Man kan nærmest høre ekkoet fra sin barndom: ‘Cola tager tænderne’ og ‘Mælk styrker tænderne’.
Men på trods af de opdragende leveregler, er der aldrig nogen, der for alvor har undersøgt, om der virkelig er en klar forbindelse mellem en kost rig på kalk og evnen til at bevare et fuldt tandsæt.
Den virkelighed har et dansk forskerhold nu lavet om på, og dokumenterer nu som de første i verden, at der er noget om snakken.
Men overraskende nok tyder resultaterne på, at det kun er mænd, der for alvor bliver ramt på tænderne af kalkmangel.
Kalkmangel tager tænderne
Undersøgelsen viser i tal, at de mænd mellem 35 og 65 år, der lever af en kalkfattig kost, har op mod tre gange så stor risiko for at miste tre eller flere af deres tænder målt over en seksårig periode. Kvinderne bevarer tænderne – uanset om de lever på en kalkfattig eller kalkrig kost.

»Vi er de første til at spore en klar forbindelse mellem kalkmangel og tab af tænder, men det tyder altså på, at det kun er et fænomen, der rammer mænd. Det kommer bag på os,« siger professor Berit Heitmann fra Institut for Forebyggelse på Bispebjerg Hospital, der sammen med seniorforsker Amanda Adegboye, har stået i spidsen for forskningen.
Kalk er vigtigt for både tænder og de knogler, som tænderne hæfter sig til. Det betyder omvendt, at hvis man er i underskud af kalk, kan man være mere udsat for at få huller i tænderne og udvikle paradentose.
Og det er ifølge forskerne sandsynligt, at det lige præcis er det, som rammer mænd, som får for lidt kalk med kosten og som i værste fald vil kræve en tandudtrækning.
Kvinder passer bedre på tænderne
Man kan så undre sig over, at kalkfattige kvinder ikke bliver ramt af det samme fænomen. Forskerne tror, at det hænger sammen med, at kvinder er bedre til at pleje deres tænder, og at det ophæver den negative påvirkning af kalkmangel.
»Vi ved, at kvinder børster hyppigere tænder end mænd, og de går oftere til tandlægen. Og kvinder bruger flere penge på at bevare de naturlige tænder, mens mænd ofte får dem trukket ud som et billigt alternativ,« siger Berit Heitmann.
Vi er de første til at spore en klar forbindelse mellem kalkmangel og tab af tænder, men det tyder på, at det kun er et fænomen, der rammer mænd.
Berit Heitmann
LÆS OGSÅ: 10 myter om tænder, mund og tandpleje
Mælken og ost ryger af menukortet
Kalkmangel er ikke kun forbeholdt en lille del af befolkningen. Det er knap halvdelen af både mænd og kvinder, der indtager for lidt kalk i forhold til anbefalingerne.
»Vi drikker meget mælk som børn, men når vi bliver ældre, ændrer vi vaner. Det betyder ofte, at kalkrige mælkeprodukter som mælk, yoghurt og ost træder i baggrunden, og det giver kalkmangel,« siger Berit Heitmann.
Derfor anbefaler forskerne, at voksne mænd og kvinder er opmærksomme på at spise flere mælkeprodukter og grøntsager, som er rige på kalk. For det kan øge chancen for at have et helt og naturligt tandsæt på sine ældre dage. Og måske gøre kvindernes tænder endnu stærkere.
Når alle tænder ryger
I forskernes aktuelle undersøgelse så de også på den ekstreme situation, hvor forsøgsdeltagere havde mistet alle deres tænder. Her spillede kalkindtaget også en rolle – og i denne forbindelse gjaldt det for begge køn.
Man har altså knap en dobbelt så stor sandsynlighed for at miste alle tænderne, hvis man ikke får nok kalk med kosten
Berit Heitmann
For mens det kun var 7,6 pct. af dem, der spiste den anbefalede dosis mellem 1.000 og 1.200 milligram kalk, som var tandløse, gjaldt det for hele 13.7 pct. af dem med en kalkfattig kost.
»Man har altså knap en dobbelt så stor sandsynlighed for at miste alle tænderne, hvis man ikke får nok kalk med kosten,« siger Berit Heitmann.
LÆS OGSÅ: De hvide tænder har en pris
Gælder for alle samfundslag
I undersøgelsen har forskerne taget hensyn til andre faktorer som kan påvirke tændernes sundhed som alder, uddannelsesniveau, rygning, alkohol og sukkerforbrug. Men på trods af disse forbehold observerede forskerne, at kalk stadig havde en statistisk betydning for, om forsøgsdeltagerne fik lov til at bevare deres tænder eller ej. »Det vil sige, at uanset hvilket samfundslag man kommer fra, bliver tænderne ramt ved kalkmangel. Så det er et budskab, som kan have betydning for hele den danske befolkning,« siger Berit Heitmann.
De danske forskere er kommet frem til resultaterne ved at interviewe 1.602 danskere om deres kostvaner og har fulgt skæbnens for deres tænder over en seksårig periode. Ved ganske enkelt at tælle forsøgspersonernes tænder ved undersøgelsens start og så tælle dem seks år efter.
Det skal oplyses, at et voksent menneske typisk har 28 tænder plus fire visdomstænder. Ca. en ud af ti voksne i undersøgelsen havde mistet alle tænder i aldersintervallet fra 35 til 65 år.
Den danske undersøgelse er netop blevet offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift The Journal of Nutrition.