Større fokus, øget kreativitet og en bedre hukommelse.
Der findes mange positive fortællinger om den oplevede effekt af mikrodosering af psykedeliske stoffer.
Men hvad går mikrodosering egentlig ud på? Er det muligt at selvbehandle psykiske sygdomme som depression? Eller er der i virkeligheden tale om en placebo-effekt?
Dét og meget andet kan du få svar på i denne episode af ‘Brainstorm’, når de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, dykker ned i emnet om mikrodosering.
\ Hvad er ‘Brainstorm’?
’Brainstorm’ er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen – udkommer fredage.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.
Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.
Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.
»Jeg følte mig åben«
Psykedeliske stoffer, som eksempelvis LSD og psykedeliske svampe, er ikke afhængighedsskabende på samme måde som andre euforiserende stoffer, men kan derimod medvirke til, at hjernen hallucinerer.
Derfor anvendes psykedeliske stoffer nogle gange med det formål at fremme kreativitet, fokus eller endda lindre symptomer ved psykiske lidelser, som eksempelvis angst eller depression.
I podcasten møder vi Adrian, som til daglig kæmper med depression og angst, og som derfor selv har indtaget ‘mikrodoser’ af psykedeliske svampe.
»Der var nogle ting, der kortvarigt blev mere interessante, på en måde som jeg kunne genkende fra mig selv, når jeg ikke var deprimeret,« fortæller Adrian.
»Jeg følte mig åben.«
LÆS OGSÅ: Hvad sker der i hjernen, når man oplever et ‘svampe-trip’?
Hvad siger forskningen?
Der findes meget såkaldt ‘anekdotisk evidens’ om mikrodosering, der for eksempel kommer fra personer som Adrian, som åbent fortæller om deres egne erfaringer og oplevelser, men forskningen er først nu begyndt at blive klogere på, om små doser psykedeliske stoffer har en reel effekt.
I denne uges ‘Brainstorm’ fortæller David Erritzøe, der er en af de førende hjerneforskere på feltet, om den nyeste forskning indenfor mikrodosering.
Og så giver Gitte Moos Knudsen, professor på Københavns Universitet og overlæge ved Neurologisk afdeling på Rigshospitalet, et indblik i, hvordan psykedeliske stoffer påvirker hjernen.
Lyt med, og bliv klogere på mikrodosering!
LÆS OGSÅ: Videnskab.dk’s udsendte med i forsøg: Sådan er det at være på psykedeliske svampe
LÆS OGSÅ: Lille dansk studie: Psykedeliske svampe påvirker ‘depressions-områder’ i hjernen
LÆS OGSÅ: Helt fedt, mand: Få historien om forskning i psykedeliske stoffer gennem tiden
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.
\ Hjernetema på Videnskab.dk
‘Brainstorm’ er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.
Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.