Kan man blive syg af at dele håndklæde med andre?
En skolelærer vil gerne vide, om det er OK at lade eleverne dele håndklæder efter idræt. Spørg Videnskaben tager en tur i omklædningsrummet og undersøger, om vi kan smitte hinanden med farlige bakterier gennem håndklæder.
kan man blive syg af at dele håndklæde? bakterier på håndklæder vira roskildesyge børneorm influenza sygdom

»Åh nej altså!« Det er altid irriterende at stå uden en trevl på kroppen og opdage, at man har glemt sit håndklæde. Men kan man egentlig bare låne håndklæder af andre? Eller kan det være sundhedsskadeligt? Få svaret, når Spørg Videnskaben stiller skarpt på bakterier og vira på vores håndklæder. (Foto: Shutterstock)

»Åh nej altså!« Det er altid irriterende at stå uden en trevl på kroppen og opdage, at man har glemt sit håndklæde. Men kan man egentlig bare låne håndklæder af andre? Eller kan det være sundhedsskadeligt? Få svaret, når Spørg Videnskaben stiller skarpt på bakterier og vira på vores håndklæder. (Foto: Shutterstock)

»Hov øhh, jeg har glemt mit idrætstøj og håndklæde ... Hvad gør jeg?«

Spørgsmålet opstår i de fleste skoleklasser, hvor eleverne ofte glemmer tøj og håndklæde til idrætsundervisningen.

Det gælder også i de klasser, som bliver undervist af idrætslærer og Videnskab.dk-læser Claus Friis Tøttrup.

Hidtil har han rådet eleverne til at låne håndklæder af kammerater, men nu er han blevet i tvivl, om hans svar er helbredsmæssigt forsvarligt. Derfor søger han råd hos Spørg Videnskaben:

»I dag råder jeg mine elever, der har glemt håndklædet, til at låne et af deres kammerat. Jeg er imidlertid kommet til at tænke på, om der er nogen sundhedsmæssig risiko ved at låne et håndklæde af en anden i forhold til overførsel af bakterier og vira? Kan eleverne blive syge?,« spørger Claus Friis Tøttrup.

Vi kommer Claus til undsætning og opsøger to forskere, der kan give ham et kvalificeret svar på, om det er farligt at låne andres håndklæde.

»Det er slet ikke en god idé«

Svaret falder prompte og entydigt, da vi får fat på professor Søren Riis Paludan fra Institut for Biomedicin på Aarhus Universitet.

»Jeg ville ikke råde mine egne børn til at dele håndklæder med de andre fra klassen,« siger han.

Årsagen er, at håndklæder kan være fyldt med bakterier og virus, der kan give en række forskellige sygdomme, forklarer han.

kan man blive syg af at dele håndklæde? bakterier på håndklæder vira roskildesyge børneorm influenza sygdom

Når du har styrtet rundt til idræt i skolen, har du brug for et bad. Men uanset hvor grundigt, du vasker dig, vil du altid have bakterier på kroppen. (Foto: Shutterstock)

»Børnene kan blandt andet smitte hinanden med fodvorter, håndvorter og forkølelse,« fortæller Søren Riis Paludan.

Man skulle måske tro, at smittefaren var lav, fordi man lige havde været i bad, men sådan er det ikke, bekræfter en anden forsker med forstand på vira og bakterier.

»Uanset hvor godt du vasker dig, vil der altid være bakterier på huden. De er i hårsækkene, omkring mundhulen og ved tarmkanalen,« forklarer Leif Percival Andersen, der er lektor på Institut for Immunologi og Mikrobiologi på Københavns Universitet.

Han er enig med Søren Riis Paludan og fraråder også, at man opfordrer elever til at dele håndklæder med hinanden.

»Jeg vil ikke anbefale det,« siger han.

Risiko for børneorm og influenza

Udover fodvorter, håndvorter og forkølelse kan børnene også smitte hinanden med andre sygdomme såsom roskildesyge, børneorm, børnesår, influenza og stafylokokker, forklarer de to forskere.

Mange sygdomme kan smitte gennem håndklæde-deling, men især én er problematisk, mener Leif Percival Andersen.

»I princippet kan alle sygdomme gives videre, men stafylokokker er dem, man har set flest problemer med, fordi de kan udvikle sig til multiresistente bakterier,« siger han.

Stafylokokker er bakterier, der ligger i slimhinderne eller på huden, og som kan give bylder og infektioner.

»Cirka en fjerdedel af alle danskere har stafylokokker, der for det meste er helt ufarlige. Men hos nogle få kan de udvikle sig til multiresistente bakterier, som eksempelvis MRSA, der ikke kan behandles med standard-antibiotika,« forklarer Leif Percival Andersen.

Multiresistente bakterier har ofte ingen symptomer, men hvis man får en infektion, kan den være svær at behandle og komme af med, fortæller han videre.

kan man blive syg af at dele håndklæde? bakterier på håndklæder vira roskildesyge børneorm influenza sygdom

Fodvorter og håndvorter er blandt det, der kan smitte gennem håndklæde-deling. (Foto: Shutterstock)

Smitter via væske, overflader og luft

Der er altså ifølge forskerne god grund til at huske sit håndklæde til idrætsundervisningen, hvis man vil undgå ubehagelige sygdomme.

Som tidligere nævnt smitter bakterier og vira især der, hvor kroppen har åbninger. Eksempelvis ved mundåbningen, i hudens talgkirtler eller i endetarmsåbningen.

»Når man tørrer sig med sit håndklæde, kan det være, at man rammer en vorte på kroppen, som har virus i sig. Den går der måske lidt hul på og bum, så har du lidt celler med virus i på dit håndklæde, som kan smitte den næste, der låner det,« siger Søren Riis Paludan.

Udover at virus og bakterier kan overføres gennem væske fra eksempelvis vorter eller snot, kan man også blive smittet ved at røre ved overflader, som andre har været i kontakt med eller simpelthen gennem luften, hvor bakterier også florerer rundt.

»Der er altid en risiko«

Selvom der er en risiko for at rage en sygdom til sig, hvis man låner håndklæder fra sin bedste ven i skolen, kan ingen af forskerne sige præcis, hvor stor sandsynligheden er for at blive syg.

»Børn er i forvejen meget tætte med hinanden, når de leger, og de rører konstant ved de samme ting. Derfor er det svært at udelukke, at de vil smitte hinanden, uanset om de deler håndklæde eller ej. Dog er det lettere at blive smittet med for eksempel fodvorter, hvis man bader sammen og deler håndklæde,« mener Søren Riis Paludan.

kan man blive syg af at dele håndklæde? bakterier på håndklæder vira roskildesyge børneorm influenza sygdom

Ligesom det gælder for børn, er det bedst for alle at holde håndklæderne i badeværelset adskilt. Dog er risikoen for at blive syg af infektioner gennem et håndklæde ikke særlig stor, mener forskerne. (Foto: Shutterstock)

Leif Percival Andersen er enig, men understreger også, at man ikke behøver at bliver nervøs og frygte alverdens sygdomme, hvis man har et barn, som engang har lånt kammeratens håndklæde.

»Generelt vil jeg sige, at der ikke er en stor risiko for at smitte hinanden gennem håndklædet, men det er altid en mulighed, man bør skærme sig fra, hvis man kan,« siger han.

Han påpeger, at flere faktorer spiller en rolle i forhold til, om man bliver syg af at låne et bakteriefyldt håndklæde.

»Det handler både om den generelle hygiejne i børnenes hjem og om barnets immunforsvar. Hvis barnet i forvejen har lavt immunforsvar, vil han/hun være mere tilbøjelig til at blive syg.«

»Del kun håndklæder i nødstilfælde«

I denne omgang Spørg Videnskaben har vi givet Claus Friis Tøttrup svar på, om han skal fortsætte med at anbefale sine elever at låne håndklæder af hinanden efter idræt.

Forskningen har talt, og der er enighed om, at håndklæde-deling kun bør forekomme i nødstilfælde.

Begge forskere pointerer samtidig, at der oftest ikke vil ske noget ved at dele håndklæde med andre. Der er dog altid en risiko for sygdom, som man bør undgå, hvis man kan.

Vi takker Claus Friis Tøttrup for spørgsmålet og sender ham en T-shirt. Hvis du har lignende eller helt andre spørgsmål om videnskab, skal du ikke tøve med at skrive ind til os på sv@videnskab.dk.

Du kan også købe én af vores tre bøger med en række af de bedste spørgsmål og svar: Hvorfor lugter mine egne prutter bedst?Hvad gør mest ondt – en fødsel eller et spark i skridtet?, og Hvorfor må man ikke sige neger?

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk