Loven var næsten vedtaget, men så nedlagde nedlagde byens borgmester veto mod loven med den begrundelse, at det var et politisk indgreb i den personlige frihed.
Et klassisk argument i amerikanske debatter. Sagens kerne er, at USA er midt i en fedmeepidemi.
For at bremse udviklingen foreslog lokalpolitikere i San Francisco, at det skulle være ulovligt for fastfoodkæder at give legetøj med menuer, som indeholdt over 600 kalorier eller hvor over 35% af menuen bestod af fedt. Danmark har netop indført en skat på fedt, der kommer til at gælde fra 1. juli 2011.
Loven betyder, at der lægges en skat på 13 kroner pr. kilo mættet fedt i en vare.
Men adfærdsregulerende lovgivning er ofte virkningsløs, mener Jesper Clement, adjunkt ved Copenhagen Business School (CBS). »Det er ofte der, at myndighederne laver nogle kortslutninger. De tror, at danskerne bliver sundere, hvis de lovgiver på en bestemt måde. Det tror jeg ikke. Som almindelige mennesker er vi fantastisk dygtige til at tilpasse os de omgivelser, vi lever i. Vi finder en vej uden om,« mener Jesper Clement.
Børn elsker gentagelser
\ Fakta
DANSK MARKEDSFØRINGSLOV
Gaver af ganske ubetydelig værdi er principielt ikke tilgift. Ifølge domspraksis ligger niveauet for “ubetydelig værdi” meget lavt . Højesteret har i 1995 tilkendegivet en værdi på 3 -5 kroner. Men ved bedømmelsen ser man på, hvad en tilsvarende gave vil koste, hvis forbrugeren selv skulle ud og købe den i en forretning.kilde: Forbrugerombudsmanden.dk
Ikke alene vil danskerne finde en vej uden om lovgivningen, det ville fastfoodkæderne også. Derfor bliver lovgivningen hurtig symbolsk, og mere et udtryk for et politisk ønske end en reel adfærdsændrende politik. Jesper Clement mener, at der vil sikkert være en kortsigtet effekt, men at McDonald og lignende kæder vil finde på en anden markedsføring.
»Hvis man undersøgte, hvor afgørende legetøjet var for børnene, ville man sikkert finde ud af, at de kunne lide legetøjet, men at det ikke var afgørende. Dét, jeg tror, børn er glade for, er, at menuerne er det samme og det samme. De kan godt lide gentagelser. Livretter er noget, man har som barn. Som voksen vil man gerne variere lidt. Børn derimod ville være begejstrede for at skulle spise risengrød hver eneste aften i december,« mener Jesper Clement.
Sundhed skal markedsføres som slik
Forbud mod legetøj i børnemenuer har, ifølge Jesper Clement, ikke nogen sundhedsmæssig effekt.
Vil man have en sundhedsmæssig effekt, så bør man begynde at markedsføre de sunde produkter på samme måde som de usunde.
Hvis gulerødder var pakket ind på samme måde som en burger, ville oplevelsen være mere spændende og dermed mere attraktiv, mener Jesper Clement. »Det sunde skal iscenesættes, så det er sjovt og interessant for børnene. Et par pænt indpakkede gulerødder skal nok blive spist. Men bolden ligger hos firmaerne. Hvis de skiftede pommes frites ud med gulerødder, ville det vise, at virksomheden også står ved et socialt ansvar. Lige nu er det billigere at give legetøj med end at give gulerødder, men det er sandsynligvis kun et spørgsmål om at få gulerødderne sat i system,« mener Jesper Clement.