Hjælp forskerne: Fortæl dem, hvordan du har det under corona-krisen
Udfyld et spørgeskema, og gør forskerne klogere på, hvad corona-epidemien betyder for den menneskelige psyke.
hjælp_forskning_psykisk_corona

Brug den ekstra tid hjemme med at gøre noget nyttigt: Del med forskerne, hvordan corona-krisen påvirker dig i forhold til blandt andet stress og usikkerhed. (Foto: Shutterstock)

Brug den ekstra tid hjemme med at gøre noget nyttigt: Del med forskerne, hvordan corona-krisen påvirker dig i forhold til blandt andet stress og usikkerhed. (Foto: Shutterstock)

Gør corona-epidemien dig nervøs eller stresset? Og hvor meget stoler du på din regering under denne verdensomspændende krise?

Danske forskere står i spidsen for et stort, international forskningsprojekt, som skal afdække, hvordan corona-epidemien påvirker os psykisk.

Et emne, som Videnskab.dk også tidligere har skrevet om i artiklen Corona-isolation kan sætte sig på psyken.

»Vi er nødt til at kortlægge de psykologiske konsekvenser, det har for folk i hele verden at være 'spærret inde' på grund af coronavirussen. Vi ser nemlig tegn på, at epidemien har alvorlige menneskelige konsekvenser - ikke kun for de syge, men for alle, der er berørt i dagligdagen« forklarer Andreas Lieberoth, som er adjunkt på Institut for Kultur og Samfund ved Interacting Minds Centre på Aarhus Universitet, til Videnskab.dk. 

Han er tovholder på projektet, som på kort tid har vokset sig til et stort internationalt samarbejde.  

Sådan deltager du

Undersøgelsen er baseret på en spørgeskemaundersøgelse.

Du finder spørgeskemaet via linket her eller i bunden af denne artikel. 

Undersøgelsen er anonym, og det tager cirka 23 minutter at svare på alle spørgsmål.

Projektet eksploderede på Facebook 

Egentlig ville Andreas Lieberoth og hans colombianske kollega blot have lavet en mindre undersøgelse af corona-epidemiens psykiske konsekvenser og sammenlignet resultaterne fra de to lande.

Men da de to forskere bad om hjælp i en Facebook-gruppe for psykologer og adfærdsforskere, var tilbagemeldingerne overvældende. 

»Over 200 mennesker fra alle mulige lande støtter op om projektet. Vi har folk fra Uganda, Israel og Bangladesh, som gerne vil hjælpe,« siger Andreas Lieberoth.

Et internationalt studie er blandt andet interessant, fordi det kan gøre os klogere på, hvor forskelligt corona-epidemien påvirker os.

»Nogle steder er den største bekymring, om ens børn kan få mad på bordet. Andre steder fylder det mere, om man overhovedet kan holde ud at være sammen med sine børn,« uddyber den danske forsker, som også regner med, at resultaterne kan bruges præventivt, hvis en lignende epidemi opstår i fremtiden. 

Internationalt samarbejde

Udover Danmark deltager en række andre lande i projektet. 

Det drejer sig om: Bangladesh, Belgien, Bosnien, Canada, Egypten, Finland, Holland, Indien, Indonesien, Israel, Italien, Japan, Kina, Kosovo,  Kroatien, Mexico, Pakistan, Filippinerne, Polen, Portugal, Russland, Schweiz, Singapore, Spanien, Sydafrika, Sydkorea, Tjekkiet, Tyskland, Vietnam og Østrig.

Kilde: Andreas Lieberoth

Hellere udfylde halvdelen end ingenting

Spørgeskemaet tager lige omkring 23 minutter at udfylde, men det skal man ikke lade sig slå ud af, siger Andreas Lieberoth. 

»Når man kun at udfylde halvdelen af spørgeskemaet, er det også fint. Al deltagelse er en stor hjælp,« understreger forskeren.

Andreas Lieberoth regner med, at resultaterne bliver udgivet som et såkaldt ‘Open Science'-projekt, hvor alle landes data kommer til at ligge online og frit tilgængeligt, så både videnskabsmænd, journalister og politikere kan få gavne af dem. 

Du kan finde linket til spørgeskemaet i faktaboksen øverst eller ved at klikke her.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk