Mistanke: Hovedpinepiller øger risikoen for ADHD
En ny dansk undersøgelse tyder på, at risikoen for at få et barn med ADHD forøges, hvis kvinder får stoffet paracetamol under graviditeten. Paracetamol findes i flere almindelige hovedpinepiller.

Lidelsen ADHD er kendetegnet ved forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. En ny undersøgelse tyder på, at det øger barnets risiko for ADHD, hvis moderen har spist de smertestillende paracetamol-piller under graviditeten. (Foto: Shutterstock )

Lidelsen ADHD er kendetegnet ved forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet. En ny undersøgelse tyder på, at det øger barnets risiko for ADHD, hvis moderen har spist de smertestillende paracetamol-piller under graviditeten. (Foto: Shutterstock )

Panodil, pinex eller pamol.

De fleste kender stoffet paracetamol fra smertestilende piller i håndkøbssalget, og normalt regnes det ikke som farligt, hvis gravide dulmer hovedpinen med paracetamol.

Men nu sætter en ny dansk undersøgelse spørgsmålstegn ved, om det er uskadeligt for fosteret, når moderen tager piller med paracetamol. Undersøgelsen tyder nemlig på, at gravide kvinders pille-spisning kan øge barnets risiko for at udvikle lidelsen ADHD.

»Det ser ud til, at kvinder, som har taget paracetamol under graviditeten, lidt hyppigere får børn med ADHD. I undersøgelsen er risikoen for at få børn med ADHD forhøjet med 10-30 procent blandt de kvinder, som har taget paracetamol,« siger professor Jørn Olsen fra Institut for Folkesundhed ved Aarhus Universitet.

Han er en af forskerne bag den nye undersøgelse, som netop er blevet publiceret i det videnskabelige tidskrift JAMA Pediatrics.

Flere hovedpinepiller øger risikoen

Forskerne kan se i deres data, at jo flere piller med paracetamol en kvinde har spist under graviditeten, desto større er risikoen for, at hendes barn har udviklet ADHD.

Risikoen er højest, hvis den gravide har taget de smertestillende piller sidst i graviditeten.

»Det kunne tyde på, at der er en kritisk periode sidst i graviditeten, hvor fosteret er særligt følsomt over for påvirkning med paracetamol,« siger professor Jørn Olsen.

Undersøgelsen er baseret på data fra 64.000 gravide kvinder, som har deltaget i forskningsprojektet ’Bedre sundhed for mor og barn’.

Kvinderne var gravide i perioden 1996 – 2002, og dermed er deres børn nu så store, at forskerne har været i stand til at undersøge, hvor mange af deres børn, der har fået stillet diagnosen ADHD.

Sundhedsstyrelsen: Vi tager det alvorligt

Både hos Sundhedsstyrelsen og i EU's bivirkningskomite vil resultaterne af den nye undersøgelse nu blive taget op til diskussion, fortæller overlæge Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsens enhed for lægemidlers overvågning og medicinsk udstyr.

»Vi har diskuteret resultaterne, og det er undersøgelse, vi tager alvorligt. Det er en valid undersøgelse, men vi kan ikke tage beslutning nu og her, om vi skal ændre vores anbefalinger i forhold til paracetamol.«

»Vi er nødt til at lave en grundig analyse af data først,« siger Doris Stenver, som vil tage undersøgelsen op på et møde i EU's bivirkningskomite i marts.

Over halvdelen af gravide spiser piller

I den nye undersøgelse rapporterer over halvdelen af de 64.000 kvinder, at de har taget paracetamol-piller under graviditeten. Dermed er lægemidlet det mest brugte i graviditetsperioden.

Fakta

ADHD er en forkortelse for diagnosen: Attention Deficit/HyperactivityDisorder - det vil sige forstyrrelser af opmærksomhed, aktivitet og impulsivitet.

Den neuropsykiatriske lidelse giver som regel problemer med at opfatte, fortolke, huske, planlægge og orientere sig.

Tidligere blev diagnosen DAMP brugt i Norden, men denne betegnelse er i dag ’afløst’ af ADHD, som er en international diagnosebetegnelse.

Kilde: ADHD-foreningen

»Det, synes jeg, er et overraskende stort tal, og man må stille sig selv spørgsmålet, om det virkelig er nødvendigt, at så mange gravide kvinder har taget smertestillende piller.«

»Generelt siger vi, at man så vidt muligt skal undgå at tage medicin under graviditeten,« siger Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsen.

Sammenhængen er ikke bevist

De danske forskere er de første på verdensplan, som finder en sammenhæng mellem paracetamol og udviklingen af ADHD. Professor Jørn Olsen understreger dog, at der skal flere undersøgelser til, før man med sikkerhed kan sige, hvorvidt de gravides indtag af paracetamol kan føre til ADHD hos barnet.

Men hvis man skal tro tallene fra den nye undersøgelse, »så kan det ikke udelukkes,« at paracetamol er ’skyld’ i et-to ekstra tilfælde af ADHD per 100 børn, som fødes, fortæller Jørn Olsen.

»Hovedparten af de kvinder, som har taget paracetamol, får børn uden ADHD. Man kan sige, at hvis 7 ud af 100 drenge, som fødes, får ADHD, så vil tallet måske være 8-9 ud af 100, hvis de gravide har taget paracetamol.«

»Så for den enkelte kvinde er det måske ikke den store risiko, men på samfundsniveau drejer det sig om rigtig mange børn, som også kan være en stor udgift,« siger Jørn Olsen, som påpeger, at der i de seneste årtier er sket en stor stigning i antallet af børn, som får stillet diagnosen ADHD.

Hvad gør man som gravid?

Spørgsmålet er så, hvordan man skal forholde sig til den nye undersøgelse, hvis man er gravid?

Professor Jørn Olsen anbefaler, at man ikke straks ændrer sine vaner og holder op med at tage paracetamol, hvis man har brug for lægemidlet.

»Men vi ved selvfølgelig, at paracetamol bliver brugt i mange situationer, hvor det ikke er strengt nødvendigt. De fleste, som har lidt hovedpine, kunne godt lade være at tage en pille og udvise forsigtighed, for måske er det ikke et lægemiddel, som er fuldstændig uskadeligt,« siger Jørn Olsen.

Samme melding kommer fra Sundhedsstyrelsens Doris Stenver. Hun påpeger, at man så vidt muligt skal undgå al slags medicin som gravid - medmindre der er gode grunde til at tage medicinen.

»Det er en afvejning af fordele og ulemper. Man skal ikke bare tage paracetamol, hvis man har nogle bagatelagtige lidelser, men hvis man for eksempel har en alvorlig infektion og feber, kan man have brug for noget febernedsættende.«

»Så det er vigtigt, at gravide er klar over, at de helst skal undgå paracetamol, men omvendt skal de tage lægemidlet, hvis der er brug for det,« siger Doris Stenver.

Ellers et »fredeligt stof«

Men hvordan fik forskerne overhovedet mistanke til, at paracetamol kunne have indvirkning på børns udvikling af ADHD?

Jørn Olsen forklarer, at forskerne i første omgang kiggede på, om paracetamol kunne føre til andre former for bivirkninger.

I den nye undersøgelse rapporterer over halvdelen af kvinderne, at de har taget paracetamol-piller under graviditeten. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man så vidt muligt undgår medicin under graviditeten. (Foto: Shutterstock

»Vi kiggede på, om paracetamol under graviditeten kunne øge risikoen for misdannelser, om det påvirkede fosterets vægt og en række andre skadevirkninger, som man normalt kigger efter, når man undersøger, hvordan lægemidler påvirker gravide.«

»Men vi kunne ikke finde nogen af de her almindelige bivirkninger, så på mange måder ser paracetamol ud til at være et fredeligt stof,« siger Jørn Olsen.

Dyreforsøg tyder på hormonforstyrrelse

Mens forskerne var i gang med deres undersøgelse, blev de imidlertid opmærksomme på, at andre forskere havde lavet nogle dyreforsøg, som tydede på, at paracetamol kunne have en hormonforstyrrende virkning.

»Hvis det er et hormonforstyrrende stof, så er der muligheder for andre bivirkninger end dem, vi normalt kigger efter i undersøgelser af lægemidler under graviditeten.«

»Vi vidste, at der specielt ville være mulighed for, at det påvirker fosterets hjerne, for hjernen er meget følsom over for hormonniveauet i graviditetsperioden. Derfor begyndte vi også, at interessere os for børns adfærdsproblemer,« siger Jørn Olsen.

Påvirker måske også drenges kønsorganer

Forskerne har tidligere undersøgt, om paracetamol kan have indvirkning på, om drengebørns testikler udvikler sig normalt og faldt ned i pungen.

Denne proces styres nemlig direkte af hormoner, fortæller Jørn Olsen, så hvis paracetamol forstyrrer moderens kønshormoner, kan det måske påvirke risikoen for, at drengebørnenes testikler ikke falder ordentligt ned i pungen.

»Da vi undersøgte det, fandt vi en svagt øget risiko for, at testiklerne ikke faldt ned i pungen, når moderen havde taget paracetamol under graviditeten. Der var ikke særlig stor statistisk sikkerhed, men det er også en meget sjældnere lidelse end ADHD,« forklarer Jørn Olsen.

Norsk forskning peger i samme retning

Ud over Jørn Olsens nye undersøgelse peger ny norsk forskning også i retning af, at udviklingen af fostrets hjerne kan blive påvirket af gravides paracetamol-indtag, fortæller Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsen.

I den norske undersøgelse fulgte forskerne knap 3.000 søskendepar og tjekkede deres udviklingstilstand i 3-årsalderen.

Studiet viste, at de børn, som havde været udsat for paracetamol i mere end 28 dage under graviditeten, senere havde større tendens til dårligere motorik og dårligere kommunikationsevner end de søskende, som ikke havde fået samme mængde paracetamol under graviditeten.

»Nu har vi tre studier, som alle peger på, at der kan være en hormonforstyrrende mekanisme ved paracetamol. Både dannelsen af kønsorganer og fosterhjernens udvikling er påvirket af hormonniveauet.«

»Men det er ikke det samme, som at man nu kan sige, at det er sådan, det hænger sammen. Der skal flere undersøgelser til,« siger Doris Stenver fra Sundhedsstyrelsen.
 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk