Corona er en virus, der rammer lungerne, men COVID-19 kan også påvirke hjernen.
I udenlandske medier er man begyndt at tale om »brain fog« – altså »hjernetåge« – til at beskrive det sammensurium af symptomer, coronapatienter oplever.
Denne mere ubeskrevne side af coronavirus belyser Videnskab.dk’s hjernepodcast, Brainstorm, i den nyeste episode.
I podcasten fortæller Michael Eriksen Benros, der er professor på Københavns Universitet ved Institut for Immunologi og Mikrobiologi, at flere coronapatienter, der er blevet raske igen, efterfølgende døjer med forskellige typer senfølger, der blandt andet rammer de kognitive evner.
Senfølgerne kan være:
- Træthed
- Koncentrationsbesvær
- Og hukommelsesbesvær
Omfanget af langtidseffekterne af COVID-19 vil af naturlige årsager først blive fastslået i forskningen efter en rum tid, men resultater fra undersøgelser er begyndt at poppe op.
Et upubliceret og dermed endnu ikke blåstemplet studie fra King’s College London har analyseret data fra 4.182 personer med COVID-19.
Studiet viste blandt andet, at 13,3 procent havde symptomer i mindst 28 dage. 2,3 procent døjede stadig med senfølger såsom hovedpine og træthed tre måneder efter infektionen.
\ Om Brainstorm sæson 2
’Brainstorm’ er Videnskab.dk’s ugentlige podcast om hjernen – udkommer fredage.
Brainstorm er støttet af Lundbeckfonden, som er den største private bidragsyder til dansk, offentligt udført hjerneforskning.
Videnskab.dk og Lundbeckfonden deler en ambition om at udbrede viden til alle om hjernen og hjerneforskningen.
Brainstorm kan produceres takket være støtte fra Lundbeckfonden.
Immunforsvaret går ‘amok’
Mange senfølger ser ud til at have rod i, at de smittedes hjerner er blevet påvirket af sygdomsforløbet, og Michael Benros fortæller i episoden, hvordan symptomerne kobles til immunforsvaret.
»Den mest almindelige måde, hjernen kan blive påvirket af corona på, er med høj sandsynlighed, at kroppen danner et immunrespons for at bekæmpe infektionen. Når den ikke lykkes med det, så danner kroppen et endnu større respons, og det er sådan, hjernen bliver ramt.«
Hjernen bliver påvirket sammen med resten af kroppen, når immunforsvaret overreagerer i en såkaldt cytokinstorm. Men hvilke symptomer der skyldes hvad, ved man ikke med sikkerhed endnu, siger han:
»Der er øgede forekomster af angst og depressioner og tab af smags- og lugtesans. Over tid skal vi gerne finde ud af, i hvor høj grad der er tale om biologiske faktorer eller psykologiske faktorer, og hvordan de spiller ind i hinanden.«
Hør alt om corona, senfølger og hjernen i nyeste episode af Brainstorm, hvor Poul Videbech, der er klinisk professor på Institut for Klinisk Medicin på Københavns Universitet, også fortæller, hvordan forskere trækker på erfaringer fra MERS og SARS-virusserne, når de undersøger, hvordan COVID-19 påvirker hjernen.