Mobiltelefonen kan ødelægge forbindelsen mellem dine muskler
Mobiltelefonernes indtog i hverdagen kan betyde, at vores muskler forstyrres på hidtil ukendte måder, viser nyt dansk studie.
Smartphone skade smerter muskelkobling

Hyppig brug af smartphones kan give smerter, og smerterne kan give dig problemer med musklerne. (Foto: Shutterstock.com)

Hyppig brug af smartphones kan give smerter, og smerterne kan give dig problemer med musklerne. (Foto: Shutterstock.com)

Overdreven brug af din smartphone kan være lige så skadeligt for din krop som en arbejdsskade, og det bekymrer forskerne.  

Vores muskler kan nemlig som følge af overbelastningen miste en del af forbindelsen til hinanden, viser et nyt dansk studie, der er udgivet i tidsskriftet Clinical Neurophysiology.

»Vi kunne se, at forbindelsen mellem musklerne hos mobilbrugerne med smerter var helt op mod halveret. Stabiliteten i muskelforbindelsen er altså dårligere hos denne gruppe mennesker,« fortæller Pascal Madeleine, som er professor i idræt og ergonomi på Institut for Medicin og Sundhedsteknologi på Aalborg Universitet og hovedforfatter på studiet.

Det betyder, at de smartphonebrugere, der bruger telefonen særligt hyppigt, kan få muskelforstyrrelser og have svært ved at udføre opgaver, hvor de skal koordinere flere muskler på samme tid.

smartphone smerte skulder

Forstyrrelser i dine musklers elektriske sammenkobling kan forplante sig i hele bevægeapparatet. Forskerne arbejder nu på at finde ud af, hvad konsekvenserne er. (Foto: Shutterstock.com)

Muskelsystemet bliver skævvredet

Ved at undersøge elektriske signaler i musklerne hos hyppige smartphonebrugere, som alle brugte mobiltelefonen i cirka fire timer dagligt, kunne forskerne bevise, at de mobilbrugere, der havde kroniske smerter i for eksempel skulder, nakke eller tommelfingre, havde en markant lavere signalkobling mellem musklerne.

Afkoblingen mellem musklerne kan muligvis forplante sig og betyde en skævvridning af hele muskelsystemet, fortæller Pascal Madeleine.

»Når du går, bruger du flere forskellige muskler - lårmuskler, skinnebensmuskler og endda musklerne i armene. For at kunne udføre den bevægelse i koordineret rækkefølge skal centralnervesystemet agere dirigent for musklerne og få dem til at bevæge sig i den rette rækkefølge. Ligesom med instrumenterne i et symfoniorkester,« forklarer han.

»Hvis dine muskler er blevet afkoblet i større eller mindre grad, forstyrrer det dirigenten, hvilket igen forstyrrer hele systemet,« siger Pascal Madeleine.

Analyserede folk, imens de skrev på telefon

Mobilforbrugets konsekvenser blev analyseret ved at koble 40 mobilbrugere til en række elektroder og så måle den elektriske aktivitet mellem musklerne, mens forsøgsdeltagerne udførte en række opgaver, forklarer forskeren.

Smartphonebrugerne blev analyseret med elektroder

Smartphonebrugerne blev analyseret med elektroder, som målte de elektriske signaler mellem musklerne (Foto: Hong Kong Polytechnic University)

  • 20 af deltagerne havde kroniske smerter i enten nakke- og skulderregionen, håndled og/eller tommelfinger
  • 20 af dem havde ingen smerter

»Ved at måle på en gruppe med og en gruppe uden smerter kunne vi finde ud af, hvad der var anderledes ved den gruppe med smerter,« forklarer Pascal Madeleine.

Med arme, håndled og nakke-skulderregionen dækket til med elektroder blev forsøgspersonerne sat til at taste en given tekst ind på henholdsvis computer og smartphone i perioder af 3 minutter. På mobilen skulle mobilbrugerne taste først med én og bagefter med to fingre.

smartphone smerter

Elektroderne målte de parvise elektriske koblinger mellem muskelgrupper for på den måde at se, om centralnervesystemet hos personerne var påvirket (Foto: Hong Kong Polytechnic University)

»Gruppen med kroniske smerter udviste generelt dårligere sammenkobling og kommunikation mellem musklerne i de berørte områder,« fortæller Pascal Madeleine.

Studiet er lavet i samarbejde med Hong Kong Polytechnic University med hjælp fra ph.d.-studerende Yanfei Xie, dr. Grace P Szeto og dr. Afshin Samani.

Metoden kan fortælle om hjernens reaktion på smerte

Især muskelsignalstudiets analysemetode glæder lektor i integreret fysiologi på Københavns Universitet, Bente Rona Jensen. Hun håber, at forskernes måling af koblet muskelaktivitet vil kunne bruges i flere sammenhænge.

»Faktisk har man tidligere anvendt metoden til at måle hjernens signaler. Metoden er baseret på ektromyografi (metode til undersøgelse af muskulaturens og de tilhørende nervers aktivitet, red.), også kaldet EMG, men i det her studie har forskerne brugt EMG på en ny og vældig interessant måde,« siger hun.

»Muskelaktiveringen styres i første omgang af hjernen, så metoden med at studere muskelaktivering viser også noget om, hvordan hjernen reagerer på kronisk smerte. Det kan fortælle os noget om smertens påvirkning af muskler generelt,« forklarer Bente Rona Jensen.  

Muskelproblemer behøver ikke kun gælde mobilbrugere

At forringelsen af muskelkoblingen skulle være specifikt for folk med smerter efter mobilbrug, tror Bente Rona Pedersen nu ikke.

»Mobilen er ikke årsagen til muskelreaktionen, det er smerten, som hyppigt mobilbrug kan medføre. Derfor kunne studiet i og for sig lige så godt have været lavet på folk med smerter på grund af forkert arbejdsstilling eller lignende,« forklarer hun.

dårlig arbejdsstilling smerter

En dårlig arbejdsstilling kan også give dig afkoblede muskler over tid (Foto: Shutterstock.com)

Derimod er svækkelsen af muskelkoordinationen nok nærmere en reaktion, hvor andre muskler kompenserer som følge af smerten, mener Bente Rona Jensen.

Henvendelser fra frustrerede mobilbrugere kickstartede forsøg

Forhåbentlig kan resultaterne hjælpe til at imødegå en mulig bølge af kroniske skader som den, man har set med museskader, forklarer forskeren.

Ifølge ham er de smartphonerelaterede muskelforstyrrelser nemlig sandsynligvis kommet for at blive.  

»Flere fagforeninger har kontaktet os omkring medlemmer, der oplevede smerter og forstyrrelser på grund af mobiltelefonen. Vi besluttede derfor at undersøge, præcis hvad der sker, når folk får muskelproblemer på grund af smartphones,« fortæller Pascal Madeleine.

Netop derfor var det ifølge forskeren vigtigt at sammenligne muskelforstyrrelserne ved både computer- og smartphonebrug. Smartphonebrug viste sig at påvirke mest, særligt i nakke- og skulderregionen, forklarer Pascal Madeleine.

Kender endnu ikke langtidseffekterne af smartphonebrug

Selvom selve den fysiologiske årsag til nogle af smerterne, forbundet med mobilbrug, nu er kortlagt, så er der stadig meget, som forskerne ikke ved, fortæller Pascal Madeleine.

»Vi kunne ikke se, om forsøgspersonerne med størst muskelafkobling også havde størst smerter. Vi ved heller ikke, om muskelkoblingen kan genoptrænes, eller om den viser sig at være permanent skadet,« fortæller han.

smerte smartphone

Om muskelforstyrrelserne kan blive til kroniske muskelgener- og smerter er endnu uvist. (Foto: Shutterstock.com)

Det skal et nyt ph.d.-projekt ifølge forskeren få styr på.

»Vi håber på at finde ud af mere omkring de generelle sammenhængene mellem smartphoneforbrug, smerter og muskelafkobling i flere studier fremover,« siger Pascal Madeleine.

Ved hjælp af træning kan det måske blive muligt at undgå kroniske skader, mener han.

»Hvis vi kan identificere en måde at ændre folks bevægelsesmønster i forbindelse med smartphonebrug på, kan det måske være en løsning,« siger Pascal Madeleine. Det er dog stadig uudforsket land for forskerne, forklarer han.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk