to år ser fjernsyn. Selvom flere studier har vist, at det kan have negative konsekvenser for børns udvikling, viser ny forskning, at det også kan være positivt.
Et studie, publiceret i tidsskriftet Frontiers in Psychology, har undersøgt, hvilken effekt det har på unge børns kognitive udvikling at se tv.
Forskningen viser, at det rent faktisk kan gavne børn, men at det er helt afhængigt af tv-programmets kvalitet og den kontekst, barnet ser det i.
Det skriver University of Portsmouth i en pressemeddelelse.
Forskerne analyserede 478 publicerede studier fra de seneste 2 årtier og kom derigennem frem til deres konklusion.
Selvom flere af studierne viser, at det kan skade børns evne til at lege, deres sproglige udvikling og deres udøvende funktioner, såsom hukommelse og koncentrationsevne, kunne forskerne også se, at det blandt andet handler om programmet.
»Svagt narrativ, hurtig klipning og komplekse stimuli kan gøre det svært for et barn at få information fra et program. Men når indholdet er passende for barnets alder, har det ofte en positiv effekt. Især når det er designet til interaktion,« siger Eszter Somogyi, der er psykolog og en af forskerne bag projektet.
\ Læs mere
Forskningen viser også, at børn får mere ud af at se tv, hvis de ser det med en forælder eller voksen, fordi den voksne kan engagere barnet og stille det spørgsmål i forbindelse med programmet.
Når børnene bliver stillet spørgsmål, mens de ser TV, hjælper det dem til at forstå og huske det bedre. Det kan blandt andet være med til at styrke børnenes læring.
Forskerne understreger dog, at det er vigtigt, at tv’et ikke erstatter andre læringsaktiviteter såsom socialisering.
jso