Leukæmi er den mest almindelige form for kræft blandt børn i Danmark, og nu ser det ud til, at udviklingen af den frygtelige børnekræft muligvis kan hænge sammen med en håndfuld forskellige slags infektioner, som mor kan være smittet med under graviditeten.
Hvert år bliver omtrent 45 børn under 15 år i Danmark diagnosticeret med leukæmi, og man ved oftest ikke, hvorfor børnene får sygdommen.
En ny dansk landsdækkende undersøgelse, offentliggjort i Jama Network Open, peger nu på, at nogle infektioner i urinveje og kønsorganer hos gravide muligvis kan spille en rolle.
I studiet har man gennem flere danske registre set nærmere på 2,2 millioner børn født fra 1978 til 2022, og gennemsnitligt fulgt børnene i 12 år. Ud af de mange børn blev 1.307 diagnosticeret med leukæmi inden deres 15 års fødselsdag.
Og da forskerne sammenlignede børn af mødre, som har haft en infektion under graviditeten, med børn af mødre, som ikke har haft det, fandt de, at der er en, om noget lille, øget risiko, når den gravide har haft en infektion i urinveje eller kønsorganer.
»Disse resultater tyder på, at immunrelaterede faktorer under graviditet kan være involveret i udviklingen af leukæmi hos børn,« forklarer forskerne i studiet.
Ifølge forskerne ser der kun ud til at være en mulig sammenhæng mellem særlige slags infektioner under graviditeten og leukæmi, og altså ikke andre typer af kræft, som kan ramme børn.
De peger også på, at der er brug for mere forskning, før sammenhængen med sikkerhed kan slås fast.