Hør tre topforskeres bud på de hotteste nybrud inden for hjerneforskning
Brainstorm tager hul på sæson 3 ved at spørge nogle af Danmarks førende hjerneforskere, hvilke emner der fortjener at komme med i den nye sæson.
Hjerforskning neuro hjernescanner MRI

Hjerneforskningen er i rivende udvikling, men der er nogle helt bestemte felter, der fanger de tre hjerneforskeres interesse lige nu. (Foto: Shutterstock)

Hjerneforskningen er i rivende udvikling, men der er nogle helt bestemte felter, der fanger de tre hjerneforskeres interesse lige nu. (Foto: Shutterstock)

Videnskab.dk’s hjerne-podcast har allerede undersøgt hjerneforskningen på kryds og tværs i to sæsoner. 

I jagten på nye inputs til tredje sæson indkalder de to værter, Jais Baggestrøm Koch og Asbjørn Mølgaard Sørensen, derfor forstærkninger i form af tre top-tunede hjerneforskere.

Forstærkningstropperne hjælper med hver især at give deres bud på, hvilke dele af hjerneforskningen der især er under udvikling lige nu.

Men ingen nybrud uden traditioner. 

I det nye afsnit vender Brainstorms populære hus-forsker, Albert Gjedde, tilbage og fortæller den interessante historie om, hvordan moderne neurovidenskab er opstået og har udviklet sig til det avancerede og banebrydende forskningsfelt, det er i dag.

'Brainstorm' er Videnskab.dk’s projekt om hjernen

I Brainstorms ugentlige podcast serverer værterne Jais og Asbjørn hver fredag den nyeste hjerneviden med førende hjerneforskere på en let og spiselig måde.

I Brainstorms artikler kan du hver uge gå på opdagelse i en ny fascinerende afkrog af menneskets underfundige hjerne.

Følg også brainstorm.podcast på Instagram for din ugentlige dosis af nørdede, sjove og tankevækkende hjernefacts og behind the scenes.

Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning. Videnskab.dk har redaktionel frihed i forhold til indholdet.

Virtual reality, søvn og sprog hitter blandt hjerneforskere 

En af de tre top-forskere, der giver sit bud på, hvad Brainstorm skal kaste sig over, er Mark Schram Christensen, der er lektor ved Institut for Neurovidenskab på Københavns Universitet.

Et af de helt store buzzwords inden for hjerneforskning lige nu er virtual reality, så det råder han Brainstorm til at tage op i tredje sæson. 

Et andet felt, der er i rivende udvikling, er sundhed, og her er et af de store spørgsmål aktuelt, hvordan søvn og fysisk aktivitet kan gavne hjernen. Det opfordrer Mark Schram Christensen også Brainstorm til at dykke ned i i den tredje sæson.

I første afsnit kan du også høre, hvorfor en forsker mener, Brainstorm skal undersøge den mystiske lillehjerne, som vi ved meget lidt om, samt hvorfor sprog storhitter inden for hjerneforskningen, hvor computere efterhånden er lige så gode til at tale som os mennesker. 

Hør afsnittet i afspilleren under artiklen eller i din podcast-app ved at søge efter Brainstorm.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk