Antallet af type 2-diabetesramte danskere stiger hvert år. Sygdommen forbindes ofte med overvægt og findes hos mindst 100.000-150.000 mennesker i Danmark, og det anslås at 600.000 danskere i 2025 vil være ramt af sygdommen, der også kaldes gammelmandssukkersyge.
Flere undersøgelser har tidligere vist, at et par kopper kaffe om dagen kunne reducere risikoen for at udvikle type 2-diabetes. Nu har et stort australsk meta-studie bekræftet de resultater, ligesom man har fundet den samme sammenhæng med te.
Australske forskere fra The George Institute for International Health har gennemgået en række studier af sammenhængen mellem type 2-diabetes og brugen af kaffe og te.
De mange undersøgelser er foretaget i årene 1966 og 2009 og har i alt omfattet næsten en million mennesker. Undersøgelsen er netop publiceret i det anerkendte lægevidenskabelige tidsskrift Archives of Internal Medicine.
»Den beskyttende effekt af at drikke te og kaffe ser ud til at være uafhængig af en række potentielt vildledende baggrundsvariable. Det øger sandsynligheden for, at der er en direkte biologisk effekt,« skriver de australske forskere i artiklen.
Studier af te i Japan
Da forskerne analyserede deres resultater, kunne de se, at hver ekstra kop kaffe om dagen nedsatte risikoen med 7 procent. De personer, der drak 3-4 kopper om dagen, havde 25 procent mindre risiko end de, der drak nul til to. 3-4 kopper koffeinfri kaffe nedsatte endda risikoen med en tredjedel.
Te var ifølge undersøgelsen også gavnligt; det nedsatte risikoen med 20 procent i forhold til dem, der overhovedet ikke drak te.
Den danske diabetesforsker Allan Flyvbjerg, der er professor ved Medicinsk Endokrinologi Afdeling, Århus Universitetshospital og formand for Diabetesforeningen, kalder resultaterne spændende. Han fortæller, at mange tidligere undersøgelser har vist en lignende sammenhæng for kaffe.
»Der er, hvad jeg vil kalde massiv evidens for, at et moderat kaffeforbrug reducerer risikoen for type 2-diabetes,« siger han.
Opdagelsen af teens gavnlige effekt er til gengæld ret ny, fortæller han.
»Der er også lige offentliggjort et helt nyt japansk studie fra oktober med 6000 mænd og 8000 kvinder, som man har fulgt over lang tid. Deres undersøgelse tog udgangspunkt i forskellige typer te, og der viste sig også at være en sammenhæng med reduceret risiko for type 2-diabetes,« siger Allan Flyvbjerg.
Pille næppe på trapperne
Diabetesforskere ved stadig ikke, præcist hvilke stoffer kaffe eller te, der giver den beskyttende effekt.
»Man står med et stort spørgsmålstegn, fordi der i disse studier altid er en risiko for fejlkilder. Derfor vil man helst ikke bare læne sig op ad ét studie, men samle en masse analyser. Og her ser vi så, at alle, måske på nær to-tre stykker, viser dramatisk reduceret risiko for diabetes,« siger Allan Flyvbjerg.
»Og det er interessant, at det både ses med og uden koffein samt også i te. Der er altså et eller andet i disse drikke, der modvirker diabetes, og ud fra et videnskabeligt synspunkt kunne det være meget interessant at finde ud af, hvilke stoffer det er,« tilføjer han.
Der er ifølge Allan Flyvbjerg flere komponenter, der kan spille ind, såsom magnesium eller visse antioxidanter. Men da man ikke ved det med sikkerhed, er en pille med de velgørende stoffer altså ikke lige på trapperne.
»I første omgang kan vi så nøjes med at sige, at et moderat kaffeforbrug er fint, og så kan folk nyde deres kop kaffe. Det smager trods alt bedre end at spise en tablet,« siger han.