Omkring 150.000 danskere lider af psoriasis, en kronisk hudsygdom, der får huden til at skalle og klø.
Sygdommen er arvelig, men det er ikke sikkert, at den nogensinde kommer i udbrud, selv om sygdommen er i ens gener. Kroppen reagerer på psoriasis, som den reagerer på betændelse.
Med blodet sendes ekstra mange hvide blodlegemer til det område, der er ramt af psoriasis. De hvide blodlegemer frigør stoffer, som får hudens celler til at dele sig unormalt hurtigt.
Det danner mere hud, end der er brug for. Den overskydende hud bevæger sig mod den yderste hud, hvor den kan ses som hvide skaller af hud.
Bedre forståelse er nødvendig
Claus Johansen, lektor ved dermatologisk-venerologisk afdeling ved Århus Sygehus, har i sin doktorafhandling fundet frem til en af grundene til psoriasis. Problemet ligger i overaktive signalveje i hudcellerne.
Overaktivt immunforsvar
\ Fakta
PSORIASIS
- Psoriasis skyldes sandsynligvis fejlkodet DNA
- Psoriasis sætter sig ofte på albuer, knæ, negle, ansigtet, hårbunden, balder og håndflader
-
Det der gør, at det psoriasisramte område bliver rødt, er den ekstra tilstrømning af blod.
kilde: www.Psoriasis.dk
Signalveje i cellerne fungerer lidt som cellens sanser.
Hvor nerver er det, der på stor skala transporterer information fra vores sanser til vores hjerne, er signalvejene de proteiner, der sender beskeder fra cellemembranen til cellens kerne.
I en enkelt celle findes der utallige signalveje. »Vi ved, at signalvejene spiller en rolle ved betændelse, så det var nærliggende at kigge på, om det også spillede en rolle i forhold til psoriasis. Det, vi fandt ud af, var, at der ganske rigtigt var nogle specifikke signalveje, der var overaktive,« fortæller lektor Claus Johansen.
Omkring 50 psoriasispatienter deltog i forsøget, hvor de fik taget biopsier af hud fra det syge område, som ved hjælp af molekylærbiologiske metoder blev sammenlignet med biopsier fra raske områder på kroppen.
Claus Johansen fandt frem til, at det system af signalveje, der kaldes MAPK-systemet, var overaktivt. Den nye viden kan bruges til at lave bedre medicin til psoriasispatienterne. »Det, vi har fundet frem til, er et område at målrette medicinen til. Perspektivet er, at vi om fem år kan hæmme de overaktive signalveje, som giver psoriasisudbruddet. Men der er tale om lindring og ikke behandling,« fortæller Claus Johansen.