Sponseret af Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond har betalt for produktionen af dette indhold.

Hvorfor rammer modermærkekræft især rødhårede?
Vi ved godt, at solen er farlig for huden. Alligevel får flere hudkræft - sandsynligvis forårsaget af solskoldninger. En dansk forsker vil opklare, hvorfor de rødhårede rammes hårdest.

Det er endnu ikke lykkedes forskerne at opklare, hvorfor rødhårede mennesker oftere får modermærkekræft end andre. Én teori lyder, at det skyldes, at de har en større mængde særligt pigment i huden end for eksempel mørkhårede mennesker. (Foto: Colourbox)

Det er endnu ikke lykkedes forskerne at opklare, hvorfor rødhårede mennesker oftere får modermærkekræft end andre. Én teori lyder, at det skyldes, at de har en større mængde særligt pigment i huden end for eksempel mørkhårede mennesker. (Foto: Colourbox)

 

Solen er længe ventet. Den kommer med glæde, energi, lys og varme. Desværre er dens dragende stråler farligere, end vi troede, dengang charterferier, solarier og gyldenbrun hud blev moderne.

I dag ved vi, at den sol, vi elsker, kan give alvorlige skader og i yderste konsekvens livsfarlig kræft.

Alligevel får flere og flere mennesker kræft i huden, fordi de bliver forbrændte og solskoldede for mange gange. Alene i 2011 blev 15.000 danskere diagnosticeret med kræft i huden.

Især folk med lys hud samt mennesker med rødt hår og fregner er i farezonen.

Grænsen går ved en halv time i solen

»Mange bliver overraskede over, at de på en sommerdag faktisk kun kan være ude i solen i 30–35 minutter uden solcreme, hvis de vil undgå skader i huden. Forskning viser, at man har en øget risiko for at få hudkræft, hvis man har en følsom hudtype, der hurtigt bliver forbrændt,« siger Catharina Lerche, der er forsker på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling.

Fakta

Forskningsprojektet er støttet af Det Frie Forskningsråd

I et postdoc-projekt, støttet af Det Frie Forskningsråd, har hun sat sig for at komme en forklaring nærmere på den type hudkræft, der først viser sig i et modermærke, som skifter farve eller form.

Derefter kan sygdommen sprede sig til andre dele af kroppen. I yderste konsekvens dør man af modermærkekræft, hvis sygdommen ikke bliver opdaget og behandlet i tide.

Rødhårede er mest udsatte

»Vi ved, at rødhårede med fregner er mest udsatte, men vi ved ikke nok om hvorfor,« siger Catharina Lerche.

At solen er fjenden, tvivler hun dog ikke på. Når den skinner på os, producerer celler i vores yderste hudlag pigment.

Pigment er en slags farvestof, som også kaldes melanin. Alle mennesker har to forskellige slags melanin i huden:

 1. Den ene slags kaldes pheomelanin og er rødgul
 2. Den anden type er sort

Vi ved godt, at solen er farlig - alligevel bruger mange mennesker alt for mange timer ubeskyttet under dens skarpe UV-stråler. Vil du være på den sikre side, bør du aldrig opholde dig mere end 30-35 minutter i solen uden solcreme. (Foto: Colourbox)

Melanin giver vores hår farve, og det er en hovedregel, at mørkhårede har mest sort melanin i huden, mens rødhårede har mest af det rødgule.

 

Hvad sker der i huden, når UV-stråling rammer?

Når de er ude i solen, er folk med rødt hår og fregner storproducenter af den rødgule melanin.

Derfor bliver de ofte røde og skoldede om sommeren, hvis de ikke bruger solcreme. Mørke mennesker danner mest af det sorte melanin, og deres hud bliver derfor hurtigere brun.

Forskerne har en teori om, at især rødhårede får modermærkekræft, fordi den rødgule pheomelanin, som deres celler producerer, danner skadelige kræftfremkaldende stoffer, når den bliver udsat for solens stråler.

»Men vi ved ikke så meget om, hvordan huden bliver skadet, og hvad der sker med pheomelaninen, når den bliver udsat for solens UV-stråling. Det er det, jeg vil finde ud af,« siger Catharina Lerche.

 

Sammenblandet melanin skal skilles ad

Fakta

Hudkræft er den mest udbredte form for kræft. Sidste år fik 15.000 danskere diagnosen. Også helt unge bliver ramt.

Rødgul og sort melanin er blandet sammen i det øverste lag af huden. For at kunne opklare, hvorfor de rødhårede oftest får hudkræft, skal Catharine Lerche analysere melaninens sammensætning.

Derfor skal hun finde en metode, så hun først kan trække melanin ud af huden og derefter adskille de to farver fra hinanden.

»Melanin er som mikroskopisk kaffegrums. Først skal vi finde en god metode til at nedbryde det i mindre molekyler. Derefter skal det sprøjtes ind i et særligt apparat, der kan adskille stoffets forskellige komponenter fra hinanden,« forklarer Catharina Lerche.

Det er kompliceret, og hidtil har ingen andre kunnet finde ud af, hvordan man i den samme proces kan skille de to farver fra hinanden.

 

Forsøg med rigtigt pigment

Når Catharina Lerche har lavet forsøg med kunstig melanin, kan hun begynde at trække rødgul melanin ud af hudprøver fra en gruppe frivillige forsøgspersoner.

Fakta

Melanin er sorte, brune og rødlige farvepigmenter, som findes hos planter, dyr og mennesker. Også hårets og øjnenes farve kommer fra melanin. Hos planter og dyr stimuleres dannelsen af melanin, når organismen bliver skadet. Mennesker og dyr har celler, som producerer melanin. Cellerne kaldes melanocytter. Melanocytter findes især i overhuden, hvor melaninet absorberer en del af solens skadelige stråler. I denne proces bliver vi solbrændte.

Nogle rødhårede, andre mørkhårede, og resten personer der har modermærkekræft.

»Måske danner den lyse, rødlige hud skadelige stoffer, når den bliver eksponeret for solens stråler. Det håber jeg, at jeg kan finde ud af ved at bestråle forsøgspersonernes hud med UV. På den måde kan jeg se, om deres huds rødgule melanin danner frie iltradikaler, som giver huden DNA-skader.«

 

Svarene skal knække kurven

Catharina Lerche skal de næste tre år bruge mange timer langt væk fra solen i laboratoriet på Bispebjerg Hospitals dermatologiske afdeling.

Går det som planlagt, kommer hun ud derfra med svaret på, hvorfor rødhårede i højere grad får hudkræft end folk med mørkere hud og hår.

»På længere sigt håber jeg, at jeg kan være med til at knække kurven, så antallet af folk, der får kræft i huden, ikke bare bliver ved med at stige. Hvis vi får mere viden, kan vi oplyse folk bedre,« siger hun.

Der findes to typer hudkræft:

Modermærkekræft:

 • Forbrændinger i huden mistænkes for at være den primære årsag.
 • Unge mennesker kan være lige så udsatte som ældre.
 • Sygdommen viser sig først i et modermærke, som vokser, ændrer farve eller begynder at klø.
 • Modermærkekræft kan sprede sig til andre dele af kroppen og er derfor livsfarlig.
 • Rødhårede med fregner er særligt udsatte, formentlig fordi de har mere rødgul melanin (pheomelanin) i huden.
 • Pheomelanin mistænkes for at skade vores DNA og forårsage kræft, når huden bliver udsat for sol eller andre typer UV stråling.

 

Non-melanoma hudkræft

 • Er også forårsaget af skadelige UV stråler, men er mindre farlig end modermærkekræft.
 • Viser sig typisk på steder, der er særligt eksponeret for sol, for eksempel på næsen eller øret.
 • Spreder sig sjældent til andre dele af kroppen, hvis den bliver opdaget og behandlet i tide.
 • Især ældre mennesker bliver ramt.
 • Opstår hvis man har været for meget ude i solen i løbet af livet.

Undgå hudkræft

Næsten dagligt dør en dansker af kræft i huden. I de fleste tilfælde får de sygdommen, fordi de har taget for meget solarium, er blevet solskoldede for ofte eller har opholdt sig for meget i solen uden at bruge solcreme.

Kræftens Bekæmpelse har formuleret fire råd, som du bør holde dig til, hvis du vil undgå at blive ramt.

 • Hold siesta fra solen: Gå ind eller bliv i skyggen mellem klokken 12 og 15, hvis UV-indekset er tre eller mere.
   
 • Dæk dig til: Dæk dig til med solhat og løst tøj midt på dagen. På den måde undgår du at blive skoldet.
   
 • Brug solcreme: Brug altid rigelig solcreme med faktor 15. Husk at du ikke bør ligge og stege.
   
 • Drop solariet: Solariets kunstige stråler forøger markant risikoen for at få hudkræft. Jo yngre du er, jo mere udsat er du.

Kilde: Kræftens Bekæmpelse

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk