Hvorfor gaber vi?
CLASSIC: Hvorfor vi gaber er stadig en gåde for forskerne, men der er mange teorier. Videnskab.dk har sat det smitsomme fænomen under lup.
kvinde gaber træt

»Gab har ikke noget med søvn at gøre. Vi gaber, når vi er trætte og døsige,« fortæller overlæge Poul Jennum. (Foto: Shutterstock)

»Gab har ikke noget med søvn at gøre. Vi gaber, når vi er trætte og døsige,« fortæller overlæge Poul Jennum. (Foto: Shutterstock)

Hvorfor gaber vi egentlig?

Det spørgsmål har søstrene Clara (9 år) og Ester Piazza (7 år) fra Roskilde stillet Videnskab.dk.

Vi forbinder gaben med søvn, så det er nærliggende for Videnskab.dk at sende spørgsmålet videre til overlæge Poul Jennum ved Glostrup Hospitals Center for Søvnmedicin.

»Hvis man vil genere en søvnforsker, så skal man bare spørge ham om, hvorfor vi gaber, for vi ved det grundlæggende ikke,« fortæller Poul Jennum.

»Men lad mig først slå fast, at man ikke gaber, når man sover. Så på den måde har gab ikke noget med søvn at gøre. Vi gaber, når vi er trætte og døsige,« siger han.

Forskellige forklaringer på gabet

Spørg Videnskaben Classic

Hver uge 'genudsender' vi en artikel fra arkivet i vores populære brevkasse Spørg Videnskaben.

Denne artikel blev oprindeligt bragt d. 29. august 2008.

Der er forskellige måder at anskue og forklare gab på.

På den ene side er gab en kompleks refleks, der både har med vågenhed kontra træthed at gøre, og som er en strække-refleks.

»Når vi ikke har bevæget vores ben et stykke tid, så får vi lyst til at strække dem. Det samme sker med ansigtsmusklerne, dem vil vi også strække efter en længere uvirksom periode. Det sker, når vi gaber, så strækker vi blandet andet kæbemusklerne,« forklarer Poul Jennum.

Gab udløser dopamin i hjernen

En anden måde at anskue gab på er ved at se nærmere på, hvad der sker i hjernen, når vi gaber.

Her fortæller Poul Jennum, at gab giver følelsen af velvære. Det er, fordi gabet og strækket udløser dopamin, som populært sagt er hjernens velværestof.

Gab som advarselssignaler

Hos dyr kan gab fungere som et advarselssignal. Selveste Charles Darwin observerede, at bavianer gabte og blottede deres tænder for at advare fjender.

Man har observeret at siamesiske kampfisk gaber lige før de går til angreb. Marsvin gaber også for at demonstrere dominans eller vrede. Pingviner bruger gabet som en del af parringsritualet.

Kilde: Wikipedia

Dopaminen spiller en vigtig rolle i en sygdom som Parkinson, hvor den del af hjernen nedbrydes, som producerer dopamin.

Manglen på dopamin får parkinsonpatienter til blandet andet at ryste ubehersket, men de holder også op med at gabe.

»Gabet påvirker mange forskellige dele af hjernen, og ligesom smil og surhed så smitter gab også - men heller ikke her ved vi præcist hvorfor. Det har sikkert haft en vigtig social funktion gennem menneskets udvikling. Sluttelig mener man, at gabet øger blodgennemstrømningen af hjernestammen. Og derved giver det mere energi til den del af hjernen,« oplyser Poul Jennum.

Vi takker Poul Jennum for svaret og sender fluks et par t-shirts til Clara og Ester.

Husk, du kan læse flere svar fra videnskabens verden - eller selv stille et spørgsmål - i Spørg Videnskaben.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk