Hvad sker der i hjernen, når man oplever et svampe-trip?
Syr ud med ‘Brainstorm’, og bliv klogere på den psykedeliske hjerne.

I de næste to episoder af 'Brainstorm' handler det om psykedeliske stoffer. Der dykkes både ned i oplevelsen og det medicinske potentiale. (Foto: Shutterstock)

I de næste to episoder af 'Brainstorm' handler det om psykedeliske stoffer. Der dykkes både ned i oplevelsen og det medicinske potentiale. (Foto: Shutterstock)

LSD, Ayahuasca, Mescalin og psykedeliske svampe.

Hallucinogene stoffer er kendt for at vende op og ned på hjernens mønstre og strukturer, men hvad sker der egentlig i hjernen, når man oplever et svampe-trip?

‘Brainstorm’ tripper ud og dyrker videnskaben bag psykedeliske stoffer i en miniserie på to episoder.

Hvad er 'Brainstorm'?

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.

'Brainstorm' kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.

Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.

'Brainstorm' er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.

Gitte Moos Knudsen, professor og leder af Neurobiology Research Unit på Rigshospitalet, er tilknyttet et projekt, der undersøger, hvordan det aktive stof i psykedeliske svampe, psilocybin, påvirker hjernen, og hun medvirker i podcasten:

»Vi ved, at når man er bevidst og vågen, er der bestemte kredsløb i hjernen, som kører på en bestemt kadence, og de forskellige hjerneregioner taler med hinanden på en rutinemæssige måde,« forklarer Gitte Moos Knudsen.

Når psilocybinen optages i hjernen, kan man se at disse mønstre opløses i hjernen på en måde, og de forskellige kredsløb taler meget mere frit med hinanden.

»Det er formentlig et led i, at man oplever at blive ét med universet, og at man ikke har så stærk en oplevelse af selvet,« forklarer Gitte Moos Knudsen.

I podcasten taler Brainstorm også med forsøgspersonen Mette Hulvad, der beskriver sit ‘svampe-trip’ i forbindelse med forsøget.

LÆS OGSÅ: Kan hjerneskanninger forklare, hvorfor psykopater er voldelige?

LÆS OGSÅ: Podcast om kærligheds-kemi: Hjerne-hormon gør, at du elsker din kæreste

Hjernetema på Videnskab.dk

'Brainstorm' er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.

Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.

Læs alle vores artikler om hjernen her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk