Kolik kan skyldes bakterier
Hvad er det, som får ellers raske babyer til at skrige uafbrudt i timevis i træk? Amerikanske forskere tror bakterien Klebsiella kan have en finger med i spillet.

Kolik skyldes måske en betændelsestilstand hos barnet(Illustrationsfoto: Colourbox)

Kolik skyldes måske en betændelsestilstand hos barnet(Illustrationsfoto: Colourbox)

Spædbarnskolik er ingen spøg.

Et kolikbarn skriger højlydt, gerne uden pause i timevis, i adskillelige dage, tilsyneladende uden den mindste grund. Problemet rammer op til 25 procent af ellers friske babyer, og indtræffer sædvanligvis i løbet af de første tre måneder efter fødslen.

Selv om det verserer diverse gode råd til de fortvivlede forældre, findes der ingen sikker behandling med dokumenteret effekt. Vi ved ikke en gang, hvad tilstanden skyldes.

Men J. Marc Rhoads samt kollegaer fra University of Texas Medical School tror det hele kan have en sammenhæng med bakterien Klebsiella, som findes normalt omkring munden, på huden og i tarmene.

Forskerne undersøgte en gruppe på 36 spædbørn, hvor halvdelen havde kolik. Det viste sig, at de kolikramte børn så ud til at have betændelse - inflammation - i tarmen og at bakterien Klebsiella var til stede.

Betændelse bag gråd

»Vi tror, at bakterien kan have sat gang i en betændelsesreaktion,« siger Rhoads i en pressemeddelelse fra universitetet.

»Inflammationen i tarmen hos kolikbørnene mindede om niveauerne hos patienter med inflammatorisk tarmsygdom (IBD). Kolik kan vise sig at være en forløber for tarmlidelser som irritabel tarm og cøliaki.«

I løbet af undersøgelsen opdagede forskerne også at babyer uden kolik havde et større antal bakterietyper i tarmen end kolikbørnene, og Rhoads mener, dette kan indikere at nogle bakterier kan være gavnlige for os.

Et farligt skrigeri

Forskerne mener, det er nødvendig at udføre flere undersøgelser af Klebsiella, og af tilskud ag potentielt nyttige bakterier - probiotika - som måske kan dæmpe betændelsesreaktionen. Første skridt er at teste sidstnævnte på raske, voksne mennesker, for at kontrollere at det ikke er skadeligt.

Det er vigtigt at finde en måde at behandle spædbarnskolik på, mener Rhoads.

For selv om tilstanden ikke er skadelig i sig selv, kan den alligevel være farlig for barnet, siger han.

»Forældrenes frustration over skrigeriet kan føre til mental frustration, fødselsdepression og til og med tanker om at skade babyen.«

© forskning.no. Oversat af Johnny Oreskov

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk