Hvorfor smitter gab? Bestemmer hjernen ens personlighed? Og hvorfor ræser tankerne rundt i hovedet, når man bare gerne vil sove?
Spørgsmålene kommer fra Brainstorms lyttere, og hjerne-podcasten disker op med svarene i denne uges episode, der er en ‘Spørgsmål Special’.
\ Hvad er ‘Brainstorm’?
‘Brainstorm’ er Videnskab.dk’s nyeste podcast-satsning.
‘Brainstorm’ kommer til at bestå af 45 episoder om hjernen, der udkommer på mandage i hele 2019.
Værterne er podcastredaktør Jais Baggestrøm Koch og journalist Asbjørn Mølgaard Sørensen.
‘Brainstorm’ er sponsoreret af Lundbeckfonden, men Videnskab.dk bestemmer indholdet og har fuld redaktionel frihed.
I podcasten er Signe Allerup Vangkilde, lektor i kognitionspsykologi ved Københavns Universitetet, med i studiet for at besvare alle de mange lytterspørgsmål. Hun forstår godt, at lytterne er nysgerrige på hjernen:
»Hjernen er bare en lille klump på 1,5 kg, men den er samtidig noget af det mest forunderlige og komplekse, vi kan kigge på. Det er nært for os alle sammen, for alle har jo en hjerne – så hvorfor ikke interessere os for den?«
LÆS OGSÅ: Kan min hjerne blive fyldt op?
Hvad sker der i hjernen, når du tænker på en is?
Lytternes spørgsmål spænder bredt, men kredser alligevel om nogle af de samme mysterier i hjernen. Mysterier som Signe Allerup Vangkilde med sin baggrund kognitiv psykologi er særligt godt klædt på til at svare på.
En lytter vil for eksempel gerne vide, hvor i hjernen tanker opstår. Det er vanskeligt at sige præcis, lyder det fra Signe Allerup Vangkilde. Tanker opstår ikke bare ét sted i hjernen, forklarer hun:
»Hvis jeg tænker på en dejlig is en sommerdag, så er der dele af min hjerne, som koder for den visuelle oplevelse, som gør, at jeg kan se isen for mig. Der er dele af hjernen, der koder for smagen af is. Der er dele af hjernen, der koder for den helhedsoplevelse, som isen indgår i – at det var sol og sommer, at oplevelsen var dejlig, og at den foregik i mine bedsteforældres sommerhus. Alle de steder i hjernen er faktisk aktive, når jeg tænker på en is.«
LÆS OGSÅ: Derfor får du ‘hjernefrys’
Bevidsthed er hjerneforskningens store gåde
Med i podcasten er også Brainstorms husforsker Albert Gjedde. Han er professor translationel neurobiologi og beskæftiger sig med, hvordan man omsætter neurovidenskabelig forskning til konkrete diagnostiske og behandlingsmæssige fremskridt.
I denne uges afsnit stiller han sit eget store spørgsmål til hjernen – det, han kalder bevisthedens gåde. Professoren undrer sig nemlig over, hvorfor vi mennesker – i modsætning til dyr – overhovedet har hjernefunktioner, som kræver tankevirkesomhed.
Klik på afspilleren i toppen, og lyt med på denne uges Brainstorm. Eller find podcasten i din foretrukne podcast-app.
LÆS OGSÅ: Hvor kloge er dyr?
LÆS OGSÅ: Hvorfor gaber vi?
\ Sådan abonnerer du på Brainstorm
Du søger efter Brainstorm i din podcast-app og trykker abonner – så får du automatisk de nyeste episoder helt gratis.
Hvis du ikke finder Brainstorm i din app, kan du tilføje den manuelt ved hjælp af det nedenstående RSS-feed, og hvis det ikke er muligt, kan du skrive til redaktion@videnskab.dk, og så får vi lagt Brainstorm op på din foretrukne podcast-platform. Hvis du vil lytte til Brainstorm på din computer, finder du episoderne her.
\ Hjernetema på Videnskab.dk
‘Brainstorm’ er en del af et større hjerne-tema på Videnskab.dk.
Vi sætter indersiden af hovedet under lup, hvilket også vil resultere i flere artikler om hjernen.