Kan morgenmad påvirke børn og unges eksamenskarakterer?
Børn har godt af at spise morgenmad før en lang og krævende skoledag. Men mange faktorer spiller ind i forhold til, om det gør dem bedre til at lære og få gode karakterer.
eksamen_uddannelse_studie_prøve_test_gymnasium_ungdomsuddannelse_årsprøver_elev

Hukommelsen og koncentrationsevnen er særligt vigtige for indlæring, og det er begge kognitive processer, der er påvirkede af hvilken mad, vi spiser. (Foto: Shutterstock)

Hukommelsen og koncentrationsevnen er særligt vigtige for indlæring, og det er begge kognitive processer, der er påvirkede af hvilken mad, vi spiser. (Foto: Shutterstock)

Man skal ikke lede længe, før man støder på oplysninger om vigtigheden af at spise en sund og velafbalanceret kost. Gode spisevaner såsom at huske morgenmaden og spise frugt og grøntsager er sunde for kroppen. Men hvordan påvirker maden, hvordan vi tænker?

Et amerikansk studie viste for nylig, at gratis morgenmad til økonomisk ringere stillede elever kan føre til forbedrede præstationer i matematik, læsning og naturfag. Forbedringerne relaterede til bedre kostvaner og ikke til længere tid tilbragt på skolen.

Resultaterne understøtter anden forskning, som også fandt en forbindelse mellem god ernæring og bedre karakterer i skolen.

Derfor gør ernæring en forskel

Kognition, som er måden vi overvejer, husker og bruger information, er en vigtig del af indlæringen. For at kunne lære matematik eller lære at læse er vi nødt til at være opmærksomme, kunne fastholde tanker og skifte mellem forskellige oplysninger. Forskningen har påvist, at mad - især morgenmad - kan have en indflydelse på, hvor godt vi er i stand til at udøve disse kognitive opgaver.

En britisk undersøgelse fra 2012 af 1.386 børn og unge i alderen seks til 16 år viste, at de børn og unge, som havde spist morgenmad, klarede sig bedre ved prøver, der testede deres hukommelse og koncentration, end de børn, der ikke havde spist morgenmad.

Men yderligere forskning har vist, at det ikke er ligemeget hvad vi spiser. Det glykæmiske indeks, der fortæller hvor hurtigt kulhydraterne i maden bliver brugt i kroppen, har vist sig at påvirke den kognitive præstation.

Når børn og unge spiser mad med et lavt glykæmisk indeks som for eksempel havregryn, der nedbrydes og optages langsommere, er de mere koncentrede og husker bedre, end hvis de spiste mad med et højt glykæmisk indeks som for eksempel et morgenmadsprodukt med chokolade.

Når det gælder karaktererne i skolen, mener nogle forskere, at hukommelses- og koncentrationsevnen er særligt vigtige for indlæringen, og det er kognitive processer, som ser ud til at være påvirkede af, hvad vi spiser.

Forskningsresultaterne er ikke entydige

Men forholdet mellem mad og præstation er ikke helt ligetil.

I 2014 undersøgte mine kollegaer og jeg effekten af en gratis morgenmadsordning på skoler i Storbritannien. Nogle lærere mente, at børnene var bedre til at koncentrere sig i timerne, når de havde spist morgenmad på skolen, men andre havde ikke bemærket en forskel. Tilsvarende er det heller ikke alle undersøgelser, som finder, at maden har en effekt på den kognitive præstation eller på karaktererne.

I en undersøgelse i 2012 målte man børn og unges kognitive præstationer, både efter at de havde spist morgenmad, og efter at de ingen morgenmad havde fået. Resultaterne viste, at morgenmaden ingen indflydelse havde på, hvor godt de klarede sig i de kognitive tests.

Det er ikke lige meget, hvad vi spiser til morgenmad. Mad med et lavt glykæmisk indeks, gør det både lettere at huske og at koncentere sig. (Foto: Shutterstock)

Alle de, som deltog i undersøgelsen, spiste normalt morgenmad - så at springe over en enkelt dag er måske ikke nok til at have en indvirkning på deres kognitive præstation.

Men en anden undersøgelse har vist, at børn og unge, som allerede er dårligt ernærede, kan have en dårligere kognitiv præstation, hvis de springer morgenmaden over bare en enkelt dag. Så morgenmadens indvirkning afhænger af, hvor velnærede børnene er i forvejen.

I forhold til karaktererne er resultaterne også blandede. En amerikansk undersøgelse fra 2002 fandt forbedringer i børnenes ernæring seks måneder efter indførelsen af en gratis morgenmadsordning.

Børn og unges matematikkarakterer blev bedre, men der var ingen ændring i karaktererne for læsning, samfundsfag og naturfag. En anden undersøgelse har vist, at morgenmad på skolerne ikke havde nogen indflydelse på børnenes læse- og talforståelse.

Så endnu en medvirkende faktor i forholdet mellem mad og karakterer er, hvilken type opgave eller lektier børnene bliver bedt om at udføre. Teorien understøttes af resultaterne fra studier, der fandt, at morgenmad måske kan hjælpe børn til præstere bedre i sværere opgaver.

Noget at tygge på

Forbindelsen mellem mad og karakterer er kompliceret. Når vi ser på den forskel, maden kan have på børn og unges præstation i skolen, er det vigtigt nøje at overveje en række faktorer, som for eksempel hvad børnene spiser, deres sædvanlige kostvaner, og hvilken type opgave de skal lave.

Man kan ikke bare sige, at ved at give børnene noget mad får man dem til at klare sig bedre i skolen. Men der er evidens for, at madordninger måske kan hjælpe - især børn der er ringere økonomisk stillede. Det virker lovende for dem, der arbejder hårdt for at hjælpe børn til at opnå de bedste resultater i løbet af deres skolegang, men det er også stof til eftertanke.

Skolemad er kun tilgængelig for børnene 75 procent af året (i Storbritannien, red.), og mange får ikke en velafbalanceret kost i skoleferierne. Spørgsmålet er stadig, hvordan børnenes kostvaner på forskellige tidspunkter af året påvirker, hvor godt de klarer sig i skolen, og om bedre kostvaner i skoleferierne kan mindske sommerens tab af indlæring.

Pam Graham har modtaget støtte fra Kellogg's, Blackpool Council og Economic & Social Research Council. Denne artikel er oprindeligt publiceret hos The Conversation.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk