Hjerteoperation kan udløse menstruation
Ny undersøgelse kan berolige kvinder i den fødedygtige alder, som står over for en hjerteoperation. Pludselig menstruation, som 60% af de indlagte kvinder oplever, udgør nemlig ikke en risiko.

Menstruation lige før eller efter en hjerteoperation kan give anledning til bekymringer. En ny undersøgelse viser dog, at det ikke påvirker patientens blodtal.(Foto: Colourbox)

Menstruation lige før eller efter en hjerteoperation kan give anledning til bekymringer. En ny undersøgelse viser dog, at det ikke påvirker patientens blodtal.(Foto: Colourbox)

En forestående hjerteoperation kan være en hård psykisk belastning. Og den stressende situation kan måske fremskynde menstruation hos kvinder i den fødedygtige alder.

En ny undersøgelse på Aarhus Universitetshospital viser, at størstedelen af de yngre kvindelige hjertepatienter oplever at få menstruation i løbet af de fire dage, som de typisk er indlagt i forbindelse med operation. Faktisk er der tale om hele 60 procent af kvinderne.

»Det tal blev jeg ret overrasket over,« siger kirurg og overlæge ved Hjerte-/Karkirurgisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, Vibeke Elisabeth Hjortdal.

Ud af 22 kvinder mellem 17 og 60 år fik 13 af dem mod forventning menstruation under indlæggelsen eller selve operationen. Fire kvinder fik den 1-7 dage for tidligt, fire fik den 8-14 dage for tidligt, tre fik den 1-7 dage for sent, mens to fik den, selvom de havde haft menstruation inden for de seneste to uger.

Stort blodtab er kritisk under operation

Vibeke Elisabeth Hjortdal satte den lille undersøgelse i værk, fordi hun blev ringet op af kollegaer i udlandet, som var bekymrede for, om kvinder i menstruationsfasen er i risiko for at miste for meget blod under operationen. 

Ikke kun fra underlivet, men fordi kroppen måske kunne have mere tendens til at bløde fra operationssåret i denne del af menstruationscyklussen.

Et stort blodtab er en ekstra kritisk situation under en hjerteoperation i forhold til andre operationer, fordi hjertepatienterne får blodfortyndende medicin under operationen.

Blod-tal var helt normale efter menstruation

Tanken om at miste mere blod under operationen end forudset, bekymrer også ofte patienterne. Men der er ingen grund til være bange for det.

I undersøgelsen svarede kvinder med uventet menstruation på, hvor kraftig deres menstruation var. Og svarene viste, at de oplevede, at de ikke blødte mere end normalt.

Under operationen målte lægerne via dræn også på, hvorvidt de menstruerende kvinder tabte mere blod end en kontrolgruppe, som ikke havde menstruation.  Og blodtabet hos kvinderne med menstruation var normalt.

Sidst, men ikke mindst, så var blodprocenten hos de menstruerende kvinder ganske normal efter operationen.

Vibeke Elisabeth Hjortdal fortæller, at undersøgelsen kan bruges til at berolige kvindelige patienter, som bliver overrasket af menstruation lige før eller efter den store operation.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk