Kvinde får fjernet 27 kg tung tumor fra livmoderen
10 september 2018

Da en 53-årig kvinde omsider lod sig indlægge på KK Women's and Children's Hospital i Singapore på grund af en tumor i livmoderen, var denne vokset og havde nået en vægt på intet mindre end 27 kg.

Kvinden kunne på dette tidspunkt ikke længere bevæge sig, og tumoren fyldte efterhånden hele hendes mave- og bækkenregion.

Gennem seks måneder havde hun desuden haft besvær med at trække vejret. Det skriver The Washington Post.

Tumorer i livmoderen kaldes på fagsprog ’uterine fibromer’ og er de mest almindelige godartede tumorer hos kvinder i den fødedygtige alder.

Fibromerne vokser i og omkring livmoderens vægge, og nogle er så små, at de ikke kan ses med det blotte øje.

De største tumorer vejer sjældent over 10 kg, og den pågældende kvindes tumor betegnes som et ekstremt eksempel, selvom det ikke er enkeltstående:

Det største uterine fibrom, man kender til, vejede 63 kg og blev først fjernet efter patientens død.

Den største af den slags tumorer, der er fjernet fra en levende patient, vejede omkring 45 kg. Begge tilfælde fandt sted i slutningen af 1800-tallet.

Ifølge en ansat ved hospitalet i Singapore havde kvinden ikke søgt hjælp tidligere, fordi hun var bange for at skulle opereres.

Det blev hun dog, og lægerne kunne fjerne den over 60 centimeter lange tumor, hendes livmoder, æggestokke og æggeledere. Herefter blev dele af hendes mave genskabt med plastikkirurgi.

Kvinden havde ikke oplevet ellers normale symptomer som underlivssmerter, forstoppelse, voldsom og langvarig menstruation eller hyppig vandladning. Muligvis fordi tumoren voksede så langsomt, at kvindens krop gradvist vænnede sig til den.

To måneder efter operationen kunne hun igen gå og trække vejret.

ele

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.