Ny flåt med ny sygdom er kommet til Danmark

Annonce:

En ny, fremmed flåt er nu for første gang blevet konstateret i Danmark. Det skriver Ingeniøren.

Forskere fra Veterinærinstituttet på Danmarks Tekniske Universitet har modtaget en død guldsjakal, som en en jæger i Vestjylland nedlagde ved en fejl under en rævejagt i februar.

Guldsjakalen, der er et dyr i hundefamilien, viste sig at bære 21 flåter af arten Dermacentor Reticulatus, som ikke er set i Danmark før.

Flere af flåterne bar bakterien Rickettsia raoultii, som heller ikke er set i Danmark før. Bakterien kan gøre mennesker syge og overføre en af de mest alvorlige flåtsygdomme til hunde.

Hvis mennesker bliver inficeret med bakterien, kommer der forstyrrelser i lymfesystemet, som er en vigtig del af kroppens immunforsvar. Der kommer også et kulsort ar på størrelse med en femkrone.

Bakterien kan godt slås ned, og den er kendt af danske hospitaler. Men den kan ikke bekæmpes med penicillin ligesom borrelia, som vi kender fra skovflåten.

I stedet skal der et andet antibiotikum til, og det er derfor vigtigt at vide, hvilken type bakterieinfektion der er tale om.

Annonce:

Guldsjakaler er i de senere år indvandret til Danmark fra Østeuropa, fortæller epidemiolog René Bødker fra Afdeling for Diagnostik & Beredskab ved DTU Veterinærinstituttet til Ingeniøren.

»Den nye bølge af ulve og sjakaler, der migrerer over enorme afstande i EU gør, at problemer, man kæmper med i Østeuropa, på kort tid også havner hos os. For flåterne bliver faktisk siddende, lige fra rovdyret forlader Tjekkiet, til det står oppe i Danmark.«

Forskerne ved ikke, om flåten og bakterien reelt har etableret sig i Danmark, og de opfordrer til, at man er opmærksom:

»Generelt er det nu vigtigt, at alle og især landets dyrlæger, jægere og andre med stor kontakt til husdyr og vildt er opmærksomme på denne nye flåtart, så vi opdager den, hvis den begynder at etablere sig i Danmark,« siger René Bødker til Ingeniøren.

Resultatet er netop offentliggjort i tidskriftet Emerging Infectious Diseases.

eh

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts